Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 14:16
BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ανακτά τις 800 μονάδες, στο +3% οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: Ανακτά τις 800 μονάδες, στο +3% οι τράπεζες

Νέα άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για πρώτη φορά μετά από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, «δοκιμάζει» το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος ενισχύεται άνω του 3%. Μάλιστα, εφόσον η ανοδική τάση διατηρηθεί έως το κλείσιμο, τότε ο Γενικός Δείκτης θα έχει εμφανίσει την 14η διαδοχική ημέρα κερδών, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ράλι όλων των εποχών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύεται κατά 1,56% και ανέρχεται στις 803,55 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 804 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 798 μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι από την έναρξη της ημέρας ο Γενικός Δείκτης κινείται σταθερά ανοδικά, υπερβαίνοντας το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το ανοδικό momentum συνοδεύεται κι από υψηλό τζίρο, ο οποίος ορίζεται στα 63 εκατ. ευρώ, καθώς από το πρωί έχουν ανταλλάξει χέρια περισσότερα από 39 εκατ. τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται σε 53,4 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, υπερβαίνοντας και το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων και περιορίζοντας ακόμη περισσότερα τη ζημιά του 2020. Αυτή τη στιγμή, χαρακτηριστικά, ο δείκτης ενισχύεται κατά 3,25% και διαμορφώνεται στις 510,90 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών.

Από τους τραπεζικούς τίτλους ξεχωρίζει προς ώρας η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία φλερτάρει με ημερήσια άνοδο της τάξης του 5%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινείται σταθερά άνω των 2 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +4,44% 0,94 ευρώ
  • Attica Bank +2,95% 0,244 ευρώ
  • Eurobank +2,88% 0,5998 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,78% 2,054 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +5,02% 1,34 ευρώ.

Το ανοδικό ράλι, όπως καθίσταται σαφές, στηρίζεται στις αισιόδοξες εκτιμήσεις ολοένα και περισσότερων διεθνών επενδυτικών οίκων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ενδεικτικά, η Jefferies, σε νέα ανάλυσή της, δηλώνει bullish για την ελληνική αγορά, θεωρώντας ότι συγκαταλέγεται σ’ αυτές που θα υπεραποδώσουν κατά το επόμενο έτος, ανακτώντας ένα μέρος των απωλειών του 2020.

Θετικές προοπτικές για την Ελλάδα «βλέπει» και η Scope Ratings, η οποία αναμένει ανάπτυξη κατά 4,5% του ΑΕΠ για το 2021, μετά από μια ύφεση της τάξης του 10%. «Τα μέτρα που λαμβάνουν οι ελληνικές αρχές για να περιορίσουν τον ιό, τα δημοσιονομικά μέτρα που στηρίζουν την οικονομία, καθώς και οι δράσεις πολιτικής των ευρωπαϊκών θεσμών που καλύπτουν τα δημόσια οικονομικά, τον τραπεζικό κλάδο και τις διαρθρωτικές πολιτικές δημιουργούν ένα “πάτωμα” κάτω από την ελληνική οικονομία και αναμένεται να συμβάλουν στην ανάκαμψη του 2021» εξηγεί, μεταξύ άλλων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News