Business & Finance Τετάρτη 21/04/2021, 16:01
BUSINESS & FINANCE

Εθνική Ασφαλιστική: Οι μέτοχοι της ΕΤΕ ενέκριναν την πώληση στο CVC

Θα κρατήσει το 9,99% των μετοχών

Εθνική Ασφαλιστική: Οι μέτοχοι της ΕΤΕ ενέκριναν την πώληση στο CVC

Το τυπικό «πράσινο» φως στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής άναψε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έλαβε χώρα σήμερα το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι ενέκριναν την αποεπένδυση του 90,01% της συμμετοχής της τράπεζας στον ασφαλιστικό βραχίονα, ο έλεγχος του οποίο «περνάει» πλέον στο αμερικανικό fund CVC.

Το τίμημα της συναλλαγής είχε ανήλθε σε 505 εκατ. ευρώ για το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής, περιλαμβάνοντας:

  1. Τίμημα αγοράς άνευ αιρέσεως, όπως ονομάζεται, ύψους 385 εκατ. ευρώ. Στα 385 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται ποσό 125 εκατ. ευρώ που θα καταβληθεί πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Το μέρος αυτό του τιμήματος υπόκειται σε αναπροσαρμογές («Αναβαλλόμενο Τίμημα Αγοράς») που έχουν να κάνουν με το ύψος των Επιλέξιμων Ιδίων Κεφαλαίων και το Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας, ο οποίος κατά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερος από ό,τι έχει συμφωνηθεί με βάση τους στόχους, που αναφέρονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Εθνικής Ασφαλιστικής. 
  2.  Τίμημα υπό αίρεση («earn-out») μέχρι του ποσού των 120 εκατ. ευρώ. Οι αιρέσεις έχουν να κάνουν με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων απόδοσης από την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων από την τράπεζα από το 2022 έως το 2026. Από τα 120 εκατ. ευρώ, τα τελευταία 30 εκατ. ευρώ, δεν θα καταβληθούν σε περίπτωση που το CVC δεν επιτύχει την απόδοση που στοχεύει από την επένδυσή του. 

Χωρίς τον συνυπολογισμό του αναβαλλόμενου τιμήματος και του τιμήματος υπό αίρεση, το έσοδο που θα εισπράξει άμεσα η Εθνική Τράπεζα διαμορφώνεται στα 234 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της ελληνικής τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά τη συναλλαγή, θα περιοριστεί σε 9,99%. 

Η ανακοίνωση της εισηγμένης

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («Ε.Τ.Ε.») ανακοινώνει ότι σήμερα, 21 Απριλίου 2021 και ώρα 11:00 π.μ., πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας από απόσταση σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Για το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, η Γενική Συνέλευση συνεδρίασε σε απαρτία με ποσοστό 68,62% του συνόλου των κοινών, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχών [συμπεριλαμβανομένων των εκδοθεισών υπέρ του Τ.Χ.Σ., κοινών μετοχών (άρθρο 7α παρ. 3 ν. 3864/2010)], και έλαβε την εξής απόφαση:

  • Ενέκρινε την αποεπένδυση ποσοστού 90,01% της συμμετοχής της Τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της Α.Ε.Ε.Γ.Α. «Η ΕΘΝΙΚΗ» μέσω της πώλησης και μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών της Α.Ε.Ε.Γ.Α. «Η ΕΘΝΙΚΗ» που ανήκουν στην Τράπεζα στη νεοσύστατη θυγατρική της CVC, Ethniki Holdings S.à.r.l. («ο Αγοραστής») και της αγοράς από την Τράπεζα ποσοστού 9,99% στο μετοχικό κεφάλαιο του Αγοραστή, σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με βασικούς όρους, τα Έγγραφα της Συναλλαγής και τη σχετική προς τούτο εγκριτική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως παρουσιάστηκαν στη Γενική Συνέλευση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News