Business & Finance Τρίτη 14/12/2021, 22:18
WALL STREET

Goldman Sachs – JPMorgan: Προσφέρουν «παχυλά» μπόνους στους τραπεζίτες τους

Goldman Sachs – JPMorgan: Προσφέρουν «παχυλά» μπόνους στους τραπεζίτες τους

Ανοίγουν τα «πορτοφόλια» τους οι δύο κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street, Goldman Sachs και JPMorgan – που ευνοήθηκαν τα μέγιστα από την φετινή «φρενήτιδα» των συμφωνιών – προσπαθώντας να ευχαριστήσουν τους τραπεζίτες τους, σε μία κίνηση που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο και για τις άλλες τράπεζες να κάνουν το ίδιο. 

Η Goldman Sachs αναμένεται να αυξήσει τα μπόνους προς τους τραπεζίτες της στο τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής της κατά 50%, ενώ η JPMorgan Chase κατά 40%, σύμφωνα με πηγές. Η επενδυτική τραπεζική καλύπτει και το τμήμα παροχής συμβουλών για εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς και το τμήμα αναδοχών σε αρχικές δημόσιες εγγραφές, επαναγορές μετοχών και εκδόσεις.  

Σε ολόκληρη τη Wall Street, οι διευθύνοντες σύμβουλοι δέχονται έντονες πιέσεις να αυξήσουν τις αμοιβές μετά τις πενιχρές αυξήσεις που έγιναν πέρυσι. Οι τραπεζίτες στο τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής, έχοντας διανύσει ένα εξαιρετικά κερδοφόρο έτος και προβλέποντας ότι η ίδια κατάσταση θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, πιέζουν για να λάβουν αυτό που τους αξίζει από την «πίτα των κερδών» διαφορετικά απειλούν να μεταπηδήσουν σε ανταγωνιστικούς ομίλους. 

Τα έσοδα της Goldman Sachs αυξήθηκαν 63% τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με αποτέλεσμα τώρα ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός να οδεύει σε έτος ρεκόρ τόσο από πλευράς κερδών όσο και από εσόδων. 

Στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της JPMorgan, οι προμήθειες αυξήθηκαν 42% τους εννέα πρώτους μήνες του έτους, ενώ στο τέταρτο τρίμηνο οι προμήθειες από την επενδυτική τραπεζική αναμένεται να αυξηθούν 35% από πέρυσι. Η προοπτική αυτή θα καταστήσει το 2021 ένα από τα καλύτερα έτη για τους τραπεζίτες του αμερικανικού ομίλου. 

Οι δύο όμιλοι καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις στην κατάταξη των προμηθειών με τη Morgan Stanley να ακολουθεί στην τρίτη θέση. Η Goldman έχει αντλήσει προμήθειες αξίας άνω των 11 δισ.δολαρίων στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, η JPMorgan περίπου 10 δισ.δολάρια, ενώ η Morgan Stanley 8 δισ.δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News