BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Το εμβόλιο στηρίζει τις 800 μονάδες

Τραπεζική άνοδος άνω του 4%

Φωτ. Intimenews

Σταθερά στο όριο των 800 μονάδων κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει εισέλθει με «φόρα» στην τελευταία εβδομάδα του 2020 -ενός από των πλέον ευμετάβλητων και περίεργων ετών.

Από το πρωί, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται άνω των 800 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση από την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών σε Ελλάδα και Ευρώπη, εξέλιξη η οποία προλειαίνει το έδαφος για την σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα και προσφέρει την απαραίτητη ένεση ευφορίας στους επενδυτές.

Υπό αυτό το πρίσμα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει κέρδη της τάξης του 2% και διαμορφώνεται στις 803,22 μονάδες, με το τόξο των σημερινών συναλλαγών να εκτείνεται σε 14 μονάδες.

Μάλιστα, κόντρα στην παραδοσιακή ατονία που χαρακτηρίζει τις εορταστικές ημέρες, ο τζίρος των συναλλαγών ήδη αγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν αλλάξει χέρια περισσότερα από 18 εκατ. τεμάχια.

Τραπεζικό άλμα

Η σημερινή ανοδική κίνηση δεν θα μπορούσε να μην εδράζεται στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος σημειώνει κέρδη σταθερά άνω του 4%, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στις 515 μονάδες. Μάλιστα, η άνοδος για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς ξεπερνάει το 6%, ενώ άνω του +5,50% καθορίζεται η τάση για τη μετοχή της Εθνικής Τράπζας. Πιο αναλυτικά:

 • Alpha Bank +4,64% 0,947 ευρώ
 • Attica Bank +6,30% 0,2445 ευρώ
 • Eurobank +2,76% 0,595 ευρώ
 • Εθνική Τράπεζα +5,89% 2,247 ευρώ
 • Τρ. Πειραιώς: +6,08% 1,134 ευρώ

Το θετικό κλίμα στηρίζουν, επιπλέον, δύο παράγοντες: Αφενός το γεγονός ότι η διοίκηση της Eurobank ανακοίνωσε την αποκόμιση 155 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων -διάρκειας από 7 έως 21 έτη- ελληνικού δημοσίου, αξίας 1,2 δισ. ευρώ, με νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας. Αφετέτου το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 30% των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes) της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) με την ονομασία «Phoenix».

Ράλι για την Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η έναρξη των εμβoλιασμων προσφέρει σημαντικά στηρίγματα στις μετοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μετοχή της Aegean, η οποία καταγράφει ισχυρή άνοδο άνω του 7%. 

Στήριγμα στον Γενικό Δείκτη παρέχει και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται στο +5,10%, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο ένα ιδανικό έτος, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αποκόμιση σωρρευτικών κερδών άνω του 72%.  

Ενδεικτικό το θετικού κλίματος είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, 95 μετοχές κινούνται ανοδικά, 14 μετοχές κινούνται πτωτικά και 13 παραμένουν αμετάβλητες. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 53,4 δισ. ευρώ. 

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

 • Alpha Bank +4,64% 5,6 εκατ. ευρώ
 • Εθνική Τράπεζα +5,89% 3,8 εκατ. ευρώ
 • ΔΕΗ +5,17% 2 εκατ. ευρώ
 • Eurobank +2,76% 2 εκατ. ευρώ
 • ΟΤΕ +2,47% 1,7 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

 • Alpha Bank +4,64% 6 εκατ. τεμάχια
 • Eurobank +2,76% 3,4 εκατ. τεμάχια
 • Εθνική Τράπεζα +5,89% 1,7 εκατ. τεμάχια
 • ΜΙΓ +1,75% 1,6 εκατ. τεμάχια
 • Τρ. Πειραιώς +6,08% 1,5 εκατ. τεμάχια

Στην τελική ευθεία για το 2021

Η έναρξη των μαζικών εμβολιασμών στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την προσδοκία για επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική ομαλότητα εντός του 2021 φαίνεται ότι ήδη αποτιμούνται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, παρέχοντας τα κατάλληλα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. 

Ο τελευταίος άλλωστε, προσπαθεί να κλείσει το 2020 με τις όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες, θέτοντας τις βάσεις για ένα ισχυρό rebound -όπως έχουν προβλέψει αρκετές επενδυτικές και χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίες βλέπουν στην Ελλάδα μια μεγάλη ευκαιρία. 

Αυτή τη στιγμή, ο Γενικός Δείκτης υπολείπεται κατά 14 μονάδες σε σχέση με τις αρχές του 2020, έχοντας «μαζέψει» σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες της πανδημικής κρίσης, χάρη στα κέρδη – ρεκόρ (+30%) του Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, ο δείκτης υψηλής κεφαλαίοποίησης βρίσκεται στο -18% και οι τράπεζες στο -43%.

«Η επανενεργοποίηση των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων λογικά θα συμβεί στις αρχές του 2021 και θα δρομολογήσει το επόμενο ανοδικό σκέλος. Εάν δεν συμβεί το παραπάνω σενάριο, τότε το Χρηματιστήριο Αξιών θα εισέλθει σε μία φάση “φθοράς” των τιμών και θα έχουμε καθοδική έξοδο από το πρόσφατα κατακτηθέντα επίπεδα τιμών» εκτιμάει, από την πλευρά του, ο Κωνστίνος Καρλής από την XSpot Wealth.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News