BUSINESS & FINANCE

Πόσοι και πόσα χρωστούν στην εφορία

Το 0,2% χρωστά το 80% των ληξιπρόθεσμων στην εφορία

Πόσοι και πόσα χρωστούν στην εφορία

Ποιοι πραγματικά χρωστούν στην εφορία; Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Ιουλίου του 2021, διαμορφώθηκε στα 109 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020. Μόλις 8.543 φορολογούμενοι  χρωστούν πάνω από 1 εκατομμύριο ο καθένας και συνολικά, το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το πρώτο επτάμηνο του έτους, οι οφειλέτες αυτοί χρωστούν 87,389 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το μισό ΑΕΠ της χώρας.  

Οφειλέτες των 500 ευρώ

Περίπου 3 στους 10 οφειλέτες χρωστούν στην εφορία από 50 ευρώ έως 500 ευρώ. Στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 34,5% των οφειλετών, εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (κατά 55.686 οφειλέτες), η οποία ωστόσο συνοδεύεται από περιορισμένη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (κατά 11,4 εκατ. ευρώ), καθώς στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται μόλις το 0,2% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου.

Οι μεγαλοοφειλέτες 

Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,5 δισ. ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 277 πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών.

Στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων, καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτά αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου τους σε αυτήν την κατηγορία οφειλής άγγιξε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 τα 63,5 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.204, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 175 νομικά πρόσωπα. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News