BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Έσπασε» το σερί με διόρθωση 2,71%

Απώλειες 8% για τις τράπεζες

Χρηματιστήριο: «Έσπασε» το σερί με διόρθωση 2,71%

Σημαντικές απώλειες εμφάνισε στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έβαλε ένα «τέλος» στο σερί των 14 ανοδικών ημερών, με τους επενδυτές να ενθυλακώνουν ένα μέρος των κεκτημένων, ρευστοποιώντας τα πρότερα κέρδη.

Η διόρθωση, πάντως, προσέλαβε εντονότερα χαρακτηριστικά, μετά τις 15.00, όταν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων κατά 500 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 2,72% και διαμορφώθηκε στις 774,32 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 771 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 793 μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απώλειες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (796 μονάδες) ξεπέρασαν τις 21 μονάδες.

Η διόρθωση, δυστυχώς, συνοδεύτηκε κι από υψηλό τζίρο, ο οποίος υπερέβη τα 110 εκατομμύρια ευρώ, με περισσότερα από 67 εκατ. τεμάχια να ανταλλάζουν χέρια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς περιορίστηκε στα 52 δισ. ευρώ.

Ισχυρή διόρθωση και στις τράπεζες

Έντονα διορθωτικά κινήθηκε και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος διολίσθησε κάτω του τεχνικού ορίου των 472 μονάδων, καταγράφοντας απώλειες άνω του 8%. Η σημερινή κίνηση, πάντως, θεωρείται απολύτως φυσιολογική, δεδομένου ότι οι τραπεζικές μετοχές υπεραποδίδουν σταθερά έναντι του Γ.Δ. εδώ και αρκετές συνεδριάσεις. 

Βέβαια, και πάλι, οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ (σ.σ. παρά το γεγονός ότι αξιολογούνται ως θετικές για τα ελληνικά ομόλογα), καθώς από το -1% διευρύνθηκαν ακόμη και στα επίπεδα του -8%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -9,29% 0,85 ευρώ
  • Attica Bank -6,30% 0,223 ευρώ
  • Eurobank -6,71% 0,5644 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -8,41% 1,905 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -8,35% 1,196 ευρώ

Καθολική επικράτηση των πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η κυριαρχία των πωλητών ήταν απόλυτη, καθώς από τις καθοδικές πιέσεις «γλίτωσαν» μόνο οι μετοχές των ΟΠΑΠ (+1,37%), Coca-Cola HBC (+0,87%) και Mytilineos (+0,09%).

Από την πλευρά της, η μετοχή του Ελλάκτορα διολίσθησε κατά 5,23%, στον απόηχο της πρόσφατης αύξησης του ποσοστού που κατέχει άμεσα το fund Reggeborgh στο 10%. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί και ένα call option, το οποίο αντιστοιχεί σ’ ένα επιπλέον 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Απώλειες κατά σχεδόν 3% εμφάνισαν και οι μετοχές των Aegean, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα και Fourlis, ενώ οι μετοχές των Motor Oil, Jumbo, EΥΔΑΠ και ΟΤΕ έκλεισαν με κάμψη άνω του 2%. Συνολικά, 28 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 89 κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 10 παρέμειναν αμετάβλητες.

Οι μετοχές με τον μεγαλύτερο τζίρο συναλλαγών

  • Εθνική Τράπεζα -8,41% 20,5 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -9,29% 17,1 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ -2,53% 14,9 εκατ. ευρώ
  • Eurobank -6,671% 9,3 εκατ. ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -8,35% 7,3 εκατ. ευρώ

Οι μετοχές με τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών

  • Alpha Bank -9,29% 19 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank 6,71% 16,1 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα -8,41% 10,3 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ -6,20% 6,2 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς 8,35% 5,9 εκατ. τεμάχια

Η αλλαγή στάσης 

Η σημερινή διορθωτική κίνηση θεωρούταν απολύτως αναμενόμενη, καθώς το ράλι των 14 ανοδικών συνεδριάσεων είχε προκαλέσει αγοραστική κόπωση στους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούσαν νέα καύσιμα για να κατοχυρώσουν το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδω. Άλλωστε, αργά ή γρήγορα οι πωλητές θα έβγαιναν μπροστά, ώστε να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των ισχυρών κερδών των προηγούμενων ημερών.

Αυτό που έχει σημασία είναι η μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς, για την οποία οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι. «Η εξήγηση είναι συνυφασμένη με την αλλαγή στάσης των διεθνών κεφαλαίων απέναντι στο αναδυόμενο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ενσωματώνεται πλέον στα ραντάρ των διαχειριστών που επί ένα χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο κατέγραφαν αρνητικές ροές, αποεπένδυαν δηλαδή από τη χώρα μας» επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. 

Παραμένουν υποτιμημένες οι τραπεζικές μετοχές

Σύμμαχο της αισιόδοξης τάσης στη Λεωφόρο Αθηνών αποτελεί ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος -παρά το σημερινό πισωγύρισμα- διαθέτει τα εχέγγυα ώστε να συνεχίσει την πορεία ανάκτησης του χαμένου εδάφους. Άλλωστε, από το χαμηλό έτους των 221 μονάδων, το οποίο σημειώθηκε στις 10 Οκτωβρίου, ο κλαδικός δείκτης έχει εμφανίσει σωρευτικά κέρδη άνω του 130%.

Στο επίκεντρο των τραπεζικών κινήσεων, μεταξύ άλλων, τίθεται η επιστροφή των ξένων επενδυτών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το fund Capitan στην Eurobank και την Goldman Sachs στην ΕΧΑΕ. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, οι τράπεζες εξακολουθούν να υπολείπονται κατά 40% από το υψηλό έτους (889 μονάδες), κάτι το οποίο εξακολουθεί να καθιστά τις μετοχές υποτιμημένες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News