Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 22:20
WALL STREET

Ντέιβιντ Κομάνσκι: Αυτός που έκανε τη Merrill Lynch μεγάλη

Ντέιβιντ Κομάνσκι: Αυτός που έκανε τη Merrill Lynch μεγάλη

Γνωστός ως ο ηλεκτρολόγος που υπηρέτησε κάποια χρόνια στην Ακτοφυλακή προτού τον καλέσει η Wall Street. Ο λόγος για τον Ντέιβιντ Κομάνσκι που ανέλαβε τα ηνία της Merrill Lynch και τη μετέτρεψε σε κολοσσό. Εφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα από φυσικά αίτια σε ηλικία 82 ετών. 

Ο νεαρός κύριος Κομάνσκι, που εγκατέλειψε το κολέγιο, ξεκίνησε ως εκπαιδευόμενος περνώντας από διαφορες θέσεις στις Merrill Lynch, Pierce, Fenner & Smith στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, το 1968. Είκοσι οκτώ χρόνια αργότερα, διοικούσε την εταιρεία.

«Ηθελα να είμαι ένας από την ομάδα που έκαναν τα πράγματα να συμβούν και όχι στην ομάδα που συνέβησαν τα πράγματα», είπε, σύμφωνα με το βιβλίο «Catching Lightning in a Bottle: How Merrill Lynch Revolutionled the Financial World».

Στα έξι χρόνια που έμεινε στην κορυφή της Merrill Lynch, πρωτοστάτησε στην εξάπλωση των δραστηριοτήτων του ομίλου στο εξωτερικό, βοηθώντας τον παράλληλα να περάσει στην ψηφιακή εποχή, για να αποσυρθεί τελικά όταν η Merrill είχε φθάσει στο απόγειό της. Λίγα χρόνια αργότερα, τα άκρως ριψοκίνδυνα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια «γονάτισαν» την εταιρεία οδηγώντας τελικά στην «πυροσβεστική» πώλησή της στην Bank of America.

Η άνοδος του κ. Κομάνσκι από την εργατική τάξη του Μπρονξ στηρίχθηκε στην ικανότητά του να συνδέεται αμέσως με όσους ήρθε σε επαφή. «Είχε την ικανότητα να φωτίζει ένα δωμάτιο και να συνδέεται με ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα με έναν εξαιρετικό τρόπο», δήλωσε ο Άντι Σιγκ, ο οποίος κάποτε υπήρξε βοηθός του κ. Koμάνσκι και σήμερα είναι πρόεδρος της Merrill Lynch Wealth Management.

Η καριέρα του κ. Κομάνσκι αντανακλά την τότε κουλτούρα της Merrill, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι περίμεναν ότι σε αντάλλαγμα για την αφοσίωσή τους, η εταιρεία θα τους φρόντιζε ανάλογα. Αφού ανέλαβε διάφορους ρόλους στους οποίους εκπαιδεύθηκε, κατάφερε μέχρι το 1995 να γίνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, μπαίνοντας στη σειρά για να διαδεχθεί τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Ντάνιελ Τούλι.

Η τραπεζική αγορά των ΗΠΑ είχε κορεστεί όταν ανέλαβε το 1996, οπότε αναζήτησε πηγές ανάπτυξης στο εξωτερικό και πολύ γρήγορα μετέτρεψε την εταιρεία σε δύναμη στις ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές μετοχών, αγοράζοντας το 1997 τη Mercury Asset Management.  

Εν συνεχεία, προσέλαβε χιλιάδες χρηματιστές από μία αποτυχημένη ιαπωνική εταιρεία και προχώρησε σε μία σειρά εξαγορών που προσέφεραν στην εταιρεία πρόσβαση σε Καναδά, Αυστραλία και άλλες αγορές. Με την εξάπλωσή της αυτή όμως άρχισαν να εκδηλώνονται ανησυχίες για υπερβολικά μεγάλη διόγκωση των δραστηριοτήτων της. 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν εμφανίστηκαν στην αγορά οι online χρηματιστηριακοί όμιλοι, όπως E* Trade και Charles Schwab, άρχισε να απειλείται το επιχειρησιακό μοντέλο της Merrill. Στα τέλη του 1998, η κεφαλαιοποίηση της Schwab ξεπέρασε την αντίστοιχη της Merrill, κάτι που χρεώθηκε στον κ.Κομάνσκι. 

Λίγα χρόνια αργότερα έσκασε η φούσκα του dot-com και σκόρπισε ριπές στις χρηματοοικονομικές αγορές. Λίγο μετέπειτα, η Merrill κατέβαλε 100 εκατ.δολαρια για να διευθετήσει κατηγορίες ότι παραπλάνησε τους επενδυτές με υπεραισιόδοξες αναλύσεις για μετοχές εταιρειών του Διαδικτύου. 

Το 2002, ο κ.Κομάνσκι παρέδωσε τα ηνία στο διάδοχό του Στάνλεϊ Ο΄Νιλ, που προχώρησε στην αναδιάρθρωση του ομίλου, αλλάζοντας εντελώς την κουλτούρα του. Ηταν τότε που η εταιρεία έβαλε το μεγάλο στοίχημα στα ριψοκίνδυνα ενυπόθηκα στεγαστικά προϊόντα, τα οποία αποτέλεσαν την απαρχή της χρηματοοικονομικής κρίσης. Τα υπόλοιπα ήρθαν πολύ γρήγορα, η συνεπακόλουθη πώληση της Merrill στη Bank of America «ράγισε την καρδιά» του κ.Κομάνσκι, όπως είπε λίγα χρόνια αργότερα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News