BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με το «καλημέρα» στις 800 μονάδες

Χρηματιστήριο: Με το «καλημέρα» στις 800 μονάδες

Νέα προσπάθεια διάσπασης των αντιστάσεων των 800 μονάδων καταβάλλει με το «καλημέρα» το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπό τη θετική επήρεια του διεθνούς κλίματος επιχειρεί να υπερβεί την στασιμότητα των τελευταίων ημερών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη της τάξης του 1,67% και διαμορφώνεται στις 800,5 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 791 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 801 μονάδες. Μάλιστα, σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο (787 μονάδες), ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης ήδη κερδίζει 13 μονάδες. 

Το ανοδικό ξεκίνημα, σε μεγάλο βαθμο, οφείλεται στο διεθνές κλίμα, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν σημαντική άνοδο της τάξης του 1%, μετά την είδηση περί προόδου στις διαπραγματεύσεις για το εμπορικό διαζύγιο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Πάνω από το 1 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank

Φυσικά, κάθε ανοδική κίνηση στον Γενικό Δείκτη συνοδεύεται από ισχυρά κέρδη στον τραπεζικό κλάδο, μια τάση η οποία έχει κυριαρχήσει τις τελευταίες εβδομάδες στο Χ.Α. Χωρίς να αποτελεί εξαίρεση η σημερινή ημέρα, ο κλαδικός δείκτης σημειώνει αύξηση κατά 3,23% και ενισχύεται στο επίπεδο των 526 μονάδων. 

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας συγκαταλέγεται η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου του 1 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank, επίπεδο το οποίο αγνοούταν εδώ και αρκετούς μήνες. Από την πλευρά της, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ανακτά το επίπεδο του 1,30 ευρώ, επίσης το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +4,80% 1,004 ευρώ
  • Attica Bank +2,28% 0,224 ευρώ
  • Eurobank +3,63% 0,599 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +3,50% 2,19 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +2,97% 1,318 ευρώ

Κυρίαρχοι οι αγοραστές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι, παρέχοντας ισχυρή ώθηση στον Γενικό Δείκτη. Από τις εισηγμένες ξεχωρίζει η μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, καταράφοντας αύξηση κατά 2,50%. Κέρδη άνω του 2% εμφανίζουν, από την πλευρά τους, οι μετοχές των Coca Cola, Jumbo και Fourlis. 

Συνολικά, αυτή την ώρα, ο τζίρος των συναλλαγών υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ, καθώς μέσα στο πρώτο ημίωρο έχουν αλλάξει χέρια περισσότερα από 5,3 εκατ. τεμάχια. 52 μετοχές κινούνται ανοδικά, πέντε μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ ακόμη πέντε παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς αγγίζει τα 53 δισ. ευρώ.

Η κίνηση μέχρι το τέλος του 2020

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα της σημερινής κίνησης, το Χρηματιστήριο Αθηνών τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται αρκετά διστακτικό ως προς την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες προσέγγισής του. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η «αδυναμία» αποδίδεται στην αναγκαία διόρθωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά τη μαζική έλευση ξένων κεφαλαίων και την αγοραστική εκτίναξη, η οποία έχει φέρει τον Γενικό Δείκτη σε υψηλό 10 μηνών.

Ωστόσο, μέσα στις υπόλοιπες δύο περίπου χρηματιστηριακές εβδομάδες, οι οποίες απομένουν μέχρι το τέλος του 2020, δεν αποκλείεται η Λεωφόρος Αθηνών να βρει τα κατάλληλα στηρίγματα και να ξεπεράσει τις αντιστάσεις των 800 μονάδων. «Είναι ένα εγχείρημα που είναι πιθανό να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους καθώς συνεχίζονται οι ροές νέων κεφαλαίων, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που ήδη καταγράφει βραχυχρόνιες υπεραποδόσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. 

Στο μεταξύ, οι εκτιμήσεις των περισσότερων διεθνών οίκων αναμένουν ένα εντυπωσιακό rebound της ελληνικής αγοράς κατά τη διάρκεια του 2021, θεωρώντας ότι ούσα μία από τις πλέον πληττόμενες της πανδημίας, θα λάβει και τη μεγαλύτερη ώθηση από τη διανομή των εμβολίων και την σταδιακή επαναφορά στην ομαλότητα. Την ίδια ώρα, η διεθνής συγκυρία, με την σταθερή υποχώρηση του δολαρίου, ευνοεί σημαντικά τις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες κατατάσσεται και το Χ.Α. -εξέλιξη άκρως θετική για τον Γενικό Δείκτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News