Business & Finance Παρασκευή 14/01/2022, 20:02 ΚΑΤΙΑ ΜΑΥΡΕΛΛΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία: Τι περιμένουν οι αναλυτές της Wall Street τους επόμενους μήνες

Οικονομία: Τι περιμένουν οι αναλυτές της Wall Street τους επόμενους μήνες

Καθώς ήδη βρισκόμαστε στο 2022, το κύριο μήνυμα το οποίο εκφράζουν από κοινού μερικά από τα πιο σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Wall Street είναι πως τα πράγματα εξελίσσονται -για την ώρα- καλά. 

Ωστόσο, το ράλι από το restart των εθνικών οικονομιών ήδη αρχίζει και αποτελεί ιστορία. Οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνουν, οι αποδόσεις υποχωρούν, τα ρίσκα αυξάνονται και οι ευκαιρίες δεν είνει εξίσου ίδιες. 

Πληθωρισμός 

Το θέμα, το οποίο κυριαρχεί παντού, είναι ο πληθωρισμός. Στην ανάλυση του Bloomberg, το οποίο συλλέγει πληροφορίες από 50 χρηματοπιστωτικούς φορείς, η λέξη «πληθωρισμός» εμφανίζεται 224 φορές. Θα αποτελέσει την «κύρια ανησυχία για το 2022», όπως δηλώνουν διαχειριστές της AXA. Πράγματι, οι ραγδαίως αυξανόμενες τιμές εμπεριέχονται σε κάθε οικονομική πρόβλεψη για το 2022. 

Η ανησυχία για την εξέλιξη του φαινομένου γεννά επιπλέον ερωτήματα. Ενώ μερικοί υποθέτουν πως θα ακολουθήσει μια καθοδική πορεία μέσα στο 2022, άλλοι θεωρούν πως ο πληθωρισμός θα είναι λιγότερο σημαντικό ζήτημα σε σχέση με μια λαθεμένη νομισματική πολιτική. Οι προβλέψεις προμηνύουν μια σύσφιγξη, η οποία θα συνοδεύεται από αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα. Οι επιστροφές, ως εκ τούτου, αναμένονται αρνητικές, γεγονός το οποίο θα καταστήσει λιγότερο προβλέψιμη την πορεία των τίτλων σταθερής απόδοσης. 

Μέρος του προβλήματος είναι και το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις είναι σχετικά αυξημένες «για όλα τα επενδυτικά αγαθά», όπως επισημαίνει η Goldman Sachs. Αυτό τροφοδοτεί τη φιλοσοφία του «όλα θα είναι λιγότερο υψηλά από τώρα», μιας και όταν όλα ήδη είναι πιο ακριβά, η αναμενόμενη ανοδική τάση είναι μικρότερη. Η απόδοση του χρηματιστηρίου, ενδεικτικά, υπολογίζεται σε μονοψήφια νούμερα φέτος.  

Ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει ως σημαντικό πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας για μεγαλύτερο χρονικό πλαίσιο από υπολογιζόταν αρχικά, οι επενδυτικές εταιρείες υποστηρίζουν πως το φαινόμενο θα αμβλύνεται όσο προχωράμε προς τους επόμενους μήνες. Αυτό σημαίνει, επομένως, ότι οι υπάρχουσες οικονομικές διακυμάνσεις και διαστρεβλώσεις θα περιοριστούν, ή και θα εξαφανιστούν, με την πάροδο του χρόνου, όπως υποστηρίζει η Citi. 

Πανδημία 

Σε ότι έχει να κάνει με την Covid-19, η αυξημένη και η συστηματική χορήγηση εμβολίων εκτιμάται ότι θα μετατρέψει την πανδημία σε μια ενδημική κατάσταση. Η αισιοδοξία σχετικά με την εξέλιξη της Covid εδράζεται στις προβλέψεις της επιστημονικής κοινότητας για την κάμψη της διασποράς του ιού και για την εμφάνιση λιγότερο σοβαρών μεταλλάξεων. Βέβαια, όπως τονίζει η State Street, ο ρυθμός περιορισμού της πανδημίας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες διαφέρει από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο στην ανάκαμψη από την πανδημική κρίση. 

Κίνα 

Η πιθανή παύση της ραγδαίας οικονομικής ανέλιξης της Κίνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και δημιουργεί ανησυχίες σε όλο τον πλανήτη. Διάφοροι οικονομικοί φορείς, όπως η Amundi Asset Management και η Bank of America, υποστηρίζουν πως η εποχή των αναδυόμενων οικονομιών έχει έρθει στο τέλος της. Πλέον βρισκόμαστε σε ένα σενάριο το οποίο χωρίζει την παγκόσμια οικονομία σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: στις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πληθωρισμό και δίνουν τα ηνία στις κεντρικές τράπεζες για άμεση δράση, σε αυτές που έχουν κεντρικές τράπεζες, οι οποίες δεν επιθυμούν να εμπλακούν ενεργά, και στην… Κίνα.  

Η Κίνα αποτελεί από μόνη της βασική πηγή ανησυχίας σε ό,τι έχει να κάνει με τη γεωπολιτική αστάθεια και την οικονομική αβεβαιότητα, παράγοντες οι οποίοι γίνονται πιο έντονοι λόγω της ανάδυσης των κρυπτονομισμάτων. Υπάρχουν και οι οικονομικές συμβουλευτικές εταιρείες, όπως η BCA Research, οι οποίες πιστεύουν έντονα στη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης και κυριαρχίας της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, με μόνο 10% πιθανότητα για οικονομική ύφεση.  

Φυσικοί πόροι 

Η ανησυχία για πιθανή επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, συνδυάζεται επίσης με τις προκλήσεις σχετικά με το πετρέλαιο. Η σταθερή αντικατάσταση των παραδοσιακών πηγών ενέργειας από «πράσινες» εναλλακτικές και η μετάβαση σε ένα βιώσιμο οικονομικό πλαίσιο δημιουργούν ένα επιπλέον κύμα ανησυχίας. Η ξαφνική αύξηση της τιμής του πετρελαίου την προηγούμενη χρονιά υπενθύμισε στην παγκόσμια οικονομία ότι αυτός ο φυσικός πλούτος δεν θα κρατήσει για πάντα –γεγονός που φαίνεται κι από τις ανησυχίες των Pictet Asset Management και Citi. 

Μία ευρύτερη αισιοδοξία, βέβαια, επικρατεί σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της περιβαλλοντικής καταστροφής. Η στρατηγική θέση του φυσικού αερίου και η κεντρική θέση που θα αποκτήσουν οι «πράσινες» τεχνολογίες θα στρέψουν την προσοχή από το πετρέλαιο και θα μεταφέρουν πόρους σε διαφορετικούς οικονομικούς τομείς. Η Μέση Ανατολή και η Ασία θα αποκτήσουν ακόμα πιο κεντρική θέση. 

Κλιματική κρίση 

Τέλος, σημαντικό τμήμα των προβλέψεων για τη νέα χρονιά αφιερώνεται στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές εξελίξεις. Η επιδείνωση της κλιματικής κρίσης στρέφει την προσοχή στην ανάγκη για γενναίες αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση και την επίλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος, με τρόπο ο οποίος δεν θα επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία. 

Για παράδειγμα, η BNP Paribas θεωρεί δεδομένο πως τα «πράσινα» ομόλογα θα αποκτήσουν κεντρική θέση στην παγκόσμια οικονομία και πως η έκδοσή τους θα αυξηθεί κατά 60%. Την ίδια στιγμή, η UBS υπογραμμίζει την ανάγκη για βιώσιμες επενδύσεις και ανάπτυξη, η οποία θα συμβαδίζει με τις οικολογικές προτεραιότητες που θέτουν οι χώρες σχετικά με την διαχείριση της κλιματικής κρίσης. 

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Τράπεζα: Υπό τη σκιά της πανδημίας μέχρι το 2023 – Παγκόσμια οικονομία δύο ταχυτήτων

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι 5 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την Ελλάδα το 2022

Το ευρώ ενηλικιώνεται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News