BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Παίρνει διαστάσεις η διόρθωση

Χρηματιστήριο: Παίρνει διαστάσεις η διόρθωση

Διαστάσεις προσλαμβάνει η πτωτική τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τη διορθωτική κίνηση για δεύτερη διαδοχική ημέρα, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη κάτω του τεχνικού ορίου των 700 μονάδων και απειλώντας το στήριγμα των 760 μονάδων.

Παρότι αρχικά οι ρευστοποιήσεις ήταν ελεγχόμενες, από τη 13.00 και μετέπειτα απέκτησαν μεγαλύτερη ένταση, με αποτέλεσμα ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης να υποχωρεί κατά 1,44% και να διαμορφώνεται στις 763 μονάδες, έχοντας ως χαμηλό ημέρας τις 763 μονάδες και ως υψηλό ημέρας τις 774 μονάδες.

Ο τζίρος κυμαίνεται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, καθώς ήδη υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ, με τουλάχιστον 31 εκατ. τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια από το πρωί. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 51,1 δισ. ευρώ.

Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλουν και οι διεθνείς πιέσεις, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να διολισθαίνει κατά 1,38% στις 387 μονάδες, υπό τον φόβο ενός εμπορικού «διαζυγίου» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε., εξέλιξη η οποία αποτιμάται ως αρνητική τόσο για την οικονομία όσο και για το εμπόριο.

Τραπεζικές ρευστοποιήσεις

Ο τραπεζικός δείκτης, από την πλευρά του, σε συνέχεια της χθεσινής ισχυρής διόρθωσης κατά -8%, σήμερα παρουσιάζει απώλειες κατά 2,60%, υποχωρώντας κάτω από το τεχνικό σημείο των 460 μονάδων. Οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρούνται στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία εμφανίζει πτώση κατά 4,10%, ενώ σταθερά κάτω του ορίου των 2 ευρώ κινείται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,18% 0,84 ευρώ
  • Attica Bank -2,24% 0,218 ευρώ
  • Eurobank -4,29% 0,5402 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,84% 1,87 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -4,10% 1,148 ευρώ 

Υπό πίεση ο Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές έχουν πάρει ξεκάθαρο προβάδισμα, με αποτέλεσμα το ταμπλό να έχει «κοκκινήσει». Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία υποχωρεί άνω του 8%, στον απόηχο της πρότασης της πλευράς Καλλιτσάντση για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).

Στους υπόλοιπους τίτλους ξεχωρίζει το -3,19% στη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς και το -2,70% στη μετοχή της Aegean. Πτώση κατά 2,5% καταγράφει και η μετοχή της Jumbo. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται κατά 2%. Συνολικά, αυτή τη στιγμή, 25 μετοχές κινούνται ανοδικά, 75 κινούνται πρωτικά και 13 παραμένουν αμετάβλητες. 

Ευκαιρία για διόρθωση

Μετά το ρεκόρ των 14 διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται ότι συνάντησε ισχυρές αντιστάσεις στα επίπεδα των 800 ευρώ, σηματοδοτώντας την -αναμενόμενη- διόρθωση, η οποία συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα. Άλλωστε, τα συνεχόμενα θετικά κλεισίματα είχαν προκαλέσει και μια αγοραστική κόπωση, με τους επενδυτές να επιζητούν ένα διάλειμμα, ώστε να προχωρήσουν στην κατοχύρωση των κεκτημένων.

Η χθεσινή ανησυχία της Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτέλεσε μια πρώτη ευκαιρία για τους πωλητές να βγουν μπροστά και να ρευστοποιήσουν τα ισχυρά κέρδη των προηγούμενων ημερών. «Τολμώ να πω ότι η πτώση ήταν φυσιολογική και ακόμα πιο σωστά, απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις απώλειες των διεθνών αγορών» τονίζει, μιλώντας στο moneyreview.gr, o Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager στην XSpot Wealth.

Σε αναζήτηση νέων καυσίμων

Το επόμενο στοίχημα της ελληνικής αγοράς είναι να δούμε το εύρος αυτής της διορθωτικής κίνησης, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν φραγμοί στα επίπεδα των 760 μονάδων, ανακόπτοντας τις όποιες καθοδικές πιέσεις έως ότου υπάρξει ένας νέος παράγοντας – καταλύτης, ο οποίος θα παράσχει την κατάλληλη ώθηση για την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων. 

Άλλωστε, όπως παρατηρεί ο κ. Αλωνιστιώτης, «η εικόνα μη επιστροφής στο παρελθόν μοιάζει να έχει παγιωθεί και πλέον η αλυσίδα οικονομία – χρηματιστήριο – επενδύσεις δουλεύει και πάλι σωστά». «Το γεγονός ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται σε αντιστοιχία με τις διεθνείς αγορές είναι εξαιρετικά θετικό» καταλήγει ο έμπειρος αναλυτής. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News