BUSINESS & FINANCE

Μικρό μέρισμα για το 2022 σχεδιάζει η διοίκηση της ΕΤΕ

Μικρό μέρισμα για το 2022 σχεδιάζει η διοίκηση της ΕΤΕ

Επιστροφή στην μερισματική πολιτική από την τρέχουσα χρήση με την διανομή ενός μικρού μερίσματος κατά το 2023, έθεσε ως στόχο η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας, εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Παύλος Μυλωνάς στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης. Τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 833 ευρώ, ενισχυμένα κατά 41% σε ετήσια βάση.

Η διοίκηση της ΕΤΕ παρέπεμψε για μια πιο φιλόδοξη μερισματική πολιτική τα επόμενα χρόνια ανάλογα και με τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι «θα είμαστε προσεκτικοί, καθώς θα πρέπει πρώτα να περπατήσουμε και μετά να τρέξουμε» 

«Στόχος μας η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) να αγγίξει διψήφιο ποσοστό. Η βελτιούμενη κερδοφορία μας και οι ισχυροί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αναμένεται να μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε μια πολιτική συνετούς διανομής μερισμάτων στο εγγύς μέλλον», σημείωσε ο CEO της Εθνικής.

Σχολιάζοντας την επίπτωση που θα έχουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην οικονομία, η διοίκηση της Εθνικής προσδιόρισε την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ για το τρέχον έτος λίγο πάνω από το 3%, χαμηλότερα δηλαδή από τις αρχικές εκτιμήσεις. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς η σωρευτική άνοδος στην τριετία 2022-2024 θα κινηθεί εντός των προβλέψεων, εξηγώντας ότι παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και θα επηρεάσουν το διαθέσιμο των νοικοκυριών «τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας είναι ισχυρά». 

Η βελτίωση του καθαρού αποτελέσματος αποδίδεται στην ενίσχυση των οργανικών κερδών που αυξήθηκαν κατά 40% και ανήλθαν σε 450 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης των προβλέψεων κατά 75%, της αύξησης των οργανικών εσόδων κατά 4%, της περιστολής των λειτουργικών δαπανών κατά 6%, καταδεικνύοντας σύμφωνα με την διοίκηση της ΕΤΕ ότι «το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Τράπεζας αποδίδει καρπούς». Τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπά έσοδα ανήλθαν σε 404 εκατ. το 2021 από 1,1 δισ. ευρώ το 2020, ενσωματώνοντας κέρδη από συναλλαγές ελληνικών ομολόγων.

Η Τράπεζα είχε σχεδιάσει την έξοδο στις αγορές εντός του 2022 για την έκδοση ομολόγων ύψους έως και 1 δισ. ευρώ, αλλά κρατά στάση εν αναμονής για την βελτίωση των συνθηκών μετά την άνοδο των αποδόσεων που έχει προκαλέσει η γεωπολιτική κρίση. Η διοίκηση της ΕΤΕ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κανόνων από τις εποπτικές αρχές για την κάλυψη των στόχων για τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirements for Own Funds and Eligible Liabilities – MREL) που επιβάλλει ο SRB.

Διαβάστε επίσης:

ΕΤΕ: Κέρδη 867 εκατ. ευρώ το 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News