Business & Finance Τετάρτη 27/04/2022, 21:25
ΒUSINESS & FINANCE

Archegos: Έφθασε η «ώρα της κρίσης» για τον Μπιλ Χουάνγκ – Όλο το κατηγορητήριο

Archegos: Έφθασε η «ώρα της κρίσης» για τον Μπιλ Χουάνγκ – Όλο το κατηγορητήριο

Ο ιδιοκτήτης της Archegos Capital Management, Μπιλ Χουάνγκ και ο πρώην οικονομικός διευθυντής της, Πάτρικ Χάλιγκαν, συνελήφθησαν σήμερα Τετάρτη για την υπόθεση την κατάρρευση του «οικογενειακού γραφείου» διαχείρισης πλούτου πέρυσι.

Οι άνδρες κατηγορούνται για εκβιασμό και απάτη, σύμφωνα με δήλωση του περιφερειακού δικαστηρίου του Μανχάταν. 

Σε ένα κατηγορητήριο 59 σελίδων, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Χουάνγκ χρησιμοποίησε την προσωπική του περιουσία για να χειραγωγήσει τις αγορές και να διαπράξει απάτη με εκτεταμένες συνέπειες. Κατά τη διάρκεια περίπου ενός έτους, η περιουσία του Χουάνγκ αυξήθηκε από περίπου 1,5 δισ. δολάρια σε περισσότερα από 35 δισ. δολάρια, αναφέρουν τα έγγραφα.

Η κατάρρευση του οικογενειακού γραφείου είχε ως αποτέλεσμα ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων για τράπεζες αλλά και τους ίδιους τους εργαζομένους του Archegos. Έφερε επίσης στο φως μία σειρά δυνητικών κινδύνων για οικογενειακά γραφεία, τα οποία είναι ιδιωτικά funds που λειτουργούν υπό ένα πιο χαλαρό εποπτικό πλαίσιο σε σύγκριση με τα αντισταθμιστικά ταμεία. 

Το κατηγορητήριο αναφέρει επίσης ότι οι δύο άνδρες χρησιμοποίησαν μόχλευση για να διογκώσουν τις θέσεις τους στην αγορά, οι οποίες εκτινάχθηκαν στα 160 δισ.δολάρια. Ο Χουάνγκ κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε χρεόγραφα παραγώγων που δεν συνοδεύονταν από απαιτήσεις δημόσιας γνωστοποίησης, γεγονός που συνέβαλε στην προστασία των θέσεων της Archegos στην αγορά. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές δεν γνώριζαν ότι η Archegos κυριαρχούσε στις συναλλαγές ολίγων επιλεγμένων εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι εταιρείες των μίντια ViacomCBS και Discovery Communications και η κινεζική εταιρεία στον χώρο της online εκπαίδευσης GSX Techedu. 

Το επενδυτικό σχήμα της Archegos κατέρρευσε στα τέλη Μαρτίου του 2021, όταν οι τιμές των μετοχών αυτών βυθίστηκαν με αποτέλεσμα η Archegos να μην είναι πλέον σε θέση να στηρίξει τις θέσεις της, σύμφωνα με τα έγγραφα. Από τη στιγμή που το γραφείο δεν μπορούσε να καλύψει τα margin calls, τα αντισυμβαλλόμενα μέρδη της εταιρείας υπέστησαν σημαντικές ζημίες. 

Τις μεγαλύτερες υπέστη η Credit Suisse, της τάξης των 5 δισ.δολαρίων, ενώ χρήματα έχασαν και οι Nomura, Morgan Stanley και UBS.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Δεν τον ήξερε κανείς. Έως ότου έχασε 20 δισ. σε 2 ημέρες

Πώς χτίστηκε μία μυστική περιουσία 10 δισ. και πώς χάθηκε σε λίγα λεπτά

Credit Suisse: «Καρατόμηση» στελεχών φέρνει ο Archegos

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News