ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BofA: Έρχεται κρύος χειμώνας – Πότε θα ξεμείνει η Ευρώπη εάν η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο

BofA: Έρχεται κρύος χειμώνας – Πότε θα ξεμείνει η Ευρώπη εάν η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο

Εάν η Ρωσία κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, τότε τα αποθέματα της Ευρώπης θα εξαντληθούν έως τα τέλη του έτους, υπολογίζουν οι αναλυτές της Bank of America. Στην περίπτωση που ο αγωγός Nord Stream 1 δεν ανοίξει μετά το πέρας των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, στις 21 Ιουλίου, η Ευρώπη θα χάσει το 10% της ετήσιας ζήτησης αερίου της, κάτι που σημαίνει ότι το ένα τρίτο της βιομηχανικής ζήτησης θα τεθεί σε κίνδυνο. Όμως, το χειρότερο πιθανό σενάριο είναι 3 φορές πιο κακό, εξηγούν οι αναλυτές. Στο «άσχημο» σενάριό τους, βλέπουν τις τιμές του φυσικού αερίου να διαμορφώνονται κατά μέσο όρο πάνω από τα 200 ευρώ ανά MWh όχι μόνο για το 2022, αλλά και για το 2023.

Προσπαθώντας να εξηγήσουν τη σημασία του Nord Stream 1 για την Ευρώπη, αφότου ο αγωγός έκλεισε για ένα 10ήμερο προκειμένου να πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, οι αναλυτές της BofA σημειώνουν ότι αυτός καλύπτει το 10% της ετήσιας ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρώπης. Υποθέτοντας ότι στην περίπτωση που επιβληθούν μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης, αυτά θα αφορούν τις βιομηχανίες, ο οίκος υπολογίζει ότι το ένα τρίτο της βιομηχανικής ζήτησης θα τεθεί σε κίνδυνο. Όπως εξηγεί, όλες οι εναλλακτικές πηγές προμήθειας αερίου έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, κάτι που άλλωστε μετατρέπει την Ευρώπη στη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά LNG του κόσμου.

Τρεις φορές πιο κακό το χειρότερο σενάριο

Εάν η Μόσχα δεν ανοίξει και πάλι τον Nord Stream 1, τότε η προσοχή θα στραφεί στις άλλες οδούς μέσω των οποίων η Ευρώπη προμηθεύεται ρωσικό αέριο. Για λόγους σύγκρισης, η BofA επισημαίνει ότι  η χωρητικότητα του Nord Stream 1 είναι 55Bcm έναντι των περίπου 150Bcm που ήταν ιστορικά οι συνολικές εισαγωγές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω των αγωγών. Δηλαδή, εάν χαθεί το σύνολο των προμηθειών από τη Ρωσία, αυτό θα ισοδυναμεί στο 30% της ευρωπαϊκής ζήτησης αερίου.

BofA: Έρχεται κρύος χειμώνας – Πότε θα ξεμείνει η Ευρώπη εάν η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο-1

 «Με την ελαστικότητα στη ζήτηση για θέρμανση να είναι περιορισμένη, βλέπουμε μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης στη βιομηχανία, με δεδομένο ότι ιστορικά, η Ρωσία καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη βιομηχανική ζήτηση – με τους περισσότερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο να έχουν ήδη σταματήσει τη λειτουργία τους (εκτός από κάποιες ώρες αιχμής)», εξηγούν οι αναλυτές.

BofA: Έρχεται κρύος χειμώνας – Πότε θα ξεμείνει η Ευρώπη εάν η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο-2

Πάντως, η BofA σημειώνει ότι η μείωση της ζήτησης συντελείται ήδη, με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας να βλέπει μείωση 10% στο πρώτο εξάμηνο του 2022 (15% στο β΄ τρίμηνο του 2022).

BofA: Έρχεται κρύος χειμώνας – Πότε θα ξεμείνει η Ευρώπη εάν η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο-3

Το άσχημο σενάριο

Οι σημερινές εκτιμήσεις της Bank of America μιλούν για μέση τιμή περίπου 110 ευρώ ανά MWh στην Ευρώπη, με σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο άσχημο σενάριο, εάν δηλαδή υπάρξει διατάραξη των προμηθειών και άρα ελλείψεις στην αγορά, οι τιμές θα μπορούσαν να κινηθούν κατά μέσο όρο πάνω από το 200 ευρώ όχι μόνο το 2022 αλλά και το 2023.  

Διαβάστε επίσης: 

E.E.: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης, εάν σταματήσει η ροή φυσικού αερίου από την Ρωσία

Η ζωή χωρίς το ρωσικό αέριο

Φυσικό αέριο: Σχέδιο τριών σημείων αν κλείσει τη στρόφιγγα η Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News