Business & Finance Πέμπτη 31/03/2022, 13:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συστημικός κίνδυνος τα κρυπτονομίσματα; Στην πρώτη φάση θωράκισης η Ε.Ε.

Συστημικός κίνδυνος τα κρυπτονομίσματα; Στην πρώτη φάση θωράκισης η Ε.Ε.

Για το ενδεχόμενο αυστηρότερων περιορισμών όσον αφορά τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα προειδοποίησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) τις τράπεζες της Ε.Ε., καθώς η ακμάζουσα αγορά ενδέχεται να αποτελέσει συστημικό κίνδυνο.

«Η είσοδος νέων θεσμών και η χρήση νέων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, εκ των οποίων ορισμένα έγιναν ταχέως δημοφιλή (π.χ. περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα, stablecoins), έχει την δυνατότητα να προακλέσει κινδύνους στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα», σημειώνει το ESRB σε σημερινό σημείωμα.

To Συμβούλιο άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να επεκτείνει την εμβέλειά του πέραν του αμιγώς τραπεζικού κλάδου, συστήνοντας κανόνες ρύθμισης και σε νέους παίκτες του fintech, αλλά και σε μεγάλες εταιρείες όπως φερειπείν η Meta και η Google.

Παράλληλα, όμως, το ESRB ζήτησε «ταχεία υιοθέτηση και εφαρμογή» του ευρωπαϊκού κανονισμού αγορών των κρυπτοστοιχειών (Markets in Crypto Assets Regulation), με βάση τον οποίο θα μπορούσαν να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα ξεκινά η τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων για τους νέους κανόνες μεταξύ ΕΚ και εθνικών κυβερνήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνεδρίαση του Νοεμβρίου η Κομισιόν ζήτησε από τις εθνικές εποπτικές αρχές να εκτιμήσουν εάν απαιτούνται επιπλέον μέτρα για την ρύθμιση των προϊόντων σχετικών με κρυπτονομίσματα και εάν ασκούνται πιέσεις από την είσοδο fintech στις εκάστοτε αγορές.
Μέχρι στιγμής η Κομισιόν έχει λάβει μικτές απαντήσεις από τα κράτη μέλη, ενώ αναμένεται να δώσει νέες συμβουλές επί του θέματος μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Coindesk

Διαβάστε επίσης:

Οι χάκερς και τα cryptos: Πέντε φορές που οι επενδυτές έχασαν τα χρήματά τους

Προειδοποίηση Krugman: Ομοιότητες μεταξύ των crypto και της κρίσης του 2007

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News