Business & Finance Παρασκευή 15/07/2022, 15:10
BUSINESS & FINANCE

S&P: «Ασπίδα» για την Ελλάδα ο τουρισμός και οι χαμηλές ανάγκες χρηματοδότησης

S&P: «Ασπίδα» για την Ελλάδα ο τουρισμός και οι χαμηλές ανάγκες χρηματοδότησης

Αβέβαιες είναι οι προοπτικές της Ελλάδας για το 2023, όπως άλλωστε και των υπόλοιπων οικονομιών της Ευρώπης, σημειώνει η S&P Global Ratings στην έκθεσή της για τις τάσεις που επικρατούν καθώς συμπληρώθηκε το πρώτο μισό του έτους. Βέβαια, οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης τονίζουν ότι η Ελλάδα ωφελείται από την ισχυρή τουριστική σεζόν και τις χαμηλές χρηματοδοτικές της ανάγκες. Ο οίκος περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% φέτος και 3,3% το 2023.

Η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας τον Μάιο του 2022, με την κίνηση αυτή να αντανακλά την υλοποίηση των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του τουριστικού τομέα ο οποίος βρίσκεται σε άνθηση.

«Όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι προοπτικές της Ελλάδας για το 2023 παραμένουν, στην καλύτερη περίπτωση, αβέβαιες, αν και το μέγεθος των κοινοτικών κονδυλίων που θα εισρεύσουν από το Next Generation EU τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι σίγουρα υποστηρικτικό για την οικονομία», σημειώνουν οι αναλυτές.

Βέβαια, η S&P τονίζει ότι η όλο και αυξανόμενη πιθανότητα μιας πλήρους διακοπής των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας φέτος το φθινόπωρο θα έχει σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

Παρόλα αυτά, προσθέτει ότι παρά τον υψηλό δείκτη χρέους/ΑΕΠ, η Ελλάδα έχει σχετικά χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης στην αγορά των ομολόγων, οι οποίες ανέρχονται στο 6,4% του ΑΕΠ για τα επόμενα αρκετά χρόνια. Επίσης, έχει χαμηλό κόστος χρέους, καθώς τα δάνεια διάσωσης αποτελούν τα τρία τέταρτα των υποχρεώσεών της, καθιστώντας την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας λιγότερο ευαίσθητη στην αύξηση των επιτοκίων. Το buffer που ισοδυναμεί στο 17% του ΑΕΠ αποτελεί ένα ακόμα μαξιλάρι, σημειώνουν οι αναλυτές.

Τι θα έκανε την S&P να αλλάξει την αξιολόγηση

Ο οίκος σημειώνει ότι οι σταθερές προοπτικές που δίνει στην αξιολόγηση ΒΒ+ της Ελλάδας αντανακλούν την προσδοκία του ότι το δημοσιονομικό μαξιλάρι και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των πολιτικών θα επιτρέψουν στη χώρα να απορροφήσει τις έμμεσες επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.

Η S&P θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξιολόγηση εάν η οικονομία αποδυναμωθεί περισσότερο από ό,τι περιμένει ή εάν υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις στις δημοσιονομικές επιδόσεις.

Αντίθετα, θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν, μαζί με τις υψηλότερες των προβλέψεων οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις.

Διαβάστε επίσης: 

Fitch: Βλέπει ανάπτυξη 3,5% φέτος – Γιατί δεν ανησυχεί για το χρέος

DBRS: Ανάπτυξη 3,9% φέτος στην Ελλάδα – Δεν βλέπει σοβαρή ύφεση παγκοσμίως

Fitch: Υποβαθμίζει τις προοπτικές των κρατικών αξιολογήσεων – Δεν βελτιώνονται πια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News