Business & Finance Πέμπτη 10/12/2020, 15:40
BUSINESS & FINANCE

Ανήσυχη η Λαγκάρντ: Γιατί η ΕΚΤ επέκτεινε το QE

Νέα ύφεση στην Ευρωζώνη το δ' τρίμηνο

Ανήσυχη η Λαγκάρντ: Γιατί η ΕΚΤ επέκτεινε το QE

Τη διαβεβαίωση ότι θα πράξει ό,τι χρειαστεί για να θωρακίσει την οικονομία της Ευρωζώνης εξέφρασε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, η οποία ακολούθησε της απόφασης για επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP) κατά 500 δισ. ευρώ.

«Ο στόχος της νομισματικής πολιτικής είναι να αποτρέψουμε κάθε πιθανή μείωση της πιστωτικής επέκτασης και χρηματοδοτικής στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης» υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το πακέτο PEPP μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή, εφόσον οι ανάγκες της οικονομίας το απαιτήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να επεκτείνει κατά 500 δισ. ευρώ το ύψος του προγράμματος, το οποίο πλέον ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ. Παράλληλα, η χρονική του διάρκεια παρατάθηκε κατά εννέα μήνες, δηλαδή έως τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2022.

Ύφεση και στο δ’ τρίμηνο

«Η ΕΚΤ έχει ως στόχο τη μείωση των αβεβαιοτήτων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης σε καταναλωτές και επενδυτές» συνέχισε η κυρία Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας στο γ’ τρίμηνο «δεν ήταν τόσο καλή», ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία προμηνύουν ότι στο δ’ τρίμηνο του 2020 το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί εκ νέου, επιστρέφοντας σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ως απόρροια του β’ κύματος του ιού. Υπό αυτό το πρίσμα, επανέλαβε ότι η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να συνιστά απειλή για την σταθερότητα της οικονομίας, παρά τις αισιόδοξες εξελίξεις από το μέτωπο του εμβολίου.

«Θα χρειαστεί χρόνος έως ότου επιτευχθεί μια ευρεία ανοσία, ενώ οι συνεχείς αναζωπυρώσεις των εστιών μόλυνσης, με παράλληλη δοκιμασία των συστημάτων υγείας και των οικονομικών προοπτικών, δεν μπορούν να αποκλειστούν» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βασικό σενάριο της ΕΚΤ προβλέπει ύφεση 7,3% για την Ευρωζώνη το 2020, προτού ακολουθήσει ανάπτυξη 3,9% το 2021, 4,2% το 2022 και 2,1% το 2023.

Ανήσυχη η Λαγκάρντ: Γιατί η ΕΚΤ επέκτεινε το QE-1

Αδύναμος ο πληθωρισμός

«Παρότι τα δημοσιονομικά μέτρα στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί υπό τον φόβο της πανδημίας και των επιπτήσεων στην απασχόληση και τα εταιρικά κέρδη. Επιπλέον οι αδύναμοι ισολογισμοί, σε συνδυασμό με την οικονομική αβεβαιότητα, επιβαρύνουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις» συμπλήρωσε η κυρία Λαγκάρντ. 

Ειδική αναφορά έκανε και στον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και σε κάθε περίπτωση μακριά από τον στόχο του 2%. «Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία, ανάλογα με την περίπτωση, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον προκαθορισμένο στόχο με βιώσιμο τρόπο» σημείωσε, ενδεικτική.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, παρέμεινε αμετάβλητος στο -0,3%, με την εκτίμηση της ΕΚΤ για το σύνολο του 2020 να ανέρχεται μόλις στο +0,2%. Το 2021 θα ενισχυθεί στο +1%, το 2022 στο +1,1% και το 2023 στο +1,4%.

Στοχευμένα και προσωρινά δημοσιονομικά μέτρα

«Τα νομισματικά μέτρα, σε συνδυασμό με τα μέτρα των εθνικών κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών, παραμένουν απαραίτητα για την στήριξη των χρηματοδοτικών συνθηκών και την πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης, ιδίως για όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία» συνέχισε η επικεφαλής της ΕΚΤ. Κάλεσε, στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη – μέλη να υιοθετήσουν μια φιλόδοξη και συντονισμένη δημοσιονομική προσέγγιση, με στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ζητώντας να καταστεί άμεσα λειτουργικό, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. «Το Ταμείο θα συνεισφέρει στην ταχύτερη, ισχυρότερη και πιο ενιαία ανάκαμψη της οικονομίας και θα αυξήσει την οικονομική ανθεκτικότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης των χωρών-μελών, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News