Business & Finance Τρίτη 30/03/2021, 11:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς χτίστηκε μία μυστική περιουσία 10 δισ. και πώς χάθηκε σε λίγα λεπτά

Πώς χτίστηκε μία μυστική περιουσία 10 δισ. και πώς χάθηκε σε λίγα λεπτά

Ο Μπιλ Χουάνγκ και το «οικογενειακό γραφείο» επενδύσεων Archegos Capital Management βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο ενός από τα μεγαλύτερα margin calls όλων των εποχών- ένα φιάσκο πολλών δισεκατομμυρίων, που όπως σημειώνει το Bloomberg, περιλαμβάνει μυστικά στοιχήματα με επικίνδυνη μόχλευση, τα οποία «έσκασαν» σε μια στιγμή.

Το φιάσκο του Χουάνγκ μπορεί να το δει κανείς στα “συντρίμμια” από τις μετοχές που ξεφορτώθηκαν τράπεζες τις τελευταίες ημέρες: ViacomCBS, Discovery, GSX Techedu Ιnc, Baidu Inc. Ήταν μετοχές που είχαν απογειωθεί φέτος. 

Ένα μέρος του χαρτοφυλακίου του Χουάνγκ το οποίο διαπραγματευόταν σε πακέτα από τις Goldman, Morgan Stanley και Wells Fargo, άξιζε σχεδόν 40 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το καθαρό κεφάλαιο της Archegos Capital Management- επί της ουσίας δηλαδή η περιουσία του Χουάνγκ- είχε φτάσει τα 10 δισ. δολάρια. Οι συνολικές τοποθετήσεις της εταιρείας του υπολογίζονται από 50 έως και 100 δισ. δολάρια. Όλη αυτή η αξία εξανεμίστηκε σε λίγα λεπτά. 

«Δεν έχω ξαναδει τίποτα παρόμοιο. Πόσο αθόρυβα χτίστηκε όλη αυτή η περιουσία, πόσο εύκολα συγκεντρώθηκε τόσος πλούτος και πόσο γρήγραο εξαφανίστηκε» λέει στο Bloomberg ο Mike Novogratz, επενδυτής και πρώην partnert στη Goldman Sachs, που έχει παρουσία στις αγορές από το 1994. «Πρέπει να είναι μία από τις μεγαλύτερες απώλειες προσωπικού πλούτου στην ιστορία». 

Το βράδυ της Δευτέρας η Archegos έσπασε τη σιωπή της. «Είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή για το οικογενειακό γραφείο Archegos Capital Mangement, τους εταίρους μας και τους υπαλλήλους» δήλωσε η Κάρεν Κέσλερ, εκπρόσωπος της εταιρείας. «Όλα τα σχέδια βρίσκονται υπό συζήτηση, καθώς ο κ. Χουάνγκ και η ομάδα είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν μπροστά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». 

Οι ζημίες έχουν «μεταδοθεί» από τη Νέα Υόρκη έως τη Ζυρίχη και το Τόκιο και αφήνουν πληθώρα αναπάντητων ερωτημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ακόλουθου: Πώς μπορούσε κάποιος να αναλάβει τόσο υψηλό ρίσκο, συνδεόμενο με τόσες πολλές τράπεζες, κάτω από τη μύτη των ρυθμιστικών αρχών ανά τον πλανήτη; Η απάντηση εν μέρει βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Χουάνγκ φρόντισε να συστήσει την εταιρεία του στη μορφή οικογενειακού γραφείου, γεγονός που σήμαινε περιορισμένη εποπτεία και δυνατότητα αξιοποίησης παραγώγων για την απόκτηση μεγάλων μεριδίων σε εταιρείες, τα οποία δεν είχε καν υποχρέωση να δηλώσει δημόσια.  

Ρόλο, όπως σημειώνει το Bloomberg, διαδραμάτισε και το γεγονός ότι οι παγκόσμιες τράπεζες αποδέχθηκαν τον «αρχηγό» Χουάνγκ ως έναν ισχυρό πελάτη, παρά το αμαρτωλό παρελθόν του. Μόλις το 2012 είχε καταδικαστεί για insider trading. Και τώρα το πληρώνουν. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News