ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νεκροταφείο των πεθαμένων κρυπτονομισμάτων και η mega-απάτη του OneCoin

Το νεκροταφείο των πεθαμένων κρυπτονομισμάτων και η mega-απάτη του OneCoin

Έπειτα από την εκρηκτική επιτυχία κρυπτονομισμάτων όπως το dogecoin ή το shiba inu, πολλοί είναι εκείνοι που ελπίζουν ότι θα εντοπίσουν το «next big thing» του crypto και θα βγάλουν εκατομμύρια, με αποτέλεσμα να ρίχνουν χρήματα σε άγνωστα tokens με ελάχιστο ή καθόλου track record. Η ιστορία λέει ότι πολλά από αυτά δεν θα επιβιώσουν.

Για την ακρίβεια, τα στοιχεία της Traders of Crypto δείχνουν ότι μόνο από τον Φεβρουάριο του 2020 έχουν «πεθάνει» περίπου 1.000 κρυπτονομίσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των ψηφιακών νομισμάτων που κατέληξαν στο «νεκροταφείο» σε περίπου 2.400.

Το νεκροταφείο των πεθαμένων κρυπτονομισμάτων και η mega-απάτη του OneCoin-1

Γιατί πεθαίνει ένα κρυπτονόμισμα; Μερικές φορές, απλά παλιώνει και ξεπερνιέται, με τους δημιουργούς του να αδυνατούν να ακολουθήσουν τους γρήγορους ρυθμούς των αλλαγών στον χώρο του blockchain. Άλλα νομίσματα δεν καταφέρνουν να προσελκύσουν αρκετούς επενδυτές για να διατηρήσουν το project ενεργό.

Όμως ένας μεγάλος αριθμός των «νεκρών» κρυπτονομισμάτων είναι αποτέλεσμα απάτης και επιτήδειων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη «μόδα» της εποχής και την απειρία των επενδυτών σε μια τόσο σύνθετη τεχνολογία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι 528 από τα κρυπτονομίσματα που εξαφανίστηκαν ήταν απάτες. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι απατεώνες άντλησαν χρήματα μέσω ICO για κάποιο δήθεν project, το οποίο όμως δεν υπήρξε ποτέ. Άλλες περιπτώσεις, πάλι, ήταν το κλασικό τέχνασμα «pump and dump», όπου ο κάτοχος μεγάλης θέσης σε ένα κρυπτονόμισμα ανεβάζει τεχνητά την τιμή του δημιουργώντας μεγάλη δημοσιότητα και στη συνέχεια πουλά στα ψηλά. Υπάρχουν βέβαια και οι απλές περιπτώσεις hacking, αλλά και τα κλασικά κόλπα τύπου Ponzi (ή πυραμίδα), που εκμεταλλεύονται τη δυσκολία πολλών επενδυτών να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στο blockchain.

Το νεκροταφείο των πεθαμένων κρυπτονομισμάτων και η mega-απάτη του OneCoin-2

Η μεγαλύτερη απάτη ήταν το κρυπτονόμισμα OneCoin, όπου επενδυτές έχασαν 4 δισ. δολάρια, ενώ στο BitConnect χάθηκαν 2 δισ. δολάρια.

Η απάτη του OneCoin 

Το OneCoin ήταν ένα κλασικό παράδειγμα απάτης τύπου Ponzi στα κρυπτονομίσματα. Από το 2014 έως το 2016, το OneCoin προσέλκυσε επενδύσεις άνω των 4 δισ.  δολαρίων από επενδυτές που ήλπιζαν ότι θα βγάλουν μεγάλες αποδόσεις.

Όμως, ο μόνος τρόπος που είχαν οι επενδυτές αυτοί να πάρουν πίσω τα χρήματά τους αποκλείστηκε, όταν το OneCoin Exchange έκλεισε τον Ιανουάριο του 2017.

Η δημιουργός του OneCoin, Ruja Ignatova, το έσκασε, ενώ ο συνέταιρός της, Sebastian Greenwood συνελήφθη το 2018 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή στις ΗΠΑ.

Ο αδερφός της Rija, Konstantin Ignatova, ανέλαβε την επιχείρηση κατά την απουσία της και έκτοτε συνελήφθη και δήλωσε ένοχος για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Διαβάστε επίσης: 

Επένδυση-«πύραυλος»: Εάν είχατε τοποθετήσει 10 δολάρια πριν ένα χρόνο θα είχατε σήμερα 3 εκατ. δολάρια

Grimacecoin: Τι είναι και γιατί εκτινάχθηκε κατά 285.000% σε λίγες ώρες

Προειδοποίηση Krugman: Ομοιότητες μεταξύ των crypto και της κρίσης του 2007

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News