Business & Finance Τετάρτη 29/09/2021, 23:03
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας – Πώς θα λειτουργεί

Άνοιξε η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας – Πώς θα λειτουργεί

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την τακτοποίηση των οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές οι οποίες ανεστάλησαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 λόγω της πανδημίας. Με την είσοδό τους στην πλατφόρμα, οι φορολογούμενοι θα εντοπίζουν ποιες από τις οφειλές θα μπορούν να ρυθμίσουν με το ευνοϊκό καθεστώς των 36 ή 72 δόσεων και ποιες δεν θα μπορούν να τις εντάξουν.

Διότι οι φορολογούμενοι που συσσώρευσαν χρέη μέσα στην πανδημία, μπορεί κάλλιστα να έχουν αρρύθμιστα χρέη και από πριν την έναρξη της πανδημίας. Αυτά θα «διαχωρίζονται» και θα μπορούν να τακτοποιηθούν μόνο με την πάγια ρύθμιση.

Η εξαίρεση

Η πλατφόρμα επομένως θα επιτρέπει την ένταξη -με έναρξη της περιόδου αποπληρωμής από την 1/1/2022- μόνο των οφειλών που βεβαιώθηκαν στο χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε (Μάρτιος 2020 – Ιούλιος 2021) με μια εξαίρεση: τον φετινό φόρο εισοδήματος που για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους μπορεί να έχει βεβαιωθεί πριν από τέλος Ιουλίου.

Οι οφειλές που θα εντάσσονται στην συγκεκριμένη περίοδο, θα τακτοποιούνται είτε σε 36 άτοκες δόσεις είτε σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Αντίθετα, οι οφειλές που δεν θα μπορούν να τακτοποιηθούν (π.χ ο φόρος εισοδήματος) θα ρυθμίζονται με την πάγια ρύθμιση η οποία προβλέπει είτε 12 δόσεις με επιτόκιο 4,9% είτε με 24 δόσεις με επιτόκιο της τάξεως του 6,2%.

Η πλατφόρμα ενεργοποιείται από τώρα προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν πλήρη εικόνα για το πώς διαχωρίζονται τα συνολικά τους χρέη σε αυτά που μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση (κάτι που πρέπει να γίνει από τώρα καθώς αυτές οι οφειλές είναι ήδη ληξιπρόθεσμες) και σε αυτές που μπορούν να ξεκινήσουν να αποπληρώνονται από την 1//1/2022 με την καινούργια ρύθμιση. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News