BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Υπερασπίζεται τα χθεσινά κέρδη

Σύμμαχος ο τραπεζικός κλάδος

Χρηματιστήριο: Υπερασπίζεται τα χθεσινά κέρδη

Σε θετικό έδαφος ξεκινάει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καλείται να υπερασπιστεί τα χθεσινά κέρδη, τα οποία οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στο τεχνικό όριο των 810 μονάδων και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών.

Η πειστική διάσπαση των 800 μονάδων έχει ως σύμμαχο την έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα, η οποία προλειαίνει το έδαφος για την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και το κλίμα ευφοριας στις διεθνείς αγορές, οι οποίες από χθες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (DAX, Wall Street).

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης δείχνει διάθεση για να συνεχίσει το ανοδικό momentum, θέλοντας να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις απώλειες του 2020. Έτσι, αυτή τη στιγμή (11.00), καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,91% και διαμορφώνεται στις 817 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας (818 μονάδες).

Το τόξο των διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις τέσσερις μονάδες (814-818 μονάδες) -δείγμα του εξασθενημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος ένεκα της εορταστικής περιόδου- ενώ η άνοδος σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας ανέρχεται σχεδόν στις έξι μονάδες.

Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις η Πειραιώς

Ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί για δεύτερη ημέρα να παρέχει στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη, καθώς σημειώνει κέρδη της τάξης του 2% και κινείται στα επίπεδα των 535 μονάδων. Μάλιστα, η Τράπεζα Πειραιώς, μετά το +15% της Δευτέρας, συνεχίζει και σήμερα σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας άνοδο κατά 4%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +2,06% 0,99 ευρώ
  • Attica Bank +0,21% 0,238 ευρώ
  • Eurobank +0,99% 0,612 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,78% 2,29 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +4,07% 1,28 ευρώ

Νέες στηρίξεις από Aegean, ΔΕΗ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται ότι ελέγχουν πλήρως την κατάσταση, με το ενδιαφέρον να εστιάζει και σήμερα στη μετοχή της Aegean. Η αεροπορική εταιρεία, μετά το χθεσινό +9%, διατηρεί το ανοδικό momentum, παρουσιάζοντας κέρδη της τάξης του 2%, χάρη στις προσδοκίες από την έναρξη των εμβολιασμών.

Κατά +1,60% ενισχύεται και η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ σταθεροποιητικά κινείται η μετοχή της Ελλάκτωρ, μία ημέρα μετά την γνωστοποίηση αύξησης του ποσοστού των Ολλανδών της Reggeborgh στο 26,72%, λαμβάνοντας υπόψη και το call option για το 12,5% των μετοχών του Λεωνίδα Μπόμπολα. Κι όλα αυτά, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης των μετόχων στις 7 Ιανουαρίου, όταν εν πολλοίς δωθεί η ύστατη μάχη για τον έλεγχο της κατασκευαστικής. 

Συνολικά, αυτή τη στιγμή, 51 μετοχές κινούνται ανοδικά, 11 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται στα 6,53 εκατ. ευρώ, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να κυμαίνεται στα 54,2 δισ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία του 2020

Το 2021 είναι προ των πυλών, καθώς απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις -συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής- και το μόνο δεδομένο, για το οποίο είμαστε βέβαιοι, είναι ότι μας περιμένει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον χρηματιστηριακό έτος. Η ελληνική αγορά, άλλωστε, όπως επιβεβαιώνουν διάφοροι αναλυτές, φαίνεται ότι βγαίνει από τον πολυετή Γολγοθά, με τις προσδοκίες των περισσότερων να βρίσκονται στα ύψη.

Ωστόσο, ο φόβος της διόρθωσης των ξένων αγορών, οι οποίες βρίσκονται σε ιστορικά ρεκόρ, η ανησυχία για μικρότερη του αναμενομένου ανάκαμψη μετά τη βαθιά ύφεση του 2020, καθώς και η πιθανότητα άρσης των μέτρων στήριξης των κεντρικών τραπεζών, θα πρέπει να βρίσκονται πάντα στο πίσω μέρος της σκέψης των επενδυτών.

Από την άλλη πλευρά, η έναρξη των εμβολιασμών, η προσμονή για σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, η εισροή των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και τα δειλά βήματα εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων τροφοδοτούν με καύσιμα τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος του 2020.

Αυτή την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης υπολείπεται κατά 11,70% σε σχέση με τις αρχές του έτους, έχοντας «μαζέψει» σε μεγάλο βαθμό τη «χασούρα» της πανδημίας. Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο -40% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στο -15%, καταφέρνοντας να περιορίσουν τις πρότερες απώλειες και θέτοντας τις βάσεις για ένα δυναμικό rebound εντός του 2021.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News