BUSINESS & FINANCE

Συναγερμός για τον χειμώνα: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Συναγερμός για τον χειμώνα: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν για ανάπτυξη και πληθωρισμό

H Ευρώπη βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε ένα ενεργειακό σκοτάδι όσο εντείνεται ο φόβος πως ο Νοrd Stream 1 δεν θα ξανανοίξει. Οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σταθερά πάνω από τα 180 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα «τσουρουφλίζοντας» εν μέσω καλοκαιριού τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και το θέμα είναι τι θα γίνει τον χειμώνα. 

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για πληθωρισμό στην Ελλάδα στο 8,9% για το 2022 δείχνουν πως τα επίπεδα των τιμών θα παραμείνουν υψηλά και το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής για το πρώτο εξάμηνο ο πληθωρισμός έχει διαμορφωθεί στο 9,3%, που σημαίνει πως, για να επαληθευτούν οι προβλέψεις της Κομισιόν, θα πρέπει το δεύτερο εξάμηνο ο πληθωρισμός να τρέξει περίπου σε ένα μέσο επίπεδο του 8,5% με το δεδομένο βέβαια να μην επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο. 

Το θέμα είναι πως τα σημάδια έως τώρα μάλλον δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς αναλυτές εκτιμούν πως μέσα στον χειμώνα, εάν η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα, μπορεί να δούμε τιμές φυσικού αερίου κοντά στα 400 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Τα καλά νέα πάντως έρχονται από την ανάπτυξη, καθώς η αναθεώρηση προς τα πάνω του ρυθμού ανάπτυξης, στο 4%, δίνει μια αβάντα στη κυβέρνηση να μπορεί να κινηθεί καλύτερα εφόσον οι τιμές εκτοξευθούν. Για κάθε 10 ευρώ αύξηση της τιμής του αερίου, ο προϋπολογισμός χρειάζεται να βάζει 300-400 εκατ. ευρώ για να ισορροπεί τις τιμές στο ρεύμα, βέβαια εάν τιμές εκτοξευθούν σε αυτά τα δυσθεώρητα επίπεδα, μάλλον ο στόχος του 4% θα μοιάζει άπιαστος και κανένας προϋπολογισμός ανά την Ευρώπη, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν θα μπορέσει να αντέξει αυτό το βάρος. Σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει φέτος για ρεύμα, θηριώδη ποσά από 12 έως και 15 δισ. ευρώ.

Πάντως, το προσχέδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν που ήρθε στο φως της δημοσιότητας τρομάζει, καθώς περιέχει κριτήρια για την επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο αλλά και «φραγή» στην ψύξη και στη θέρμανση, όπως και ενεργειακή αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Oι χώρες ανά την Ευρώπη βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, ετοιμάζοντας τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης όπως και στην Ελλάδα, όπου πλέον ποντάρουν στη μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και LNG. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, στο σχέδιο που παρουσίασε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, δείχνει την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη από 5 σε 10 τεραβατώρες σε ορίζοντα δώδεκα μηνών. Η δεύτερη σημαντική πηγή ενέργειας που θα αναζητήσει η κυβέρνηση επιτελείο είναι περισσότερο LNG.Το θέμα είναι πόσο LNG θα μπορέσει να βρει όταν όλες οι χώρες έχουν στραφεί σε αυτό και σε τι τιμές, καθώς η αγορά του LNG δείχνει ήδη σημάδια πως η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει την υπερζήτηση που υπάρχει και θα υπάρξει. 

Διαβάστε επίσης: 

Κομισιόν: Βλέπει ανάπτυξη 4% και πληθωρισμό 8,9% στην Ελλάδα φέτος

DZ Bank: Στο 4,2% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης – Απότομη επιβράδυνση το 2023

BofA: Έρχεται κρύος χειμώνας – Πότε θα ξεμείνει η Ευρώπη εάν η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News