BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δοκιμάζονται οι 770 μονάδες

Φωτ. Intimenews

Ήπια πτωτικές τάσεις καταγράφονται στην έναρξη της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τη διόρθωση για δεύτερη διαδοχική ημέρα, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη κάτω από το τεχνικό όριο των 770 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης, στο πρώτο ημίωρο της ημέρας, καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,71% και διαμορφώνεται στις 768 μονάδες, έχοντας ως χαμηλό ημέρας τις 764 μονάδες και ως υψηλό ημέρας τις 774 μονάδες.

Ο τζίρος κυμαίνεται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, καθώς ήδη προσεγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ, με τουλάχιστον 6 εκατ. τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 51,6 δισ. ευρώ.

Σταθεροποιητικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, από την πλευρά του, μετά την χθεσινή ισχυρή διόρθωση -8%, σήμερα κινείται σταθεροποιητικά, κοντά στο τεχνικό σημείο των 469 μονάδων. Είναι μάλιστα, χαρακτηριστικό, ότι οι διακυμάνσεις στους τραπεζικούς τίτλους κυμαίνονται εντός ενός στενού εύρους +/-1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +0,82% 0,857 ευρώ
  • Attica Bank -1,35% 0,22 ευρώ
  • Eurobank -0,14% 0,5636 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +0,18% 19085 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -1,25% 1,1181 ευρώ 

Υπό πίεση ο Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές έχουν επιδοθεί σε συνεχείς αψιμαχίες, με αποτέλεσμα το ταμπλό να μοιάζει απολύτως μοιρασμένο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία υποχωρεί άνω του 4%, στον απόηχο της πρότασης της πλευράς Καλλιτσάντση για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).

Στους υπόλοιπους τίτλους ξεχωρίζει το +1,10% στη μετοχή της Motor Oil, το +1,1% στη μετοχή του Fourlis, το -1,37% στη μετοχή της Viohalco και στο -1% στη μετοχή του Τιτάνα. Συνολικά, αυτή τη στιγμή, 32 μετοχές κινούνται ανοδικά, 29 μετοχιχκές κινούνται πτωτικά, ενώ οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.

Ευκαιρία για διόρθωση

Μετά το ρεκόρ των 14 διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται ότι συνάντησε ισχυρές αντιστάσεις στα επίπεδα των 800 ευρώ, σηματοδοτώντας την -αναμενόμενη πάντως- διόρθωση, η οποία συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα. Άλλωστε, τα συνεχόμενα θετικά κλεισίματα είχαν προκαλέσει και μια αγοραστική κόπωση, με τους επενδυτές να επιζητούν ένα διάλειμμα, ώστε να προχωρήσουν στην κατοχύρωση των κεκτημένων.

Η χθεσινή ανησυχία της Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτέλεσε μια πρώτη ευκαιρία για τους πωλητές να βγουν μπροστά και να ρευστοποιήσουν τα ισχυρά κέρδη των προηγούμενων ημερών. «Τολμώ να πω ότι η πτώση ήταν φυσιολογική και ακόμα πιο σωστά, απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις απώλειες των διεθνών αγορών» τονίζει, μιλώντας στο moneyreview.gr, o Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager στην XSpot Wealth.

Σε αναζήτηση νέων καυσίμων

Το επόμενο στοίχημα της ελληνικής αγοράς είναι να δούμε το εύρος αυτής της διορθωτικής κίνησης, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν φραγμοί στα επίπεδα των 760 μονάδων, ανακόπτοντας τις όποιες καθοδικές πιέσεις έως ότου υπάρξει ένας νέος παράγοντας – καταλύτης, ο οποίος θα παράσχει την κατάλληλη ώθηση για την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων. 

Άλλωστε, όπως παρατηρεί ο κ. Αλωνιστιώτης, «η εικόνα μη επιστροφής στο παρελθόν μοιάζει να έχει παγιωθεί και πλέον η αλυσίδα οικονομία – χρηματιστήριο – επενδύσεις δουλεύει και πάλι σωστά». «Το γεγονός ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται σε αντιστοιχία με τις διεθνείς αγορές είναι εξαιρετικά θετικό» καταλήγει ο έμπειρος αναλυτής. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News