ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Deals στις ασφαλιστικές: Η κυριαρχία των πολυεθνικών και ο χάρτης της αγοράς

Deals στις ασφαλιστικές: Η κυριαρχία των πολυεθνικών και ο χάρτης της αγοράς

Αλλαγή σκηνικού και ανακατατάξεις στον ασφαλιστικό κλάδο σηματοδοτούν οι πρόσφατες συμφωνίες εξαγορών μεταξύ ισχυρών εταιρειών του κλάδου, στις οποίες πρωτοστατούν οι πολυεθνικοί όμιλοι. Η συμφωνία Allianz για την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης που αποτελούσε μέχρι χθες μία από τις λίγες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες στην 10άδα των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου – μετά και τη συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής – επισφραγίζει την υπεροχή των πολυεθνικών ομίλων, που προχωρούν σε ισχυροποίηση της θέσης τους. 

Στην κορυφή της κατάταξης μετά την εξαγορά της MetLife που έλαβε πρόσφατα τις εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές κατατάσσεται πλέον η NN, με συνολικά ασφάλιστρα 754,8 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2020. Ο αμερικανικός όμιλος της MetLife αποχώρησε μετά από χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά και πλέον η ενιαία εταιρεία υπό τον έλεγχο του ολλανδικού ομίλου θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά στις ασφαλίσεις ζωής, με έμφαση στις πωλήσεις επενδυτικών ασφαλιστικών προϊόντων και νοσοκομειακών προγραμμάτων.

Η Εθνική Ασφαλιστική χάνει την πρωτοκαθεδρία και με συνολικά ασφάλιστρα 668,8 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε όγκο παραγωγής, αλλά με ισορροπημένη κατανομή και ισχυρή παρουσία τόσο στις ασφαλίσεις ζωής και υγείας όσο και στις ασφαλίσεις περιουσίας. Η Εταιρεία αναμένεται να περάσει στον έλεγχο του CVC Capital Partners εντός του έτους στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη την περασμένη χρονιά και τελεί υπό την έγκριση της DG Comp.

Ο ασφαλιστικός όμιλος της Eurolife, που ανήκει σε ποσοστό 80% στον πολυεθνικό όμιλο Fairfax και κατά 20% στην Eurobank, ακολουθεί στην τρίτη θέση με συνολικά ασφάλιστρα 444 εκατ. ευρώ και έμφαση στις ασφαλίσεις ζωής που αποτελούν τον κύριο όγκο των εργασιών του.

Αμέσως μετά στην τέταρτη θέση κατατάσσεται η Generali, η οποία μετά την απορρόφηση της Axa Ασφαλιστικής, συγκεντρώνει ασφάλιστρα 408,3 εκατ. ευρώ – με βάση τα στοιχεία του 2020 – και δραστηριότητα τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στον κλάδο γενικών.

Η απορρόφηση της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το γ’ τρίμηνο του έτους, φέρνει την ενοποιημένη εταιρεία στην πέμπτη θέση της κατάταξης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Allianz θα επιτρέψει στην νέα εταιρεία να καταλάβει την πρώτη θέση στις γενικές ασφαλίσεις και την πέμπτη θέση στους κλάδους ασφάλισης ζωής και υγείας.

Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί ο όμιλος της Interamerican που ανήκει στον ολλανδικό όμιλο της Achmea με συνολικά ασφάλιστρα 359,3 εκατ. ευρώ και ισχυρή παρουσία τόσο στον κλάδο ζημιών, ζωής και υγείας και βοήθεια.

Την δεκάδα συμπληρώνουν η Ergo Ασφαλιστική του αντίστοιχου γερμανικού ομίλου με συνολικά ασφάλιστρα 243,8 εκατ. ευρώ, η Groupama που ανήκει στον αντίστοιχο γαλλικό όμιλο (συνολικά ασφάλιστρα 150,3 εκατ. ευρώ) το όνομα της οποίας έχει εμπλακεί πολλές φορές μέχρι σήμερα σε σενάρια εξαγορών, η Alpha Life που ανήκει στον όμιλο της Alpha Bank (συνολικά ασφάλιστρα 124,3 εκατ.) και η Ιντερσαλόνικα, με συνολικά ασφάλιστρα 122 εκατ. ευρώ και σχεδόν αποκλειστική δραστηριότητα τις γενικές ασφαλίσεις και δη τον κλάδο αυτοκινήτου. 

Οι κινήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες συμπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό το παζλ των ανακατατάξεων, αλλά σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η προσπάθεια μεγέθυνσης των μεγάλων εταιρειών του κλάδου θα συνεχιστεί με εξαγορές μικρότερων χαρτοφυλακίων και εταιρειών.

Η Allianz

Η κίνηση της Allianz εξέπληξε την ασφαλιστική αγορά κυρίως για το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος, που ανεβάζει την αξία απόκτησης της Ευρωπαϊκής Πίστης στα 207 εκατ. ευρώ και χαρακτηρίζεται υψηλό. Σύμφωνα ωστόσο με όλες τις εκτιμήσεις η κίνηση αποτελεί θετική εξέλιξη καθώς σηματοδοτεί την απόφαση του γερμανικού ομίλου να παραμείνει στην χώρα μας και να διεκδικήσει ισχυρότερη παρουσία. Αυτό επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο γερμανικός όμιλος στο πλαίσιο της συμφωνίας, τονίζοντας ότι «η εξαγορά της μεγαλύτερης ανεξάρτητης ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύει τη βαθιά δέσμευση της Allianz προς την Ελληνική αγορά. Ως θυγατρική ενός παγκόσμιου ηγέτη, η ενιαία εταιρεία θα επωφεληθεί από την αποδεδειγμένη γνώση και οικονομική ισχύ της Allianz».

Η Ευρωπαϊκή Πίστη αποτελεί τη μόνη εισηγμένη ασφαλιστική εταιρεία επί σειρά ετών (πρόσφατα εισήχθη στη ρυθμιζόμενη αγορά η Interlife) με σταθερή κερδοφορία τα τελευταία χρόνια και υψηλό δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 12,,3%. Η Εταιρεία έχει μικρή μετοχική διασπορά και χαμηλή εμπορευσιμότητα, καθώς με βάση το μετοχολόγιό της ο ιδρυτής της  κ. Χρήστο Γεωργακόπουλος και η οικογένειά του ελέγχει ποσοστό 27,04%. Ποσοστό 15,54% ελέγχει η EBRD, ενώ  σημαντικά ποσοστά 8,9% και 5,4% αντίστοιχα διαθέτουν οι ιδιώτες μέτοχοι Κωνσταντινίδη Ευδοκία και Σταύρος Λεκκάκος. 

Η Allianz έχει έρθει σε συμφωνία για την απόκτηση των συμμετοχών περίπου 30 μετόχων της Εταιρείας, μεταξύ των οποίων είναι ο Χρήστος Γεωργακόπουλος, που θα μεταβιβάσει 5.313.400 μετοχές, η EBRD που θα μεταβιβάσει 4.125.552 μετοχές. Επιπλέον σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφθηκε με τους λοιπούς μετόχους (συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων μελών της οικογένειας Γεωργακόπουλου) για την απόκτηση 9.742.304 μετοχών που εκπροσωπούν το 36,71% των μετοχών. Θα ακολουθήσει η δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών και την έξοδο της Εταιρείας από το ταμπλό.

Διαβάστε επίσης: 

Στην Allianz η Ευρωπαϊκή Πίστη – Δημόσια πρόταση για 7,8 ευρώ ανά μετοχή

NN Group: Πράσινο φως στην εξαγορά της MetLife σε Ελλάδα και Πολωνία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News