Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 20:45
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεφουσκώνει» ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα; Ο ρόλος των τιτλοποιήσεων

«Ξεφουσκώνει» ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα; Ο ρόλος των τιτλοποιήσεων

Σαφώς καθοδική εμφανίζεται η πορεία του συνολικού δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες. Όμως κύριο όχημα είναι οι τιτλοποιήσεις δανείων στο πλαίσιο της απομείωσης των NPLs. Στην πραγματικότητα, το ιδιωτικό χρέος αλλάζει χέρια, καθώς μεταβιβάζεται σε funds.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το υπόλοιπο δανείων ανερχόταν σε 122,1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, μειωμένο κατά 25,1 δισ. ευρώ ή κατά 17,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και κατά 7,4% ή κατά 5,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021.

Όπως διαπιστώνεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ένα μέρος της παραπάνω μείωσης των δανείων οφείλεται στις συνεχείς τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία αφαιρούνται από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Κι αυτό, διότι μέσα από τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να «καθαρίζουν» τους ισολογισμούς τους αλλά και να απελευθερώνουν κεφάλαια για νέες, υγιείς χορηγήσεις, οι οποίες θα αυξήσουν το ενεργητικό τους.

Τα στοιχεία των τεσσάρων τραπεζών

Ενδεικτικά, όσο η Alpha Bank όσο και η =Πειραιώς εμφάνισαν μειωμένο χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στο α’ εξάμηνο (κατά 4,9% και 12,3% αντίστοιχα), κάτι το οποίο οφείλεται στις υψηλές προβλέψεις του α’ εξαμήνου για την ολοκλήρωση των συναλλαγών πωλήσεων και τιτλοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank έχει ανακοινώσει νέες συναλλαγές ύψους 8,1 δισ. ευρώ έως και το α’ εξάμηνο του 2022, παίρνοντας στα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου σημαντικό μέρος της ζημιάς για την απο-αναγνώριση αυτών των συναλλαγών, ενώ η Πειραιώς έχει δρομολογήσει συναλλαγές ύψους 11,6 δισ. ευρώ για την οριστική εκκαθάριση του ισολογισμού της. 

Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα συνέχισε να εμφανίζει αυξημένο υπόλοιπο χορηγήσεων, καθώς στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται reverse repo, ύψους 3 δισ. ευρώ. Αύξηση κατά 1,7% παρουσίασαν στο α’ εξάμηνο και οι χορηγήσεις της Eurobank, η οποία έχει ήδη απο-αναγνωρίσει από τον ισολογισμό της τις τιτλοποιήσεις Pillar και Cairo.

Δεν εξαφανίζεται το χρέος

Όμως, παρά την αφαίρεση των NPLs από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, τα προβληματικά δάνεια παραμένουν στην αγορά, από τη στιγμή που έχουν μεταφερθεί σε ειδικά funds διαχείρισης απαιτήσεων. Έτσι, η μεταβίβαση των «κόκκινων δανείων» δεν επιλύει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, το οποίο απλώς αλλάζει χέρια (από τις τράπεζες στα funds).

Τα δεδομένα δεν αναμένεται να αλλάξουν αν δεν μεσολαβήσει η εξόφληση των δανείων, ενδεχομένως μέσω ευνοϊκότερων ρυθμίσεων και διατάξεων, όπως «κούρεμα», επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, κ.ο.κ. 

Με δειλά βήματα, στο μεταξύ, έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες συναλλαγές μεταβίβασης NPLs από τα funds σε νέους επενδυτές, δηλαδή στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων. Σε πρώτη φάση, πρόκειται για μικρά χαρτοφυλάκια δανείων, αξίας 50 έως 200 εκατ. ευρώ, αλλά και αυτόνομα επιχειρηματικά δάνεια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News