BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Διευρύνεται η διορθωτική κίνηση

Στο 6% οι απώλειες για τις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Διευρύνεται η διορθωτική κίνηση

Διορθωτικές κινήσεις εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά το ράλι των 14 ανοδικών συνεδριάσεων, προσπαθεί να ενθυλακώσει ένα μέρος των αξιοσημείωτων κερδών των προηγούμενων ημερών. Μάλιστα, οι ρευστοποιήσεις κλιμακώθηκαν σημαντικά μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,74% και διαμορφώνεται στις 774 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 771 μοναδες και υψηλό ημέρας τις 793 μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απώλειες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (796 μονάδες), ανέρχονται προς ώρας στις 22 μονάδες.

Η διόρθωση συνοδεύεται από σημαντικά υψηλό τζίρο, ο οποίος υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ, καθώς από το πρωί έχουν ανταλλάξει χέρια περισσότερα από 55 εκατ. τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 51,9 δισ. ευρώ.

Ισχυρή διόρθωση και για τις τράπεζες

Διορθωτικά κινείται και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος υποχωρεί κάτω του τεχνικού ορίου των 500 μονάδων, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 6%. Η σημερινή κίνηση, πάντως, θεωρείται απολύτως φυσιολογική, δεδομένου ότι οι τραπεζικές μετοχές υπεραποδίδουν σταθερά έναντι του Γ.Δ. εδώ και αρκετές συνεδριάσεις. 

  • Alpha Bank -7,15% 0,87 ευρώ
  • Attica Bank -5,46% 0,225 ευρώ
  • Eurobank -6,05% 0,5684 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -7,60% 1,922 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -6,02% 1,22 ευρώ

Προβάδισμα πωλητών στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές έχουν εξ αρχής αναλάβει τα ηνία, με αποτέλεσμα το ταμπλό να είναι «κόκκινο». Από τις εισηγμένες ξεχωρίζει η μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία διολισθαίνει κατά 3,30%, στον απόηχο της πρόσφατης αύξησης του ποσοστού μετοχών που κατέχει άμεσα το fund Reggeborgh στο 10%. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί και ένα call option, το οποίο αντιστοιχεί σ’ ένα επιπλέον 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Απώλειες κατά 2,65% εμφανίζει και η μετοχή της Fourlis, ενώ πέριξ του 1% καθορίζεται η κάμψη για τις μετοχές των Jumbo, Τιτάνα, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και ΟΤΕ. Συνολικά, αυτή τη στιγμή, 24 μετοχές κινούνται ανοδικά, 92 κινούνται πτωτικά, ενώ 10 παραμένουν αμετάβλητες. 

Η αλλαγή στάσης 

Παρά τη σημερινή εικόνα, πάντως, το ελληνικό χρηματιστήριο -εδώ και 14 συνεχόμενες ημέρες- αγνοούσε τη διόρθωση και διατηρούσε το ανοδικό momentum, υπερβαίνοντας ενδοσυνεδριακά ακόμη και το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Κι αυτό, μάλιστα, παρά τις ενδείξεις αγοραστικής κόπωσης. 

«Η εξήγηση είναι συνυφασμένη με την αλλαγή στάσης των διεθνών κεφαλαίων απέναντι στο αναδυόμενο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ενσωματώνεται πλέον στα ραντάρ των διαχειριστών που επί ένα χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο κατέγραφαν αρνητικές ροές, αποεπένδυαν δηλαδή από τη χώρα μας» επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. 

Παραμένουν υποτιμημένες οι τραπεζικές μετοχές

Σύμμαχο της ανοδικής τάσης στη Λεωφόρο Αθηνών αποτελεί ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος συνεχίζει την πορεία απορρόφησης των ρευστοποιήσεων των προηγούμενων μηνών. Άλλωστε, από το χαμηλό έτους των 221 μονάδων, το οποίο σημειώθηκε στις 10 Οκτωβρίου, ο κλαδικός δείκτης έχει εμφανίσει σωρευτικά κέρδη άνω του 130%.

Στο επίκεντρο του τραπεζικού ράλι τίθεται η επιστροφή των ξένων επενδυτών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το fund Capitan στην Eurobank και την Goldman Sachs στην ΕΧΑΕ. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, οι τράπεζες εξακολουθούν να υπολείπονται κατά 40% από το υψηλό έτους (889 μονάδες), κάτι το οποίο καθιστά τις μετοχές υποτιμημένες, παρά το πρόσφατο ράλι. 

Σήμερα η απόφαση της ΕΚΤ

Όσον αφορά την ευρύτερη εικόνα, τέλος, σήμερα αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, με τους αναλυτές να προεξοφλούν την επέκτασή του τόσο ποσοτικά (κατά 500 δισ. ευρώ) όσο και χρονικά (κατά έξι ή 12 μήνες), εξέλιξη η οποία αναμφίβολα θα ωφελήσει περαιτέρω τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News