Business & Finance Πέμπτη 12/05/2022, 17:04
BUSINESS & FINANCE

Πώς η cryptoqueen βρέθηκε καταζητούμενη από τη Europol

Πώς η cryptoqueen βρέθηκε καταζητούμενη από τη Europol

Στη λίστα της Europol με τους πιο καταζητούμενους εγκληματίες σε όλο τον πλανήτη μπήκε η επονομαζόμενη cryptoqueen, Ρούτζα Ιγκνάτοβα.

H ευρωπαϊκή υπηρεσία προσφέρει 5.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη της 41χρονης Βουλγάρας, αναφέροντας ότι «είναι ύποπτη επειδή ώθησε άτομα από όλο τον κόσμο να επενδύσουν σε ένα νόμισμα χωρίς αξία».

Βέβαια, η «κρυπτοβασίλισσα» έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης, έναν χρόνο μετά τη μεγάλη απάτη που έκανε με το κρυπτονόμισμα που δημιούργησε, το OneCoin.

H απάτη του OneCoin

Ήταν το 2016 όταν εμφανίστηκε μπροστά από ένα ενθουσιασμένο πλήθος στην Wembley Arena του Λονδίνου, ντυμένη σαν κανονική βασίλισσα με ένα κόκκινο μακρύ φόρεμα, διαμαντένια σκουλαρίκια και κόκκινο κραγιόν.

Πώς η cryptoqueen βρέθηκε καταζητούμενη από τη Europol-1

Τότε, έλεγε στο κοινό ότι η ανάπτυξη του OneCoin σημείωσε «έκρηξη» και ότι θα πάρει τη θέση του Bitcoin ως το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, με το οποίο «θα γίνονται πληρωμές παντού».

Το 2016 ήταν η χρονιά που έκανε το πρώτο «μπαμ» το Bitcoin, οπότε ο κόσμος έδειχνε ενδιαφέρον για νέα κρυπτονομίσματα.

Μεταξύ του 2014 (χρονιά δημιουργίας του OneCoin) και του 2017, πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν επενδυθεί για το OneCoin. Η πλατφόρμα που είχε δημιουργήσει υπερηφανευόταν ότι είχε τουλάχιστον 3 εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο.

Δεν μιλάμε απλά για ένα κρυπτονόμισμα, αλλά λειτουργούσε και ως market που έδινε μάλιστα και ένα ποσό προμήθειας σε όσους έφερναν νέα μέλη. Οι χρήστες – θύματα έδιναν κανονικά χρήματα, έπαιρναν τα OneCoin και την υπόσχεση ότι θα μπορούν να τα εξαργυρώσουν.

Tελικά, όλα αποδείχτηκαν μια απάτη τύπου Ponzi Scheme: το OneCoin δεν ήταν καν βασισμένο στο blockchain, απλά ήταν ένα ταμείο με τα χρήματα των επενδυτών να πηγαίνουν κατευθείαν στην τσέπη της Ιγκνάτοβα.

Η ίδια στο ενδιάμεσο ζούσε έναν βίο χαρισάμενο περνώντας τον χρόνο της μεταξύ Ντουμπάι, Σιγκαμπούρης και Μακάου. Παράλληλα, είχε αγοράσει ακίνητα αξίας εκατομμυρίων στη Σόφια και στη Σωζόπολη, ενώ έκανε βόλτες με το κότερό της, το Davina.

Όταν ήρθε η ώρα να εξηγήσει τι έχει συμβεί με το OneCoin σε μια συνάντηση στη Λισαβόνα τον Οκτώβριο του 2017, η «βασίλισσα των crypto» εξαφανίστηκε και δεν έχει εμφανιστεί ξανά από τότε.

Ο αδερφός της, Κονσταντίν Ιγκνάτοφ, ανέλαβε τα ηνία της OneCoin από το 2018. Τελικά, συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές το 2019, δήλωσε ένοχος για απάτη και ξέπλυμα χρήματος και αφέθηκε ελεύθερος.

Η Ρούτζα Ιγκνάτοβα έχει γίνει αντικείμενο της δημοφιλούς σειράς podcast του BBC, «The Missing Cryptoqueen».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Βloomberg, BBC

Διαβάστε επίσης:

Συστημικός κίνδυνος τα κρυπτονομίσματα; Στην πρώτη φάση θωράκισης η Ε.Ε.

Οι χάκερς και τα cryptos: Πέντε φορές που οι επενδυτές έχασαν τα χρήματά τους

Το νεκροταφείο των πεθαμένων κρυπτονομισμάτων και η mega-απάτη του OneCoin

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News