Business & Finance Δευτέρα 26/04/2021, 14:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Credit Suisse: «Καρατόμηση» στελεχών φέρνει ο Archegos

Credit Suisse: «Καρατόμηση» στελεχών φέρνει ο Archegos

Οι κορυφαίοι μέτοχοι της Credit Suisse ζητούν την απομάκρυνση βασικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, ενόψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ελβετικής τράπεζας, η οποία εμφάνισε μεγάλες ζημίες συνδεόμενες με την κατάρρευση του fund του Μπιλ Χουάνγκ. Οι εξελίξεις έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη στην ηγεσία της τράπεζας.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της τράπεζες, θα ψηφίσει κατά της επανεκλογής έξι μελών του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων του ανεξάρτητου διευθυντή, Σέβεριν Σουάν, του επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου, Ρίτσαρντ Μέντινγκς και του επικεφαλής της επιτροπής διαχείρισης κινδύνων, Αντρέας Γκότσλινγκ. 

Η δυσφορία των μετόχων έχει ενταθεί καθώς η Credit Suisse έχει δεχθεί σαφώς ισχυρότερο πλήγμα από άλλες τράπεζες που είχαν έκθεση στο Archegos. Η ζημιά για την τράπεζα ανέρχεται προς το παρόν σε 5,5 δισ. δολάρια και την αναγκάζει να αντλήσει 2 δισ. δολάρια από τις αγορές και να συρρικνώσει τη μονάδα hedge fund, που βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης. 

Το όλο σκάνδαλο έχει πυροδοτήσει έντονες επικρίσεις για τη διαχείριση ρίσκου στην Credit Suisse, καθώς ήρθε λίγες μόλις εβδομάδες αφότου η τράπεζα βρέθηκε στο επίκεντρο ενός άλλου σκανδάλου, αυτό της Greensill Capital και αναγκάστηκε να παγώσει επενδυτικά funds. 

Οι μέτοχοι θα ψηφίσουν επί της εκλογής μελών στο νέο διοικητικό συμβούλιο, αλλά και επί των αμοιβών τους, στις 30 Απριλίου. Πολλοί αναμένεται να συστρατευθούν με τις συστάσεις του νορβηγικού ταμείου. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News