Business & Finance Τρίτη 18/01/2022, 22:45
WALL STREET

Goldman Sachs: Ο πληθωρισμός στους πραγματικούς μισθούς είναι πλέον παντού

Goldman Sachs: Ο πληθωρισμός στους πραγματικούς μισθούς είναι πλέον παντού

Οι εταιρείες της Wall Street σπεύδουν να αυξήσουν τις αμοιβές των εργαζομένων κατά το δεύτερο έτος της «έκρηξης» των συναλλαγών και των συμφωνιών που έχουν αναλάβει.

Αυτό παραδέχτηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, σήμερα Τρίτη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές κατά την οποία συζήτησαν τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου της τράπεζας. Κάποια στιγμή, οι μετοχές της τράπεζας υποχωρούσαν περισσότερο από 8%, αφού η άνοδος των τριμηνιαίων δαπανών αιφνιδίασε τους επενδυτές.

Οι αναλυτές «βομβάρδισαν» τον Σόλομον αλλά και τον νέο οικονομικό διευθυντή Ντένις Κόλεμαν με ερωτήσεις σχετικά με τα αυξημένα έξοδα και τις προσδοκίες τους για το μέλλον. Το άλμα στο κόστος αποζημίωσης που αποκαλύφθηκε στη Wall Street για το 2021 εξέπληξε τους αναλυτές επειδή το προηγούμενο έτος, το πρώτο της πανδημίας, οι τράπεζες έδειξαν αυτοσυγκράτηση ως προς τις αποζημιώσεις.

«Υπάρχει πληθωρισμός στους πραγματικούς μισθούς παντού στην οικονομία, παντού», δήλωσε ο Σόλομον.

«Υπήρχαν αναμφισβήτητα κάποιοι κλάδοι, όπου νομίζω εκ των υστέρων και με το συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον της Covid και τις αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα, το περιβάλλον νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ότι υπήρξε πραγματική πίεση στους μισθούς», είπε ο Σόλομον.

Το κόστος αποζημίωσης στη Goldman αυξήθηκε κατά 33% στα 17,7 δισ. δολάρια για το 2021, μια τεράστια αύξηση 4,4 δισ. δολαρίων που τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις αυξήσεις των αμοιβών για καλή απόδοση, ανέφεραν στελέχη. Αυτό έκανε τη μέση αποζημίωση ανά εργαζόμενο να φτάσει περίπου τα 404.000 δολάρια το 2021, από 329.000 δολάρια το 2020.

Η αύξηση των αποδοχών στη Goldman συμβαδίζει κατά το πλείστον με την ετήσια αύξηση των εσόδων εξαιρουμένων των τόκων, κατά 33% στα 52,9 δισ. δολάρια, χάρη στην εντυπωσιακή αύξηση 55% των εσόδων από την επενδυτική τραπεζική. Τα πράγματα ήταν διαφορετικά το 2020, όταν τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 24% και οι αποζημιώσεις μόλις 8%.

Στελέχη της JPMorgan Chase και της Citigroup έχουν κάνει παρόμοιες αποκαλύψεις, λέγοντας ότι αναγκάστηκαν να πληρώσουν για να διατηρήσουν αξιόλογους υπαλλήλους. Είναι λογικό ότι καθώς ο πληθωρισμός έπληξε σχεδόν κάθε είδος αγαθού και υπηρεσίας φέτος, θα έφτανε τελικά και στο προσωπικό της Wall Street.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Δεν έπεισε η πορεία της στο δ’ τρίμηνο του 2021

Οικονομία: Τι περιμένουν οι αναλυτές της Wall Street τους επόμενους μήνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News