Business & Finance Τετάρτη 13/07/2022, 19:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E.E.: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης, εάν σταματήσει η ροή φυσικού αερίου από την Ρωσία

E.E.: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης, εάν σταματήσει η ροή φυσικού αερίου από την Ρωσία

Δέσμη από έκτακτα μέτρα προετοιμάζει η Κομισιόν για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία – συμπεριλαμβανομένων μειώσεων στην χρήση συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού καθώς και μέτρων που αφορούν τις αγορές – προκειμένου να περιορίσει τον αντίκτυπο από μία πιθανή μείωση της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. 

Η Κομισιόν θεωρεί ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος η Μόσχα να διακόψει απότομα την προσφορά φυσικού αερίου στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με προσχέδιο με τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει στις 20 Ιουλίου. Για να προετοιμαστεί για αυτό το σενάριο, η Κομισιόν σκοπεύει να προτείνει επιπλέον μέτρα για την περιοχή, μεταξύ των οποίων μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και του μελλοντικού κόστους για επιχειρήσεις και καταναλωτές. 

«Η άμεση δράση θα μπορούσε να περιορίσει τον αντίκτυπο μίας απότομης διακοπής της προσφοράς κατά ένα-τρίτο. Η πρόληψη σημαίνει ότι ελλαττώνεται η ανάγκη για περισσότερα επώδυνα μέτρα αργότερα στη διάρκεια του χειμώνα, που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης», αναφέρεται στο προσχέδιο της Κομισιόν. 

Η μεγαλύτερη πρόκληση της Ε.Ε. για τον φετινό χειμώνα θα είναι να διασφαλίσει ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα σε φυσικό αέριο για να καλυφθεί η ζήτηση για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια. Τα αποθέματα αυτά λειτουργούν ως μαξιλάρι, επιτρέποντας την ροή του φυσικού αερίου προς όλες τις χώρες της Ε.Ε.. 

Με βάση υπολογισμούς από διαχειριστές των συστημάτων φυσικού αερίου της Ε.Ε., σε περίπτωση ολοκληρωτικής διακοπής της προσφοράς τον Ιούλιο, τα αποθέματα θα κυμαίνονται στο 65% έως 71% στις αρχές Νοεμβρίου, πολύ χαμηλότερα από το στόχο του 80%, σύμφωνα με το προσχέδιο. Εάν η διακοπεί λάβει χώρα σε μεταγενέστερο στάδιο, τον Οκτώβριο ή τους επόμενους μήνες, ο κίνδυνος θα είναι μικρότερος αλλά και πάλι δεν θα υπάρχει πολύς χρόνος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. 

Η συνολική ροή από την Ρωσία κυμαίνεται τώρα λιγότερο από το 30% του μέσου όρου της περιόδου 2016 έως 2021. 

Παρότι οι κανόνες ασφαλείας της Ε.Ε. ως προς το φυσικό αέριο προστατεύουν συγκεκριμένες καταναλωτικές ομάδες, όπως νοικοκυριά και νοσοκομεία, οι κυβερνήσεις θα πρέπει ταυτόχρονα να βάλουν σε προτεραιότητα και ορισμένες κρίσιμης σημασίας μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν θα ορίσει μία σειρά από κριτήρια, εστιάζοντας στον αντίκτυπο στις αλυσίδες προσφοράς, στην ανταγωνιστικότητα και στην παραγωγή σημαντικών αγαθών και υπηρεσιών για την οικονομία. 

Το προσχέδιο με τις οδηγίες προβλέπει επίσης τις ακόλουθες δράσεις:

– αλλαγή καυσίμου, τόσο στις βιομηχανίες όσο και στην παραγωγή ενέργειας, για προληπτική εξοικονόμηση φυσικού αερίου
– μέτρα που βασίζονται στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων δημοπρασιών ή συστημάτων διαγωνισμών, όπου οι κυβερνήσεις δίνουν κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης από μεγάλους χρήστες, κυρίως βιομηχανίες
– εκστρατείες ενημέρωσης για τη μείωση της θέρμανσης και της ψύξης, καθώς και υποχρεωτικών ορίων σε επίπεδο συναγερμού έκτακτης ανάγκης

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Π. Τζεντιλόνι: Σήμα κινδύνου για διακοπή του φυσικού αερίου

Σκρέκας: Παρουσίασε το ενεργειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης στον Αμερικανό πρέσβη

Υψηλή παραμένει η εξάρτηση της Ελλάδας από το φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News