BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επιμένουν οι διορθωτικές κινήσεις

Χρηματιστήριο: Επιμένουν οι διορθωτικές κινήσεις

Αδυναμία προσέγγισης των 800 μονάδων εξακολουθεί να εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει διστακτικό ως προς την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου -κάτι το οποίο διαφάνηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής, ο Γενικός Δείκτης έχει δοκιμάσει μόλις τα όρια των 791 μονάδων, ενώ αυτή τη στιγμή σημειώνει απώλειες κατά 0,20% και υποχωρεί οριακά στις 786 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 781 μονάδες.

Ως δείγμα της στασιμότητας της αγοράς, το τόξο μεταβολών του κύριο χρηματιστηριακού δείκτη δεν υπερβαίνει τις 10 μονάδες, σε μια συνεδρίαση η οποία θυμίζει έντονα την χθεσινή, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν ισχυρές αντιστάσεις στα επίπεδα των 800 μονάδων. 

Χωρίς ρυθμό οι τράπεζες

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος σημειώνει οριακές διακυμάνσεις, καταγράφοντας αύξηση μόλις του 0,40% και παραμένοντας στα επίπεδα των 505 μονάδων. Ενδεικτικό είναι άλλωστε, το γεγονός ότι το εύρος των μετοβολών είναι αρκετά στενό, μην υπερβαίνοντας το -/+1%, με εξαίρεση της μετοχή της Alpha Bank. Συγκεκριμένα:

  • Alpha Bank +1,38% 0,957 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,2255 ευρώ
  • Eurobank -0,42% 0,5706 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +0,19% 2,091 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -0,55% 1,2655 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στον τίτλο της Eurobank, μετά το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg περί κυοφορούμενου deal για την εξαγορά των ελληνικών τραπεζικών υποκαταστημάτων της HSBC, αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ. Πάντως, πηγές από τη διοίκηση της τράπεζας, μιλώντας στο «MR», διέψευσαν τις παραπάνω πληροφορίες. 

Συνεχίζεται το ράλι στον Ελλάκτορα

Στο ταμπλό, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία συνεχίζει το ξέφρενο ράλι.Έτσι, μετά το +7,7% της Δευτέρας, σήμερα παρουσιάζει άνοδο κατά 5,37%, ως απόρροια των συνεχιζόμενων αγοραστικών κινήσεων, οι οποίες προέρχονται από την πλευρά των δύο βασικών μετόχων, της οικογένειας Καλλιτσάντση και του ολλανδικού fund Reggeborgh.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή σημειώνει νέες απώλειες της τάξης του 1,50%, μετά το μπαράζ πωλήσεων που προηγήθηκε από τον πρόεδρο και εκτελεστικό μέλος, Γιώργο Περιστέρη, ο οποίος χθες και σήμερα πούλησε μετοχές, συνολικής αξίας άνω των 27 εκατ. ευρώ. Τη Δευτέρα, σε πώληση μετοχών, αξίας 12 εκατ. ευρώ, προχώρησε και ο Μιχάλης Γουρζής, μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου. 

Συνολικά, αυτή την ώρα, 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, 51 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Ο τζίρος κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες ημέρες, και διαμορφώνεται στα 30 εκατ. ευρώ, με 14 εκατ. τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση καθορίζεται στα 52,2 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο 

  • ΟΤΕ -0,23% 5,6 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank +1,38% 3,7 εκατ. ευρώ
  • Τέρνα Ενεργειακή -1,40% 3,4 εκατ. ευρώ
  • Jumbo 0% 2,5 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +0,19% 2,4 εκατ. ευρώ 

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

  • Alpha Bank +1,38% 3,9 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank -0,42% 3 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα +0,19% 1,2 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ -1,58% 1,2 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς -0,55% 869 χιλ. τεμάχια

Οι επόμενες συνεδρίασεις κρίνουν την τύχη του 2021

Οι εναπομείνασες συνεδριάσεις έως το τέλος του 2020, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να αποκρυσταλλώσουν την ποιότητα των επενδυτικών χαρτοφυλακίων που εισέρευσαν και συνεχίζουν να εισρέουν στην ελληνική αγορά. Εάν πρόκειται για βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα κεφάλαια, τότε αυτό θα αποτυπωθεί και στις διακυμάνσεις των προσεχών εβδομάδων. Εάν αντίθετα, αποτελούν μεσομακροπρόθεσμα κεφάλαια, τότε αυτά -κατά γενική ομολογία- θα επανεργοποιηθούν στις αρχές του 2021, πυροδοτώντας ένα νέο ανοδικό momentum.

Φυσικά, πίσω απ’ όλα τα παραπάνω βρίσκονται οι προοπτικές ομαλοποίησης της κατάστασης, ολοκλήρωσης του κύκλου της ύφεσης και επιστροφής σε μια νέα αναπτυξιακή περίοδο, με κύριο μοχλό στήριξης το Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ. Στο θετικό αμάλγαμα ειδήσεων συγκαταλέγονται και τα αποτελέσματα 9μήνου των ελληνικών τραπεζών, τα οποία κατέδειξαν ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων είναι διαχειρίσιμη και εντός ελέγχου.

Στο μεταξύ, νέα καύσιμα στη Λεωφόρο Αθηνών μπορούν να προσφέρουν τα κυοφορούμενα εταιρικά deals, με κυριότερο όλων αυτό της Εθνικής Ασφαλιστικής μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του αμερικανικού fund CVC Capital. Πηγές με γνώση επί των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείουν την δρομολόγηση νέων εξελίξεων ακόμη και έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στις εκτός χρηματιστηρίου εταιρείες, κάτι το οποίο -σε κάθε περίπτωση- επιδρά θετικά και στις εισηγμένες. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News