Business & Finance Σάββατο 5/02/2022, 16:17
BUSINESS & FINANCE

Μπορεί ο πληθωρισμός να είναι «καλό πράγμα»; Η άλλη όψη του νομίσματος

Μπορεί ο πληθωρισμός να είναι «καλό πράγμα»; Η άλλη όψη του νομίσματος

Αντίθετα στο ρεύμα και στην λογική που διαπνέει τον επενδυτικό κόσμο πηγαίνει ο δισεκατομμυριούχος Leon Cooperman, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός είναι «σύμμαχος των κοινών μετοχών» και συνεπώς οι επενδυτές θα πρέπει να τον εκμεταλλευτούν. Η πεποίθηση του επενδυτή ενδεχομένως να καθησυχάζει όσους εξέφραζαν προβληματισμούς μέσα στον Ιανουάριο για τις τιμές των προϊόντων που κάλπαζαν παγκοσμίως.

Πώς όμως την εξηγεί; Ο Cooperman αναλύει πως οι επιχειρήσεις απορρροφούν τον αντίκτυπο του αυξανόμενου κόστους ανεβάζοντας τις τιμές πώλησης των δικών τους προϊόντων και προστατεύοντας τα περιθώρια κερδοφορίας τους. Συνεπώς, κατ’ αυτόν τον τρόπο ανεβαίνει η ονομαστική τιμή των εσόδων και των κερδών τους.

Όπως είχε εξηγήσει και πέρυσι στο πλαίσιο συνέντευξής του στο CNBC, η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει την ικανότητα να μετακυλύσει το αυξανόμενο κόστος στους καταναλωτές Έπειτα, οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα επιπλέον χρήματα για να λάβουν αποφάσεις που εν τέλει θα ικανοποιήσουν τους μετόχους τους. Για παράδειγμα μπορούν να προχωρήσουν σε αύξηση των μερισμάτων ή σε επαναγορές μετοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άποψη του Cooperman είναι άκρως αντίθετη σε σχέση με τον πανικό που διακατείχε τις αγορές τον Ιανουάριο. Ο επενδυτικός κόσμος είχε το βλέμμα στραμμένο στις αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού στην Fed, αλλά και γενικότερα στην σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από κεντρικές τράπεζες μετά την σταθεροποίηση της Όμικρον σε παγκόσμιο επίπεδο.

O Leon Cooperman θεωρείται «θρύλος» στην Wall Street, αφού επιμελήθηκε την δημιουργία του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs. Στη συνέχεια ίδρυσε το hedge fund Omega Advisors, το οποίο και διοικούσε μέχρι το 2018. Έκτοτε, με περιουσία που εκτιμάται περίπου στα 2,5 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes έχει στραφεί στην φιλανθρωπία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ακριβαίνουν οι τηλεοράσεις: Κέρδη-ρεκόρ για ναυτιλιακές μεταφοράς κοντέινερ

Επενδυτική μανία με τα ακίνητα στο metaverse – Πόσο κοστίζει ένα δικό σου νησί σε έναν…άλλο κόσμο

Πώς τα Rolex έγιναν καλύτερη επένδυση από τις μετοχές και τα ακίνητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News