BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Φοβήθηκε τις 800 μονάδες

Χρηματιστήριο: Φοβήθηκε τις 800 μονάδες

Διστακτικότητα και επιφυλακτικότητα στην υπέρβαση των 800 μονάδων επέδειξε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρότι «φλέρταρε» με το τεχνικό όριο, τελικά υπέκυψε στις αντιστάσεις, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της αρχικής ώθησης και τον τερματισμό κοντά στο σημείο των 790 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, παρά τα σημαντικά ενδοσυνεδριακά κέρδη, τα οποία έφθασαν έως και το 3%, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,15% και διαμορφώθηκε στις 788,02 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 783 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 802 μονάδες. Μάλιστα, σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο σχεδόν εννέα μονάδων, αν και ενδοσυνεδριακά άγγιξε και τις 20 μονάδες.

Όπως παρατηρήθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, έτσι και σήμερα η ελληνική αγορά παρουσίασε ατολμία στην ανάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων, το οποίο συμπτίπτει και με το πρώτο όριο αντίστασης. Είναι σαφές, επομένως, ότι μια περαιτέρω ανοδική κίνηση θα απαιτήσει επιπλέον καύσιμα και πρόσθετες θετικές εξελίξεις.

Ο τζίρος των συναλλαγών, πάντως, κινήθηκε στα γνώριμα υψηλά επίπεδα, πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 2020 (67 εκατ. ευρώ), υπερβαίνοντας τα 117 εκατ. ευρώ, με τους επενδυτες να προχωρούν σε αγοροπωλησίες 54 εκατ. τεμαχίων. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς άγγιξε τα 52,3 δισ. ευρώ.

«Μάζεψαν» στο τέλος οι τράπεζες

Οι τράπεζες, όμοια με την κίνηση του Γενικού Δείκτη, δεν κατάφεραν να «κρατήσουν» τα υψηλά ενδοσυνεδριακά κέρδη, τα οποία ξεπέρασαν ακόμη και το 5,50%, με αποτέλεσμα να κλείσουν στο τεχνικό επίπεδο των 500 μονάδων, παρουσιάζοντας κέρδη μόλις κατά 1,60%. Βέβαια, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατάφερε να διατηρηθεί σταθερά άνω των 2 ευρώ, ενώ η Alpha Bank πλησίασε ακόμη πιο κοντά στον στόχο του 1 ευρώ/μετοχή. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +3,14% 0,9406 ευρώ
  • Attica Bank -1,96% 0,2255 ευρώ
  • Eurobank -1,10% 0,573 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +4,03% 2,091 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +4,30% 1,2725 ευρώ

Στο +7,7% ο Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη, ξεχώρισε η προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους στη μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία εκτινάχθηκε κοντά στο +8%, εν μέσω των συνεχιζόμενων προσπαθειών αύξησης του μεριδίου που κατέχουν οι πλευρές Καλλιτσάντση και Reggeborgh. Κατά 2,11% ενισχύθηκε και η μετοχή της Coca-Cola , ενώ στο +2,4% διαμορφώθηκε η άνοδος της ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco κινήθηκε πτωτικά κατά 1,08% και έκλεισε στα 3,66 ευρώ, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κατά 3,75%, στον απόηχο πώλησης μετοχών αξίας 12 εκατ. ευρώ από τον Μιχάλη Γουρζή, μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Συνολικά, 72 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 48 μετοχές κινήθηκαν πρωτικά, ενώ πέντε μετοχές διατηρήθηκαν αμετάβλητες. 

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

  • Τέρνα Ενεργειακή -3,75% 38,4 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank +3,51% 15,4 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +4,03% 9,7 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ -0,69% 7,9 εκατ. ευρώ
  • Eurobank -1,10% 7 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

  • Alpha Bank +3,51% 15,9 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank -1,10% 12 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ +0,63% 6,6 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα +4,03% 4,6 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς +4,30% 3,7 εκατ. τεμάχια

Ανεβάζει στροφές το Χ.Α.

Η ελληνική αγορά διανύει την τελευταία ολοκληρωμένη εβδομάδα του 2020, καθώς τις επόμενες δύο εβδομάδες -οι τελευταίες του έτους- μεσολαβούν οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Έτσι, οι επενδυτές, μετά τη δικαιολογημένη και επιβεβλημένη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδες, φαίνεται ότι επανέρχονται στις αγοραστικές κινήσεις, οδηγώντας αργά ή γρήγορα τον Γενικό Δείκτη προς το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και θέτοντας τις βάσεις για ένα δυναμικό comeback εντός του 2021.

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι έχουν προβλέψει ότι το Χ.Α. θα αναδειχθεί ως ένας από τους μεγάλους κερδισμένους του νέου έτους. «Εάν υποθέσουμε ότι έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο bull market, ειδικά η πρώτη διόρθωση που εξελίχτηκε θα μας δώσει νέο υψηλό, ενώ το πρόσφατα χαμηλά της Παρασκευής θα γίνουν και ημερήσια stop μας. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τόσο τους κατέχοντες όσο και αυτούς που θέλουν να εισέλθουν στην αγορά» εξηγεί, από την πλευρά της, η Fast Finance. 

Κλείσιμο παραγώγων την Παρασκευή

Στο μεταξύ, την προσεχή Παρασκευή (18/12) αναμένεται και το κλείσιμο των παραγώγων, το οποίο συμπίπτει και με την ανοδική τάση της αγοράς και το οποίο εκτιμάται ότι θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τόσο τον όγκο όσο και τον τζίρο των συναλλαγών.

Την ίδια ώρα, οι ευρύτερες εξελίξεις εξακολουθούν να παρέχουν στηρίγματα στη Λεωφόρο Αθηνών. Η πρόσφατη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησε σε νέο ράλι τις τιμές των ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις του 10ετούς να υποχωρήσουν σε νέο ιστορικό χαμηλό. Παράλληλα, έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στο μέτωπο της Εθνικής Ασφαλιστικής, χωρίς να αποκλείονται άμεσες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Εθνικής Τράπεζας και του αμερικανικού fund CVC Capital, το οποίο συνεχίζει να επελαύνει στην ελληνική οικονομία. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News