Business & Finance Πέμπτη 3/03/2022, 22:43
ΒUSINESS & FINANCE

Γουόρεν Μπάφετ: Η Apple είναι η νέα του «Coca-Cola» – Έφερε κέρδη 100 δισ.δολαρίων σε 6 χρόνια

Γουόρεν Μπάφετ: Η Apple είναι η νέα του «Coca-Cola» – Έφερε κέρδη 100 δισ.δολαρίων σε 6 χρόνια

Η πρόσφατη επιτυχία του Γουόρεν Μπάφετ από το τεράστιο στοίχημά του στην Apple προκαλεί συγκρίσεις με τη μεγαλύτερη επένδυση όλων των εποχών που έκανε ο «σοφός της Ομάχα» – την Coca-Cola.

Η Berkshire Hathaway άρχισε να αγοράζει μετοχές της Apple το 2016 αποκτώντας το 5% του μεριδίου του κατασκευαστή iPhone μέχρι τα μέσα του 2018 με κόστος 36 δισ.δολαρίων. Καθώς η τιμή της μετοχής του τεχνολογικού γίγαντα εκτοξεύτηκε στα ύψη, η αξία της επένδυσης του Μπάφετ έχει εκτοξευθεί σε περισσότερα από 160 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας την απόδοσή του πάνω από τα 100 δισ. δολάρια σε μόλις έξι χρόνια.

Η εξαιρετικά προσοδοφόρα επένδυση θύμισε σε ορισμένους αναλυτές την ανάλογη μεγάλη επένδυση του Μπάφετ στην Coca-Cola, την παλαιότερη και μεγαλύτερη θέση μετοχών του μεγαλοεπενδυτή. Η μετοχή της Coca-Cola έχει εκτοξευθεί πάνω από 2.000% από τότε που ο Mπάφετ άρχισε να αγοράζει το 1988 και εξακολουθεί να είναι η τέταρτη μεγαλύτερη μετοχική θέση της Berkshire με 400 εκατ. μετοχές.

«Ο Μπάφετ πέτυχε με την Apple ό,τι έχει πετύχει με την Coca Cola», δήλωσε ο Μπιλ Σμιντ, επικεφαλής επενδύσεων στη Smead Capital Management και μέτοχος της Berkshire. «Και οι δύο ανέβηκαν πολύ τα πρώτα πέντε με επτά χρόνια μετά την επένδυση».

Γουόρεν Μπάφετ: Η Apple είναι η νέα του «Coca-Cola» – Έφερε κέρδη 100 δισ.δολαρίων σε 6 χρόνια-1

Η επένδυση σε εταιρείες όπως η Apple φάνηκε αρχικά να αψηφά τις γνωστές επενδυτικές αρχές του Μπάφετ, αλλά τελικά η κίνηση αποδείχθηκε ότι ήταν η καλύτερη επένδυσή του στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Το μερίδιο της Apple έπαιξε επίσης κρίσιμο ρόλο στο να βοηθήσει την Berkshire να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωναϊού, καθώς άλλα δυνατά σημεία της επιχείρησής της, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών ασφάλισης και της ενέργειας, δέχτηκαν τεράστιο πλήγμα.

Ο 91χρονος επενδυτής έχει γίνει τόσο μεγάλος θαυμαστής της Apple που πλέον θεωρεί τον τεχνολογικό γίγαντα ως έναν από τους «τέσσερις γίγαντες» που καθοδηγούν τον όμιλό του στη διάρκεια των τελευταίων πέντε δεκαετιών. 

Γουόρεν Μπάφετ: Η Apple είναι η νέα του «Coca-Cola» – Έφερε κέρδη 100 δισ.δολαρίων σε 6 χρόνια-2

 

Επίσης, η στρατηγική επαναγοράς μετοχών της Apple επιτρέπει στο μερίδιο που διακρατεί ο Μπάφετ να αυξάνεται από κάθε δολάριο που μπαίνει στα κέρδη της Apple. Άλλωστε, η Berkshire λαμβάνει και τακτικά μερίσματα από τον τεχνολογικό γίγαντα, τα οποία υπολογίζονται σε 775 εκατ.δολάρια ετησίως. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε ακόμη:

Γουόρεν Μπάφετ: Η παράδοξη συμβουλή καριέρας που δίδει στους φοιτητές

Τα τρία μαθήματα οικονομικών που πρέπει να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News