BUSINESS & FINANCE

X.A.: Εμβόλιο αισιοδοξίας

Προσπάθεια ανάκτησης των 800 μονάδων

X.A.: Εμβόλιο αισιοδοξίας

Στην τελικη ευθεία για το 2020 εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς απομένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις -μαζί με τη σημερινή- προκειμένου να πει «αντίο» σ’ ένα από τα πλέον ευμετάβλητα και ταραχώδη έτη.

Σήμερα, μετά τις δύο αργίες των Χριστουγέννων, ο Γενικός Δείκτης κινείται σε υψηλούς συναλλαγματικούς ρυθμούς, κόντρα στην παραδοσιακή ατονία που χαρακτηρίζει τις εορταστικές ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο τζίρος των συναλλαγών ήδη αγγίζει 12 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης, ως εκ τούτου, εμφανίζει σημαντικά κέρδη, καθώς ενισχύεται κατά 2,27% και διαμορφώνεται στις 805 μονάδες, έχοντας κερδίσει πάνω από 17 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (σ.σ. Πέμπτη και Παρασκευή το Χ.Α. ήταν κλειστό).

Η νέα απόπειρα προσέγγισης και κατοχύρωσης των 800 μονάδων έρχεται ως απόρροια της έναρξης των μαζικών εμβολιασμών στην Ελλάδα, εξέλιξη η οποία προλειαίνει το έδαφος για την σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα και προσφέρει την απαραίτηση ένεση ευφορίας στους επενδυτές.

Τραπεζικό άλμα

Η σημερινή ανοδική κίνηση δεν θα μπορούσε να μην εδράζεται στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος σημειώνει κέρδη άνω του 4,50%, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στις 515 μονάδες. Μάλιστα, η άνοδος για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς ξεπερνάει το 7%, ενώ άνω του +6,50% καθορίζεται η τάση για τη μετοχή της Εθνικής Τράπζας. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +5,59% 0,9556 ευρώ
Attica Bank +6,09% 0,244 ευρώ
Eurobank +4,15% 0,603 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +6,50% 2,26 ευρώ
Τρ. Πειραιώς: +7,11% 1,145 ευρώ

Το θετικό κλίμα στηρίζουν, επιπλέον, δύο παράγοντες: Αφενός το γεγονός ότι η διοίκηση της Eurobank ανακοίνωσε την αποκόμιση 155 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων ελληνικού δημοσίου, αξίας 1,2 δισ. ευρώ, με νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας. Αφετέτου το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 30% των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes) της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) με την ονομασία «Phoenix».

Ράλι για την Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η έναρξη των εμβoλιασμων προσφέρει σημαντικά στηρίγματα στις μετοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Ενδεικτικά, η μετοχή της Aegean καταγράφει άνοδο της τάξης του 5,50%. 

Παράλληλα, στο +2,35% βρίσκεται η μετοχή του Τιτάνα, στο +2,72% η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, στο +4,83% η μετοχή της ΔΕΗ, στο +2,38% η μετοχή του ΟΠΑΠ και στο +2,34% η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. 

Ενδεικτικό το θετικού κλίματος είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, 70 μετοχές κινούνται ανοδικά, πέντε μετοχές κινούνται πτωτικά και ακόμη πέντε παραμένουν αμετάβλητες. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 53,6 δισ. ευρώ. 

Στην τελική ευθεία για το 2021

Η έναρξη των μαζικών εμβολιασμών στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την προσδοκία για επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική ομαλότητα εντός του 2021 φαίνεται ότι ήδη αποτιμούνται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, παρέχοντας τα κατάλληλα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. 

Ο τελευταίος άλλωστε, προσπαθεί να κλείσει το 2020 με τις όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες, θέτοντας τις βάσεις για ένα ισχυρό rebound -όπως έχουν προβλέψει αρκετές επενδυτικές και χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίες βλέπουν στην Ελλάδα μια μεγάλη ευκαιρία. 

Αυτή τη στιγμή, ο Γενικός Δείκτης υπολείπεται κατά 14 μονάδες σε σχέση με τις αρχές του 2020, έχοντας «μαζέψει» σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες της πανδημικής κρίσης, χάρη στα κέρδη – ρεκόρ (+30%) του Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, ο δείκτης υψηλής κεφαλαίοποίησης βρίσκεται στο -18% και οι τράπεζες στο -43%.

«Η επανενεργοποίηση των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων λογικά θα συμβεί στις αρχές του 2021 και θα δρομολογήσει το επόμενο ανοδικό σκέλος. Εάν δεν συμβεί το παραπάνω σενάριο, τότε το Χρηματιστήριο Αξιών θα εισέλθει σε μία φάση “φθοράς” των τιμών και θα έχουμε καθοδική έξοδο από το πρόσφατα κατακτηθέντα επίπεδα τιμών» εκτιμάει, από την πλευρά του, ο Κωνστίνος Καρλής από την XSpot Wealth.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News