BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Θα κάνει Χριστούγεννα από τις 787 μονάδες

Χρηματιστήριο: Θα κάνει Χριστούγεννα από τις 787 μονάδες

Από τα επίπεδα των 787 μονάδων θα κάνει Χριστούγεννα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας κατάφερε να αντισταθεί στην εορταστική ραστώνη, βρίσκοντας στηρίγματα σε συγκεκριμένες εισηγμένες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,93% και διαμορφώθηκε στις 787,48 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 780 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 789 μονάδες.

Έτσι, σε δύο ημέρες, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κατάφερε να ανακτήσει συνολικά 17 μονάδες από τις συνολικά 30 που «χάθηκαν» κατά τη διάρκεια της διόρθωσης της Δευτέρας.

Ωστόσο, όπως και χθες έτσι και σήμερα, η ανοδική κίνηση δεν συνοδεύτηκε από υψηλό τζίρο, ο οποίος περιορίστηκε στα 41 εκατ. ευρώ, με μόλις 20 εκατ. μετοχές να αλλάζουν χέρια, ως απόρροια και της -κατά παράδοσης- μείωσης του συναλλαγματικού όγκου κατά τη διάρκεια των εορτών.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή, η Λεωφόρος Αθηνών θα μείνει κλειστεί.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, σαφώς επηρεασμένες από το εορταστικό κλίμα, παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει ελαφρώς κάτω του ορίου των 500 μονάδων -και συγκεκριμένα στις 594 μονάδες. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,22% 0,905 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,23 ευρώ
  • Eurobank +0,80% 0,579 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,43% 2,122 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -1,57% 1,069 ευρώ

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν τόσο το νέο πρόγραμμα εγγυήσεων «Ηρακλής 2» για τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) όσο και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας για τη δημιουργία bad bank. Πρόκειται για δύο παραμέτρους, οι οποίες -σύμφωνα με αναλυτές- επιτρέπουν την εκδήλωση συγκρατημένης αισιοδοξίας για ένα, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, «άλλο τραπεζικό σύστημα» που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος.

Αμφίρροπη μάχη στο ταμπλό

Στο ταμπλό, οι αγοραστές, μετά από αρκετές ώρες αψιμαχιών, κατάφεραν εντέλει να υπερτερήσουν των πωλητών, έχοντας ως βασικό «σύμμαχο» τη μετοχή της Coca – Cola, η οποία ενισχύθηκε κατα 3,69%.

Από τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε και η μετοχή της Viohalco, η οποία μετά την χθεσινή ανοδική κίνηση (+4%), παρουσίασε κέρδη της τάξης του 3,43%. Παράλληλα, η μετοχή του ΟΤΕ έδωσε συνέχεια στο ανοδικό momentum, καθώς ενισχύθηκε κατά 2,95%. Στο +2,45% έκλεισε και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα.

Όσον αφορά τη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει την τιμητική της, ως απόρροια της εν εξελίξει διαμάχης ανάμεσα στους κύριους μετόχους, διατηρήθηκε σχεδόν σταθερή, εμφανίζοντας οριακές απώλειες κατά 0,06%.

Συνολικά, 57 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 47 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κυάμνθηκε στα 52,6 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

  • OTE +2,95% 5,3 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -0,22% 4,3 εκατ. ευρώ
  • Ελλάκτωρ -0,06% 3,6 εκατ. ευρώ
  • Motor Oil +1,55% 3,4 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ +0,19% 2,9 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

  • Alpha Bank -0,22% 4,8 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ -3,39% 2,4 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς -1,57% 2,4 εκατ. τεμάχια
  • Ελλάκτωρ -0,06% 2,1 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank +0,80% 2 εκατ. τεμάχια 

Στην τελική ευθεία για το 2020

Η ελληνική αγορά βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ταραχώδους 2020, το οποίο είχε σχεδόν τα πάντα: Τη βίαιη και ευρεία καθίζηση του Μαρτίου, τη στασιμότητα του καλοκαιριού, αλλά και τα κέρδη – ρεκόρ του Νοεμβρίου. Συνυπολογίζοντας και τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υπολείπεται κατά σχεδόν 13% σε σχέση με τις αρχές του έτους, ενώ οι τράπεζες βρίσκονται πέριξ του -40%.

Μετά τη διόρθωση της Δευτέρας (σ.σ. ο Γ.Δ. έχασε 40 μονάδες), η οποία έδωσε την ευκαιρία στους επενδυτές να αφομοιώσουν τα κέρδη του Νοεμβρίου και των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου, το επίπεδο στήριξης των 760 μονάδων κινητοποίησε τα αντανακλάστικά των αγοραστών, οι οποίοι από χθες ανέκτησαν και πάλι την υπεροπλία έναντι των πωλητών.

Το στοίχημα επομένως, είναι να διατηρηθεί αυτή η θετική ψυχολογία έως τις αρχές του Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να ενεργοποιηθούν εκ νέου τα ξένα κεφάλαια, τα οποία επενδύθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στη Λεωφόρο Αθηνών. Βέβαια, έως τότε δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και σημάδια στασιμότητας, σενάριο το οποίο ενισχύεται από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών που παραδοσιακά καταγράφονται εν μέσω των εορτών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News