BUSINESS & FINANCE

Έρχεται ο νέος «Τειρεσίας» για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο Δημόσιο

Έρχεται ο νέος «Τειρεσίας» για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο Δημόσιο

Τη δημιουργία της μαύρης λίστας για τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς το δημόσιο δρομολογεί η κυβέρνηση με στόχο το έργο να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2022 και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τα τέλη του επόμενου έτους. 

Αυτό δήλωσε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου NPL Management Group  που διοργανώνει το DDC Financial Group στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι το Γραφείο Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (credit bureau), όπως ονομάζεται επισήμως ο «κρατικός Τειρεσίας», θα αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο που θα βοηθήσει τις τράπεζες  να κατευθύνουν τις νέες πιστώσεις σε υγιείς πελάτες και τις εταιρείες διαχείρισης να προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις ρύθμισης οφειλών στους πελάτες τους.

Το ύψος του ιδιωτικού χρέους φτάνει τα 243 δισ. ευρώ και από αυτά τα 108,1 δισ. είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, τα 38 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία και 97 δισ. ευρώ είναι τα κόκκινα δάνεια που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι τράπεζες και οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια για λογαριασμό είτε των funds είτε των τραπεζών.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα σώσουν την πρώτη τους κατοικία τα ευάλωτα νοικοκυριά

Η βάση δεδομένων με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προς το δημόσιο, θα λειτουργεί κατά το πρότυπο της «μαύρης λίστας» του Τειρεσία, στην οποία συγκεντρώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια. Θα περιλαμβάνει οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους και πρόσβαση στα στοιχεία θα αποκτήσουν όσοι έχουν έννομο συμφέρον.

Με τον τρόπο αυτό θα έχουν μια πιο πλήρη εικόνα των συνολικών οφειλών που βαραίνει ένα φυσικό πρόσωπο ή μια επιχείρηση και θα αντιμετωπιστεί το θέμα της ασύμμετρης πληροφόρησης σε ότι αφορά την πραγματική «έκθεση» επιχειρήσεων και νοικοκυριών στον κίνδυνο. 

Στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο 

Το έργο έχει προγραμματιστεί να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα συμπληρωθεί με δύο ακόμη εργαλεία, το Μητρώο παρακολούθησης ιδιωτικού χρέους και το Μητρώο Πιστώσεων. Το πρώτο θα καταγράφει όλες τις οφειλές ανά πιστωτή, δηλαδή τις φορολογικές αρχές, τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, τις τράπεζες, τις εταιρείες διαχείρισης και άλλους πιστωτές, όπως π.χ. οι προμηθευτές. Το Μητρώο παρακολούθησης ιδιωτικού χρέους θα λειτουργήσει στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους,  η οποία θα συλλέγει δεδομένα τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιώτες πιστωτές, καθώς και από οποιαδήποτε άλλη αξιόπιστη πηγή, σχετικά με τις υφιστάμενες οφειλές. Το Κεντρικό  Μητρώο Πιστώσεων (Central Credit Registry) θα λειτουργήσει στην ΤτΕ με τη μορφή ενός πληροφοριακού συστήματος που θα καταγράφει σε λεπτομερή βάση το ιστορικό πληρωμών κάθε μεμονωμένου δανείου που δίνεται στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Ελληνική οικονομία: 5 εμπόδια στον δρόμο για επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα

Η ψηφιοποίηση των στοιχείων αποτελεί κρίσιμο θέμα για την παροχή αποτελεσματικών λύσεων και την επίτευξη των ταμειακών ροών που οι εταιρείες διαχείρισης έχουν δεσμευτεί ότι θα επιτύχουν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων. Μιλώντας στον ίδιο συνέδριο ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος διευθύνων σύμβουλος της Cepal, ενός εκ των τριών μεγαλύτερων εταιρειών διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, επεσήμανε τη σημασία του κτηματολογίου, αλλά και εργαλείων όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός που έχει προβλεφθεί στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου.

«Η επιτυχία των τιτλοποιήσεων θα κριθεί στην επιτάχυνση και τη βελτίωση του συστήματος των πλειστηριασμών», σημείωσε ο κ. Αθανασόπουλος παραπέμποντας στην δυνατότητα διενέργειας 40.000 – 50.000 πλειστηριασμών το χρόνο, επίπεδα που ίσχυαν το 2008, πριν δηλαδή το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.  Ο επικεφαλής της Cepal εκτίμησε ότι, η αυτόματη μείωση της τιμής του ακινήτου κατά τη ρευστοποίηση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα βοηθήσει τους πλειστηριασμούς, επεσήμανε ωστόσο ότι οι επενδυτές πρέπει να έχουν σαφή επενδυτική πολιτική στον τομέα των ακινήτων ώστε να αποφευχθεί η πτώση των τιμών. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News