Business & Finance Τρίτη 7/12/2021, 18:44
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

NN Group: Πράσινο φως στην εξαγορά της MetLife σε Ελλάδα και Πολωνία

Θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στον κλάδο ζωής

NN Group: Πράσινο φως στην εξαγορά της MetLife σε Ελλάδα και Πολωνία

Την έγκριση από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει στην απόκτηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της MetLife στην Ελλάδα και την Πολωνία έλαβε το ΝΝ Group, σε συνέχεια της σχετικής πρόθεσης που είχε ανακοινωθεί στις 5 Ιουλίου 2021.  

Η απόκτηση θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία της ασφαλιστικής αγοράς στον κλάδο ζωής στην Ελλάδα με μερίδιο 18% στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς και 31% στον κλάδο ζωής και υγείας, ενώ θα ενδυναμώσει την ηγετική θέση της ΝΝ στην Πολωνία.  

Όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά του ολλανδικού ομίλου και κατόπιν της σημερινής έγκρισης, το NN Group «προσδοκά να λάβει επίσης την έγκριση των πολωνικών και ελληνικών εποπτικών αρχών. Η ολοκλήρωση της απόκτησης των πολωνικών και των ελληνικών εταιριών της MetLife ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σε διαφορετικές ημερομηνίες καθώς οι διαδικασίες εποπτικών εγκρίσεων είναι διακριτές. Ωστόσο όλες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022». 

Σημειώνεται ότι την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας η ΝΝ θα καταστεί ηγέτιδα στα ομαδικά προγράμματα υγείας και επένδυσης και θα επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο υγείας και ατυχημάτων που διαθέτει στην εγχώρια αγορά. Όπως έχει ανακοινωθεί η συμφωνία περιλαμβάνει ένα δίκτυο με περισσότερους από 400 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, προσθέτοντας έτσι πάνω από 50% δυναμικό στο υφιστάμενο δίκτυό της. Η ΝΝ στην Ελλάδα θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις δυνατότητες διανομής της, προσθέτοντας επιπλέον κανάλια απευθείας διανομής και μεσιτών. 

Στην Πολωνία, τη μεγαλύτερη αγορά της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης, το μερίδιο αγοράς της ΝΝ στον κλάδο ζωής θα αυξηθεί σε 12% από 8%, γεγονός που ενισχύει τη θέση της με περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ ετήσια ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα (GWP). Η διανομή της ΝΝ θα επεκταθεί με την προσθήκη ενός μεγάλου δικτύου 1.200 ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, καθώς και εξωτερικών συνεργατών. 

Η απόκτηση αναμένεται να παράξει συνέργειες και να οδηγήσει σε δημιουργία  πρόσθετου ετήσιου λειτουργικού κεφαλαίου 50 εκατ. ευρώ από το 2024, εξαιρώντας μέρος των συνεργειών που θα κεφαλαιοποιηθούν επιπλέον μέσω αλλαγής υποθέσεων και να αποφέρει διψήφια απόδοση επένδυσης.  

Η συμφωνία θα χρηματοδοτηθεί από ένα συνδυασμό διακρατούμενων χρηματικών διαθεσίμων της και περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, τοπικού κεφαλαιακού πλεονάσματος. Η πολιτική μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών της ΝΝ δε θα επηρεαστεί. 

Διαβάστε επίσης:

Στα «σκαριά» νέα deals στις ιδιωτικές κλινικές – Στο φόντο Oaktree και Ιατρικό

Αλλάζει ο χάρτης της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News