Business & Finance Σάββατο 16/04/2022, 07:58
BUSINESS & FINANCE

Goldman Sachs: Πώς να επενδύσετε στον καιρό του στασιμοπληθωρισμού

Goldman Sachs: Πώς να επενδύσετε στον καιρό του στασιμοπληθωρισμού

Για δεκαετίες, οι επενδυτές στηρίζονταν στο λεγόμενο χαρτοφυλάκιο 60/40 –δηλαδή αυτό που αποτελείται κατά 60% από μετοχές και κατά 40% από ομόλογα- και ειδικά μετά την χρηματοοικονομική κρίση, αυτό τους έδινε σταθερές και ελκυστικές αποδόσεις. Όμως, με τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού να αυξάνεται, η Goldman Sachs θεωρεί ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αλλάξουν τακτική.

«Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι του στασιμοπληθωρισμού καθώς και οι εντεινόμενες αβεβαιότητες στο γεωπολιτικό μέτωπο και στις πολιτικές, δεν αναμένεται να ευνοήσουν τις παθητικές επενδύσεις στο μέλλον», σημειώνει η Goldman Sachs.  

Ο οίκος τονίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν χαμηλότερες πραγματικές αποδόσεις στο εξής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Goldman Sachs, τα χαρτοφυλάκια 60/40 έδιναν τα τελευταία 100 χρόνια αποδόσεις περίπου 5% τον χρόνο, κατά μέσο όρο, όμως από εδώ και πέρα θα είναι χαμηλότερες.

«Πιστεύω ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο να πετύχει κανείς τις  πραγματικές αποδόσεις του 5% που είχαμε μακροπρόθεσμα, ειδικά μέσω των παθητικών επενδύσεων και σίγουρα, θα είναι αρκετά δύσκολο ακόμα και να πλησιάσουμε τις αποδόσεις  που είχαμε στον προηγούμενο οικονομικό κύκλο», αναφέρει ο  αναλυτής του οίκου, Christian Mueller-Glissmann. 

Άρα, οι επενδυτές θα πρέπει να επανεξετάσουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο «χτίζουν» τα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν οι επενδύσεις κατά την περίοδο μετά τη χρηματοοικονομική κρίση, δεν είναι πια ο κατάλληλος.

Στην περίοδο που ξεκινά, με υψηλότερο πληθωρισμό, υψηλότερη μεταβλητότητα και μεγαλύτερη αβεβαιότητα,  οι παθητικές επενδύσεις δεν ταιριάζουν πια, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Ο οίκος συστήνει ενεργητικές επενδύσεις και δυναμικές τοποθετήσεις για το επόμενο διάστημα.

Ο κίνδυνος της ύφεσης

Άλλωστε, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται. Οι ενδείξεις της ύφεσης είναι περισσότερες, όμως ο οίκος διαπιστώνει ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα σε ένα σημείο όπου οι επενδυτές προσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους ιδιαίτερα.

Η αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων μαρτυρά τον κίνδυνο ύφεσης, αλλά απαιτούνται και άλλες ενδείξεις για να θεωρήσουμε ότι βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με τον Mueller-Glissmann.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan: Συστήνει κατοχύρωση κερδών στα χρηματιστήρια

UBS: Δεν είναι μόνο η ενέργεια – Τα τρία μέτωπα της ανασφάλειας

Χρηματιστήρια: Τα περιθώρια ανόδου εξαντλούνται, λένε Goldman Sachs και UBS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News