ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το deal της CVC για την Εθνική Ασφαλιστική

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το deal της CVC για την Εθνική Ασφαλιστική

Καθυστέρηση στη διαδικασία μεταβίβασης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει η παρέμβαση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), η οποία ζητά περαιτέρω στοιχεία για τις επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία στην αγορά. 

Το ενδιαφέρον της DG Comp εκδηλώθηκε με επιστολή που έχει στείλει στο υπουργείο Οικονομικών, μέσω της οποίας ζητά την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος . Η DG Comp θέτει συγκεκριμένα ζητήματα για το κατά πόσο ο συνδυασμός παρόχου υπηρεσιών υγείας, κλάδος στον οποίο το CVC έχει ισχυρή παρουσία μέσω της Hellenic Ηealthcare και παρόχου ασφαλιστικών προϊόντων υγείας, μέσω της Εθνικής Ασφαλιστικής, μπορεί να επηρεάσει τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο. 

Υπενθυμίζεται ότι το CVC , μέσω της Hellenic Ηealthcare έχει εξαγοράσει στην Ελλάδα το νοσηλευτήριο Υγεία/Μητέρα, το ΙΑΣΩ General (μετονομάστηκε σε Metropolitan) και το Metropolitan, με συνέπεια να ελέγχει σημαντικό μερίδιο στη συγκεκριμένη αγορά. Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής ανοίγει το δρόμο για την ισχυροποίηση της παρουσίας του ειδικά στην Αττική, καθώς μέσω αυτής μπορεί να διαθέτει ειδικά προνομιακά ασφαλιστικά πακέτα και να διοχετεύει την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων υγείας στις ιδιόκτητες μονάδες που διαθέτει, διευρύνοντας περαιτέρω το ούτως ή άλλως υψηλό μερίδιό του στον κλάδο.

Η συμφωνία

Η συμφωνία Εθνικής Τράπεζας και CVC για την πώληση του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής υπεγράφη τον Μάρτιο του 2021 και στόχος ήταν να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, αν και η εμπλοκή της DG Comp μάλλον θα ανατρέψει το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι πωλήσεις προϊόντων υγείας θα αποτελέσουν βασικό πυλώνα αύξησης των εργασιών έως το 2023. Η Εθνική Ασφαλιστική ήδη επεξεργάζεται νέες βελτιωμένες συμβάσεις με τα νοσοκομεία για τον έλεγχο και τη συγκράτηση του μέσου κόστους ζημίας.

Το τίμημα

Η συμφωνία αποτιμά το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 505 εκατ. ευρώ. Το τίμημα με βάση τη συμφωνία περιλαμβάνει το «τίμημα αγοράς άνευ αιρέσεως» όπως ονομάζεται, ύψους 385 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται ποσό 125 εκατ. ευρώ που θα καταβληθεί πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Προβλέπει επίσης «τίμημα υπό αίρεση»earn-out) μέχρι του ποσού των 120 εκατ. ευρώ, εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι απόδοσης από την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων της τράπεζας από το 2022 έως το 2026. Χωρίς τον συνυπολογισμό του αναβαλλόμενου τιμήματος και του τιμήματος υπό αίρεση, το έσοδο που θα εισπράξει άμεσα η Εθνική Τράπεζα διαμορφώνεται στα 234 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News