BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για τις 800 μονάδες

Σύμμαχος οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για τις 800 μονάδες

Σημαντικά κέρδη με το καλημέρα εμφανίζει στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από το πρωί δοκιμάζει το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Σύμμαχος είναι οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο των αγοραστών, καταγράφοντας άνοδο άνω του 3,5%. 

Άλλωστε, μετά τη δικαιολογημένη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, οι εντολές για αγορές φαίνεται ότι έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, με τον Γενικό Δείκτη να δείχνει τα δόνια του από το ξεκίνημα της εβδομάδας, με αποτέλεσμα μέσα στο πρώτο ημίωρο να ενισχύεται κατά 2,55% και να διαμορφώνεται στις 798,87 μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει σχεδόν 20 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (779 μονάδες), διαθέτοντας την αναγκαία δυναμική για να προσεγγίσει και να διασπάσει την αντίσταση των 800 μονάδων.

Ο τζίρος των συναλλαγών, από την πλευρά του, υπερβαίνει το όριο των 10 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν αλλάξει χέρια περισσότερα από 7,5 εκατ. τεμάχια, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς να προσεγγίζει τα 53 δισ. ευρώ.

Σε ρόλο πρωταγωνιστή οι τράπεζες

Οι τράπεζες, όπως προαναφέρθηκε, είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ημέρας, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις αγοραστικές κινήσεις και τον κλαδικό δείκτη να ανακτά το όριο των 510 μονάδων, καταγράφοντας άνοδο άνω του 3,5%. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το μπαράζ αγορών επεκτείνεται σ’ όλες τις μετοχές του κλάδου, με την Εθνική Τράπεζα να διατηρείται σταθερά άνω των 2 ευρώ, ενώ μια ανάσα από το 1 ευρώ βρίσκεται και η Alpha Bank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +4,17% 0,95 ευρώ
  • Attica Bank +3,91% 0,239 ευρώ
  • Eurobank +3,14% 0,5976 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +4,53% 2,101 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +4,26% 1,272 ευρώ

Όσον αφορά τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη, πέραν των τραπεζικών τίτλων, στηρίξεις στον Γ.Δ. παρέχουν και οι μετοχές των Lamda (+2,22%), Coca-Cola (+2,07%) και ΓΕΚ Τέρνα (+2,42%). Συνολικά, αυτή την ώρα, 57 μετοχές κινούνται ανοδικά, έξι μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ πέντε μετοχές παραμένουν αμετάβλητρς. 

Ανεβάζει στροφές το Χ.Α.

Η ελληνική αγορά εισέρχεται στην τελευταία ολοκληρωμένη εβδομάδα του 2020, καθώς τις επόμενες δύο εβδομάδες -οι τελευταίες του έτους- μεσολαβούν οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Έτσι, οι επενδυτές, μετά τη δικαιολογημένη και επιβεβλημένη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδες, δεν αποκλείεται να συνεχίσουν τις αγοραστικές κινήσεις, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη προς το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και θέτοντας τις βάσεις για ένα δυναμικό comeback εντός του 2021.

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι έχουν προβλέψει ότι το Χ.Α. θα αναδειχθεί ως ένας από τους μεγάλους κερδισμένους του νέου έτους. «Εάν υποθέσουμε ότι έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο bull market, ειδικά η πρώτη διόρθωση που εξελίχτηκε θα μας δώσει νέο υψηλό, ενώ το πρόσφατα χαμηλά της Παρασκευής θα γίνουν και ημερήσια stop μας. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τόσο τους κατέχοντες όσο και αυτούς που θέλουν να εισέλθουν στην αγορά» εξηγεί, από την πλευρά της, η Fast Finance. 

Κλείσιμο παραγώγων την Παρασκευή

Στο μεταξύ, την προσεχή Παρασκευή (18/12) αναμένεται και το κλείσιμο των παραγώγων, το οποίο συμπίπτει και με την ανοδική τάση της αγοράς και το οποίο εκτιμάται ότι θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τόσο τον όγκο όσο και τον τζίρο των συναλλαγών.

Την ίδια ώρα, οι ευρύτερες εξελίξεις εξακολουθούν να παρέχουν στηρίγματα στη Λεωφόρο Αθηνών. Η πρόσφατη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησε σε νέο ράλι τις τιμές των ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις του 10ετούς να υποχωρήσουν σε νέο ιστορικό χαμηλό. Παράλληλα, έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στο μέτωπο της Εθνικής Ασφαλιστικής, χωρίς να αποκλείονται άμεσες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Εθνικής Τράπεζας και του αμερικανικού fund CVC Capital, το οποίο συνεχίζει να επελαύνει στην ελληνική οικονομία. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News