Business & Finance Κυριακή 20/11/2022, 07:45
ΒUSINESS & FINANCE

Οι δύο επιλογές του FTX: πώληση ή αναδιάρθρωση της «αυτοκρατορίας» του

Οι δύο επιλογές του FTX: πώληση ή αναδιάρθρωση της «αυτοκρατορίας» του

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του FTX δήλωσε το Σάββατο ότι το χρεοκωπημένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων είτε θα πωλήσει είτε θα αναδιαρθρώσει την παγκόσμια αυτοκρατορία του, ακόμη και εάν οι ρυθμιστικές αρχές στις Μπαχάμες και το FTX έρθουν σε σύγκρουση στο δικαστήριο για το εάν η διαδικασία της πτώχευσης θα πρέπει να διεκπεραιωθεί στη Νέα Υόρκη ή στο Ντέλαγουερ. 

«Με βάση την αξιολόγησή μας την τελευταία εβδομάδα, έχουμε διαπιστώσει ότι πολλές ρυθμισμένες ή θυγατρικές που λειτουργούσαν με ειδική άδεια του FTX, εντός και εκτός των ΗΠΑ, έχουν φερέγγυους ισολογισμούς, υπεύθυνο μάνατζμεντ και αξιόπιστα franchises», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του FTX, Τζον Ράι. 

Ο Ράι, ο οποίος αντικατέστησε τον ιδρυτή του FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, όταν η εταιρεία κατέθεσε αίτηση για να τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης, ανέφερε ότι είναι προτεραιότητα τις επόμενες εβδομάδες να «εξεταστεί η πώληση, η ανακεφαλαιοποίηση ή άλλες στρατηγικές επιλογές ως προς αυτές τις συναλλαγές». 

Στα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο του Ντέλαγουερ, το FTX ζήτησε άδεια για να πληρώσει εξωτερικούς προμηθευτές, να ενοποιήσει τραπεζικούς λογαριασμούς και να ανοίξει νέους. 

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα για πιθανή πώληση είναι άγνωστο. Το FTX άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει καθορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και ανακοίνωσε ότι «δεν σκοπεύει να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες εκτός και έως ότου αποφασίσει ότι περαιτέρω δημοσιοποίηση είναι απαραίτητη». 

Τόσο το FTX όσο οι ρυθμιστικές αρχές στις Μπαχάμες διεκδικούν δικαιοδοσία για τη διαδικασία πτώχευσης σε δύο διαφορετικά αμερικανικά δικαστήρια. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ρυθμιστικές αρχές στις Μπαχάμες μετέφεραν εκατοντάδες χιλιάδες «ψηφιακό ενεργητικό» από την επιμέλεια του FTX στο δικό τους έλεγχο. 

Πάντως, ο Ράι έχει ξεχωρίσει μερικές από τις πιο υγιείς θυγατρικές της εταιρείας. Ένα παράδειγμα ήταν η LedgerX, μια πλατφόρμα παραγώγων που ρυθμίζεται από την Επιτροπή Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων. Το LedgerX ήταν ένα από τα λίγα ακίνητα που σχετίζονται με το FTX που δεν αποτελούν μέρος της διαδικασίας πτώχευσης και παραμένει λειτουργικό σήμερα. Η πλατφόρμα, την οποία το FTX απέκτησε το 2021, επιτρέπει στους επενδυτές να αγοράζουν οψιόν, swaps και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε bitcoin και ethereum.

Ο Ράι ζήτησε από τους υπαλλήλους, τους προμηθευτές, τις ρυθμιστικές αρχές και τις κυβερνήσεις που έχουν μερίδια να επιδείξουν υπομονή. Επίσης, στα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο αναφέρεται ότι υπολογίζονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πιστωτές. 

Το FTX και οι λογιστές του έχουν εντοπίσει 216 τραπεζικούς λογαριασμούς σε 36 τράπεζες με θετικούς ισολογισμούς παγκοσμίως. Τα υπόλοιπα μετρητών σε όλες τις οντότητες ανήλθαν συνολικά σε περίπου 564 εκατομμύρια δολάρια, με τα 265,6 εκατομμύρια δολάρια από αυτά να βρίσκονται στην φύλαξη του LedgerX σε περιορισμένη βάση.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί του FTX αντικατοπτρίζουν την παγκόσμια επιρροή της αυτοκρατορίας των κρυπτονομισμάτων. Ιδρύματα στην Κύπρο, το Ντουμπάι, την Ιαπωνία και τη Γερμανία κατείχαν ένα ευρύ φάσμα παγκόσμιων νομισμάτων. Οι θυγατρικές του FTX είχαν περισσότερους από δώδεκα λογαριασμούς στην Signature Bank, ένα αμερικανικό ίδρυμα που έκανε δυναμική διείσδυση στην εξυπηρέτηση πελατών κρυπτονομισμάτων το 2021. Με εξαίρεση ένα λογαριασμό της Bank of America για το Blockfolio, μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δεν περιλαμβάνονται στη λίστα. Το Blockfolio εξαγοράστηκε από την FTX το καλοκαίρι του 2020.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Μπάνκμαν-Φράιντ: Γιατί ρευστοποίησε μερίδιο της FTX εν μέσω χρηματοδότησης

Απάτες σε cryptos: Πληρωμές εκατομμυρίων για τους πληροφοριοδότες

Δικηγόροι της FTX: Ο Μπάνκμαν υπονομεύει τη διαδικασία εκκαθάρισης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News