BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Διόρθωση μετά το ράλι – ρεκόρ

Υψηλός τζίρος στο Χ.Α.

Χρηματιστήριο: Διόρθωση μετά το ράλι – ρεκόρ

Ενδείξεις κόπωσης, μετά το ράλι των 14 ανοδικών συνεδριάσεων, το οποίο ήταν ένα από τα μακροβιότερα όλων των εποχών, παρουσιάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μερική κατοχύρωση των υψηλών κερδών και τους κλαδικούς δείκτες να διορθώνουν εύλογα.

Παρότι χθες, ο Γενικός Δείκτης φλέρταρε έντονα με το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, σήμερα ξεκινάει με απώλειες της τάξης του 1,38% και διαμορφώνεται στις 785 μονάδες -με χαμηλό ημέρας τις 782 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 793 μονάδες- χάνοντας περίπου 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (796 μονάδες). 

Η διόρθωση, πάντως, συνοδεύεται από υψηλό τζίρο, ο οποίος μέσα στο πρώτο ημίωρο υπερβαίνει τα 14 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν ανταλλάξει χέρια περισσότερα από 3 εκατ. τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 52,4 δισ. ευρώ.

Ήπια διόρθωση και για τις τράπεζες

Ήπια διορθωτικά κινείται και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος ωστόσο διατηρείται άνω του τεχνικού ορίου των 500 μονάδων, δηλαδή επίπεδα υπερδιπλάσια από το χαμηλό έτους των 221 μονάδων (30/10). Η σημερινή κίνηση, πάντως, θεωρείται απολύτως φυσιολογική, δεδομένου ότι οι τραπεζικές μετοχές υπεραποδίδουν έναντι του Γ.Δ. εδώ και αρκετές συνεδριάσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, οι σημερινές απώλειες, προς ώρας, είναι ελεγχόμενες, καθώς δεν φαίνεται να προσλαμβάνουν ακραίες τιμές. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,54% 0,9226 ευρώ
  • Attica Bank -0,84% 0,236 ευρώ
  • Eurobank -1,62% 0,5952 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,63% 2,046 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -1,26% 1,2885 ευρώ

Προβάδισμα πωλητών στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές έχουν αναλάβει από το πρωί τα ηνία, με αποτέλεσμα το ταμπλό να είναι κόκκινο. Από τις εισηγμένες ξεχωρίζει ο Ελλάκτωρ, ο οποίος υποχωρεί κατά 2,20%, δύο ημέρες μετά την αύξηση του ποσοστού μετοχών που κατέχει άμεσα το fund Reggeborgh στο 10%. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί και ένα call option, το οποίο αντιστοιχεί στο 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Απώλειες άνω του 1,5% εμφανίζουν και οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Jumbo και Fourlis. Συνολικά, αυτή τη στιγμή, 16 μετοχές κινούνται ανοδικά, 44 κινούνται πτωτικά, ενώ τρεις παραμένουν αμετάβλητες. 

Η αλλαγή στάσης 

Παρά τη σημερινή εικόνα, πάντως, το ελληνικό χρηματιστήριο -εδώ και 14 συνεχόμενες ημέρες- αγνοεί τη διόρθωση και διατηρεί το ανοδικό momentum, υπερβαίνοντας ενδοσυνεδριακά ακόμη και το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Κι αυτό, μάλιστα, παρά τις ενδείξεις αγοραστικής κόπωσης. 

«Η εξήγηση είναι συνυφασμένη με την αλλαγή στάσης των διεθνών κεφαλαίων απέναντι στο αναδυόμενο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ενσωματώνεται πλέον στα ραντάρ των διαχειριστών που επί ένα χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο κατέγραφαν αρνητικές ροές, αποεπένδυαν δηλαδή από τη χώρα μας» επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. 

Παραμένουν υποτιμημένες οι τραπεζικές μετοχές

Σύμμαχο της ανοδικής τάσης στη Λεωφόρο Αθηνών αποτελεί ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος συνεχίζει την πορεία απορρόφησης των ρευστοποιήσεων των προηγούμενων μηνών. Άλλωστε, από το χαμηλό έτους των 221 μονάδων, το οποίο σημειώθηκε στις 10 Οκτωβρίου, ο κλαδικός δείκτης έχει εμφανίσει σωρευτικά κέρδη άνω του 130%.

Στο επίκεντρο του τραπεζικού ράλι τίθεται η επιστροφή των ξένων επενδυτών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το fund Capitan στην Eurobank και την Goldman Sachs στην ΕΧΑΕ. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, οι τράπεζες εξακολουθούν να υπολείπονται κατά 40% από το υψηλό έτους (889 μονάδες), κάτι το οποίο καθιστά τις μετοχές υποτιμημένες, παρά το πρόσφατο ράλι. 

Σήμερα η απόφαση της ΕΚΤ

Όσον αφορά την ευρύτερη εικόνα, τέλος, σήμερα αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, με τους αναλυτές να προεξοφλούν την επέκτασή του τόσο ποσοτικά (κατά 500 δισ. ευρώ) όσο και χρονικά (κατά έξι ή 12 μήνες), εξέλιξη η οποία αναμφίβολα θα ωφελήσει περαιτέρω τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News