Business & Finance Παρασκευή 18/11/2022, 22:00
ΒUSINESS & FINANCE

Μπάνκμαν-Φράιντ: Γιατί ρευστοποίησε μερίδιο της FTX εν μέσω χρηματοδότησης

Μπάνκμαν-Φράιντ: Γιατί ρευστοποίησε μερίδιο της FTX εν μέσω χρηματοδότησης

Όταν το FTX είχε αντλήσει 420 εκατ.δολάρια από μία σειρά πολύ γνωστών επενδυτών τον Οκτώβριο του 2021, το χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων είχε γνωστοποιήσει ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιούνταν για την επέκταση των δραστηριοτήτων του, τη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών και τη στενότερη συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές. 

Αυτό ωστόσο που δεν αποκαλύφθηκε είναι ότι περίπου τα δύο-τρίτα αυτού του ποσού, περί τα 300 εκατ.δολάρια, πήγαν απευθείας στον ιδρυτή του FTX, στον Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, ο οποίος πώλησε μέρος από το προσωπικό του μερίδιο στην εταιρεία, σύμφωνα με οικονομικά έγγραφα του FTX, τα οποία επικαλείται δημοσίευμα της WSJ. 

Η ρευστοποίηση αυτή του Μπάνκμαν είναι μεγάλη με βάση τα διεθνή στάνταρντσ νεοσύστατης εταιρείας, όπου τέτοιου είδους πωλήσεις αποτελούν ταμπού, επειδή επιτρέπουν στους ιδρυτές τους να αποκομίσουν κέρδη προτού να διανεμηθούν στους επενδυτές. Τότε, ο Μπάνκμαν είχε πει στους επενδυτές ότι με αυτά κάλυψεν εν μέρει τα χρήματα που είχε δαπανήσει για να αγοράσει μερίδιο της Binance στο FTX λίγους μήνες νωρίτερα, σύμφωνα με πηγές. 

Η αποκάλυψη αυτή φωτίζει τη διακίνηση των χρημάτων που γινόταν ανάμεσα στον Μπάνκμαν και στις πολλαπλές οντότητες που ήλεγχε, την ώρα που η αυτοκρατορία του γινόταν ολοένα και πιο ισχυρή, εξέλιξη που βοήθησε στην χρηματοδότηση τεράστιων πολιτικών δωρεών, φιλανθρωπικών δεσμεύσεων και την αγορά ενός μεγάλου πακέτου σε μετοχές της Robinhood Markets το 2021. 

Η πώληση αυτή μεριδίου από τον Μπάνκμαν τον Οκτώβριο του 2021 έλαβε χώρα στο μέσον μίας έκρηξης άντλησης κεφαλαίων διάρκειας έξι μηνών που έφερε στην εταιρεία περί τα 2 δισ.δολάρια από επενδυτές, μεταξύ των οποίων Sequoia Capital, funds τα οποία διαχειριζόταν η BlackRock και το επενδυτικό κρατικό ταμείο της Σιγκαπούρης Temasek.  

Eκείνος ο γύρος χρηματοδότησης είχε αποτιμήσει την εταιρεία του Μπάνκμαν στα 25 δισ.δολάρια. Σε δελτίο Τύπου, ο Μπάνκμαν ανέφερε ότι ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος να συνεργάζεται με επενδυτές που βάζουν ως προτεραιότητα την ανάδειξη του FTX σε ένα από τα πιο διαφανή και υποδειγματικά χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. 

Τρεις μήνες νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2021, ο Μπάνκμαν-Φράιντ είχε αγοράσει μερίδιο 15% της Binance, το οποίο, σύμφωνα με πρόσφατο tweet του ίδιου του διευθύνοντος συμβούλου της Binance, Τσάνγκπενγκ Τζάο, ανερχόνταν στα 2,1 δισ.δολάρια. 

Το FTX προέβη πάλι σε δεύτερο γύρο χρηματοδότησης από επενδυτές τον Ιανουάριο του 2022, οπότε και άντλησε επιπλέον 400 εκατ.δολάρια. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

 

Διαβάστε επίσης:

Πολ Κρούγκμαν για τα κρυπτονομίσματα: Ήρθε το τέλος;

Μετανιωμένος ή απατεώνας του crypto; Η απολογία του Sam Bankman-Fried στο Twitter

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News