Business & Finance Δευτέρα 23/08/2021, 16:43
BUSINESS & FINANCE

Wall Street: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Fed και εμβόλια

Κέρδη 150 μονάδων για τον Dow Jones

Wall Street: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Fed και εμβόλια

Ανοδικά κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ανακάμψουν μετά τις σημαντικές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 150 μονάδες ή κατά σχεδόν 0,5%. Κατά 0,5% αυξάνονται τόσο ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 όσο και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.

Στο ταμπλό, παράλληλα, το ενδιαφέρον εστιάζει στις φαρμακευτικές μετοχές, με τις Pfizer και BioNTech να εκτινάσσονται κατά 3% και κατά 7%, αντίστοιχα, εν όψει της σημερινής απόφασης του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων για την πλήρη έγκριση του εμβολίου.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν στο επίκεντρο της προσοχής την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία ετοιμάζεται να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εντός του 2021, αποσύροντας την φθηνή ρευστότητα από τις αγορές.

Αυτή την εβδομάδα, εξάλλου, αναμένεται και το καθιερωμένο τραπεζικό συμπόσιο στο Jackson Hole, όπου οι αξιωματούχοι της Feferal Reserve δεν αποκλείεται να δώσουν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας.

Το συμπόσιο θα λάβει χώρα ψηφιακά την Πέμπτη και την Παρασκευή, με το «παρών» να δίνει και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος στις επόμενες αποφάσεις της Fed καλείται να λάβει υπόψη και τις ανησυχίες για την αναζωπύρωση της πανδημίας. 

Σε επίπεδο μήνα, μέχρι στιγμής, ο S&P 500 ενισχύεται σωρευτικά κατά 1,1%, ενώ ο Dow Jones ακολουθεί στο +0,5% και ο Nasdaq στο +0,3%. «Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ένας ευμετάβλητος μήνας. Φέτος δεν υπήρξε διαφορά, με τους επενδυτές να έχουν πολλαπλές πηγές ανησυχίας» εξηγεί ο Rod von Lispey, αναλυτής της UBS.

H άνοδος των κρουσμάτων Covid, το χάος στο Αφγανιστάν και η επιστροφή των Ταλιμπαν, όπως και η προοπτικη απόσυρσης της φθηνής ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα αποτελούν τους βασικούς παράγοντες, οι οποίες διαμορφώνουν την αγορά.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News