Business & Finance Παρασκευή 28/01/2022, 18:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Krugman: Ομοιότητες μεταξύ των crypto και της κρίσης του 2007

Προειδοποίηση Krugman: Ομοιότητες μεταξύ των crypto και της κρίσης του 2007

Δυσοίωνη ήταν η προειδοποίηση του νομπελίστα οικονομολόγου Paul Krugman όσον αφορά την αγορά κρυπτονομισμάτων. Σε άποψή του που δημοσιεύθηκε από τους New York Times, ο Krugman παραλληλίζει την αγορά crypto, που εμφανίζει τεράστιες διακυμάνσεις, με την κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Ο ίδιος εντοπίζει «άβολους παραλληλισμούς» μεταξύ των δύο καταστάσεων, εκ των οποίων η μία βέβαια οδήγησε στην κατάρρευση της αγοράς κατοικιών και πυροδότησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Υπάρχουν ανησυχητικοί παραλληλισμοί με την φούσκα των στεγαστικών δανείων, σημειώνει ο ίδιος. Υπενθυμίζεται ότι η κρίση αυτή ήταν ουσιαστικά αποτέλεσμα έκδοσης δανείων από τράπεζες σε άτομα υψηλότερου ρίσκου, σε μία περίοδο αύξησης των τιμών των κατοικιών και χαμηλών επιτοκίων δανεισμού. Όταν έσκασε η φούσκα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα να σημειώνονται τεράστιες απώλειες για τις τράπεζες.

Ο Krugman σημείωσε ότι αντίστοιχα και οι επενδυτές crypto λαμβάνουν χρηματοπιστωτικά προϊόντα τα οποία ενέχουν ρίσκα, χωρίς όμως να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που μπορούν να κρύβουν.

«Πολλοί επενδυτές δεν καταλαβαίνουν σε τι εμπλέκονται. Και τα κρυπτονομίσματα, με τις μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές…είναι η πιο επικίνδυνη ομάδα περιουσιακών στοιχείων που υπάρχει».

Ωστόσο, ο νομπελίστας θεωρεί ότι τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο, καθώς η αγορά δεν είναι αρκετά μεγάλη. Σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko, η αγορά κρυπτονομισμάτων αξίζει περίπου 1,7 τρισ. δολάρια.

Πηγή: The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Grimacecoin: Τι είναι και γιατί εκτινάχθηκε κατά 285.000% σε λίγες ώρες

Μήπως ήρθε η ώρα για ρύθμιση της αγοράς crypto;

NFTs: Το επόμενο κεφάλαιο στα κρυπτονομίσματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News