BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Διστακτικότητα πριν τις 800 μονάδες

Τραπεζικό ράλι +5,5%

Χρηματιστήριο: Διστακτικότητα πριν τις 800 μονάδες

Σταθερά κοντά στο ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποία καταγράφει από το πρωί σημαντικά κέρδη, έχοντας ως σύμμαχο τον πάντα εμπροσθοβαρή τραπεζικό κλάδο. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει μια διστακτικότητα υπέρβασης των 800 μονάδων, κάτι το οποίο είχε διαφανεί και τις προηγούμενες ημέρες, λίγο πριν τη διόρθωση της Πέμπτης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης, στο μέσο της ημέρας, ενισχύεται κατά 2,52% και διαμορφώνεται στις 798,70 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 783 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 802 μονάδες. Μάλιστα, σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο σχεδόν 20 μονάδων.

Βέβαια, όπως παρατηρήθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, έτσι και σήμερα η ελληνική αγορά παρουσιάζει ενδείξεις διστακτικότητας υπέρβασης του ορίου των 800 μονάδων, το οποίο συμπτίπτει και με το πρώτο όριο αντίστασης. Είναι σαφές, επομένως, ότι μια περαιτέρω ανοδική κίνηση θα απαιτήσει επιπλέον καύσιμα. 

Ο τζίρος των συναλλαγών, στο μεταξύ, κινείται σε υψηλά επίπεδα, πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 2020 (67 εκατ. ευρώ), υπερβαίνοντας αυτή την ώρα τα 55 εκατ. ευρώ, με τους επενδυτες να έχουν προχωρήσει σε αγοροπωλησίες 28 εκατ. τεμαχίων. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αγγίζει τα 53 δισ. ευρώ.

Σε ρόλο πρωταγωνιστή οι τράπεζες

Οι τράπεζες, για ακόμη μια φορά, είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ημέρας, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις αγοραστικές κινήσεις και τον κλαδικό δείκτη να ανακτά το όριο των 520 μονάδων, καταγράφοντας άνοδο άνω του 5,5%. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το μπαράζ αγορών επεκτείνεται ομοιόμορφα σ’ όλες τις μετοχές του κλάδου, με την Εθνική Τράπεζα να διατηρείται σταθερά άνω των 2 ευρώ, ενώ μια ανάσα από το 1 ευρώ βρίσκεται και η Alpha Bank. Πιο αναλυτικά:

 • Alpha Bank +8,09% 0,9858 ευρώ
 • Attica Bank +5,22% 0,242 ευρώ
 • Eurobank +3,07% 0,5972 ευρώ
 • Εθνική Τράπεζα +5,57% 2,122 ευρώ
 • Τρ. Πειραιώς +5,82% 1,2915 ευρώ

Στο +5% ο Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη, πέραν των τραπεζικών τίτλων, ξεχωρίζει η προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους στη μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία ενισχύεται κοντά στο +5%. Είχαν προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα οι δεσμεύσεις της διοίκησης Καλλιτσάντση για νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Κατά 4,8% ενισχύεται και η μετοχή της Aegean, ενώ στο +4% διαμορφώνεται η άνοδος της ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo κινείται σταθεροποιητικά στα 14,09 ευρώ, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή υποχωρεί κατά 1,50%, στον απόηχο πώλησης μετοχών αξίας 12 εκατ. ευρώ από τον Μιχάλη Γουρζή, μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Συνολικά, αυτή τη στιγμή, 82 μετοχές κινούνται ανοδικά, 21 μετοχές κινούνται πρωτικά, ενώ 12 μετοχές διατηρούνται αμετάβλητες. 

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

 • Τέρνα Ενεργειακή -1,50% 12,1 εκατ. ευρώ
 • Alpha Bank +8,09% 8,9 εκατ. ευρώ
 • Εθνική Τράπεζα +5,57% 4,9 εκατ. ευρώ
 • ΟΤΕ +1,46% 4,2 εκατ. ευρώ
 • Eurobank +3,07% 3,2 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

 • Alpha Bank +8,09% 9,2 εκατ. τεμάχια
 • Eurobank +3,07% 5,6 εκατ. τεμάχια
 • ΜΙΓ +6,03% 2,8 εκατ. τεμάχια
 • Εθνική Τράπεζα +5,57% 2,3 εκατ. τεμάχια
 • Τρ. Πειραιώς +5,82% 2,1 εκατ. τεμάχια

Ανεβάζει στροφές το Χ.Α.

Η ελληνική αγορά διανύει την τελευταία ολοκληρωμένη εβδομάδα του 2020, καθώς τις επόμενες δύο εβδομάδες -οι τελευταίες του έτους- μεσολαβούν οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Έτσι, οι επενδυτές, μετά τη δικαιολογημένη και επιβεβλημένη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδες, φαίνεται ότι επανέρχονται στις αγοραστικές κινήσεις, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη προς το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και θέτοντας τις βάσεις για ένα δυναμικό comeback εντός του 2021.

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι έχουν προβλέψει ότι το Χ.Α. θα αναδειχθεί ως ένας από τους μεγάλους κερδισμένους του νέου έτους. «Εάν υποθέσουμε ότι έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο bull market, ειδικά η πρώτη διόρθωση που εξελίχτηκε θα μας δώσει νέο υψηλό, ενώ το πρόσφατα χαμηλά της Παρασκευής θα γίνουν και ημερήσια stop μας. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τόσο τους κατέχοντες όσο και αυτούς που θέλουν να εισέλθουν στην αγορά» εξηγεί, από την πλευρά της, η Fast Finance. 

Κλείσιμο παραγώγων την Παρασκευή

Στο μεταξύ, την προσεχή Παρασκευή (18/12) αναμένεται και το κλείσιμο των παραγώγων, το οποίο συμπίπτει και με την ανοδική τάση της αγοράς και το οποίο εκτιμάται ότι θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τόσο τον όγκο όσο και τον τζίρο των συναλλαγών.

Την ίδια ώρα, οι ευρύτερες εξελίξεις εξακολουθούν να παρέχουν στηρίγματα στη Λεωφόρο Αθηνών. Η πρόσφατη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησε σε νέο ράλι τις τιμές των ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις του 10ετούς να υποχωρήσουν σε νέο ιστορικό χαμηλό. Παράλληλα, έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στο μέτωπο της Εθνικής Ασφαλιστικής, χωρίς να αποκλείονται άμεσες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Εθνικής Τράπεζας και του αμερικανικού fund CVC Capital, το οποίο συνεχίζει να επελαύνει στην ελληνική οικονομία. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News