BUSINESS & FINANCE

Χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία: Τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση

Χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία: Τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση

Έως και αύριο, 30 Σεπτεμβρίου, έχουν περιθώριο όσοι οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία και έχουν ήδη κάνει αίτηση για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ μέχρι 7/10/2019(δύο χρόνια πριν), να προχωρήσουν στην υποβολή της δεύτερης αίτησης στο ΚΕΑΟ  για την υπαγωγή στην ρύθμιση σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του ΕΦΚΑ. Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλει και την πρώτη δόση έως αύριο για να ολοκληρωθεί η ρύθμιση.

Όσοι οφειλέτες τώρα των οποίων τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ ή έχει διαβιβαστεί μέρος αυτών ή αυτά βρίσκονται σε στάδιο διόρθωσης από τον e-ΕΦΚΑ, δεν ισχύει η προθεσμία για τις 30 Σεπτεμβρίου.  Οι εν λόγω οφειλέτες θα μπορούν να προβούν σε ρύθμιση μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΚΕΑΟ μετά το πέρας της 30ης Σεπτεμβρίου 2021, αφού διαβιβαστούν οι εν λόγω οφειλές. 

Αυξάνονται τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία 

Η πίεση που έχουν δεχθεί τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της πανδημίας αλλά και την προσπάθεια αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών έως 10.000 ευρώ αποτυπώνεται στην έκθεση του Γραφείου Προυπολογισμού του κράτους. Σύμφωνα με την έκθεση το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 διαμορφώθηκε στα 38 δισεκ ευρώ  και παρουσίασε αύξηση κατά 251,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση αυτή προέρχεται από την αύξηση των πρόσθετων τελών (κατά 361,8 εκατ. ευρώ), καθώς οι κύριες οφειλές σημείωσαν μείωση κατά 110,4 εκατ. ευρώ. Τα 38 δισ ευρώ χρωστούν περίπου 2.000.000 ασφαλισμένοι (1.953.357 μητρώα).

Αύξηση παρατηρείται στις συνολικές οφειλές κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η οποία ωστόσο οφείλεται σε αύξηση των πρόσθετων τελών (κατά 1,5 δισ ευρώ), καθώς οι κύριες οφειλές σημείωσαν μείωση κατά 463,2 εκατ. ευρώ. Η μείωση στις κύριες οφειλές σε ετήσια βάση οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισροών στο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο αφενός λόγω της ένταξης στο ΚΕΑΟ μικρότερου αριθμού νέων οφειλετών με λιγότερες κύριες οφειλές και αφετέρου στη μειωμένη εισροή νέων οφειλών εξαιτίας των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID-19 σε ορισμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ  παρατηρείται η μεγαλύτερη μείωση κύριων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (κατά 423,9 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα μείωση σημειώθηκε και στις κύριες οφειλές που ανήκουν στην κατηγορία μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ, στην οποία καταγράφεται το μεγαλύτερο μέρος (58%) των μητρώων (μείωση κατά 308,3 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, στην κατηγορία οφειλής άνω του 1.000.000 ευρώ εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση του ύψους των κύριων οφειλών (κατά 171,5 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News