BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με κέρδη 1,5% δοκιμάζει και τις 900 μονάδες

Στις 895 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τις τράπεζες στο +1,8%

Χρηματιστήριο: Με κέρδη 1,5% δοκιμάζει και τις 900 μονάδες

Ισχυρά κέρδη παρουσιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να παρέχουν σημαντικά στηρίγματα, οδηγώντας την ελληνική αγορά προς το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων και ανακτώντας τη «χασούρα» της προηγούμενης εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.20), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,43% και ενισχύεται στις 895,82 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 13 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (883,11 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δέκα μονάδες (από 886,69 έως 886,35 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών ωστόσο, να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 18 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες σχεδόν τέσσερις ώρες.

Πρωταγωνίστριες οι τράπεζες

«Πρωταγωνίστριες» της συνεδρίασης είναι οι τράπεζες, οι οποίες κυμαίνονται στο +1,8% και τις 540 μονάδες, επιστρέφοντας στα γνωστά επίπεδα των πρώτων ημερών του Αυγούστου. Οπωσδήποτε, βέβαια, τα περιθώρια ανόδου είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Η μετοχή της Alpha Bank συγκαταλέγεται στην κορυφή των αγοραστικών κινήσεων, καθώς ενισχύεται κατά 2,6% και ανακτά το τεχνικό σημείο του 1,11 ευρώ. Κατά 2,2% αυξάνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται στα 2,35 ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς καταγράφει άνοδο κατά 1% και το 1,39 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από την αναβάθμιση στους δείκτες FTSE Russel. Κατά 1% ενισχύεται και η μετοχή της Eurobank, η οποία κινείται στο 0,78 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,66% 1,119 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,1508 ευρώ
  • Εurobank 1,05% 0,7882 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,22% 2,35 ευρώ
  • Πειραιώς 0,94% 1,394 ευρώ

Κυριαρχία αγοραστών

Εξαιρετικό ειναι το κλίμα και στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τους αγοραστές να ελέγχουν πλήρως το χρηματιστηριακό ταμπλό. Το υψηλότερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία εκτινάσσεται στο +4% και τα 9,7 ευρώ.

Στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία αυξάνεται κατά 3,9% και το 1,9 ευρώ. Κέρδη άνω του 2% εμφανίζει, επίσης, η μετοχή των ΕΧΑΕ, ενώ πέριξ του +1,5% διαπραγματεύονται οι μετοχές των Lamda, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΟΛΠ και Mytilineos.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.20), 85 μετοχές κινούνται ανοδικά, 20 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 64,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Αλλάζει η βραχυπρόθεσμη τάση

Το θετικό για την ελληνική αγορά, όπως προκύπτει από τη σημερινή συνεδρίαση, είναι ότι μετά τη διόρθωση της Πέμπτης, ως απόρροια του σήματος της Federal Reserve (κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ) για σταδιακή απόσυρση της φθηνής ρευστότητας, δείχνει σημάδια αντίδρασης, βελτιώνοντας την βραχυπρόθεσμη τάση.

Η ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστήριων, ο αποκλεισμός των σεναρίων περί νέων lockdowns και η ικανοποιητική πορεία του τουριστικού κλάδου αποτελούν τους βασικούς παράγοντες, οι οποίοι δίνουν ώθηση στη Λεωφόρο Αθηνών.

Πάντως, ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να αποτελεί τον game changer για την ελληνική αγορά, καθώς χωρίς την ανάκαμψη προς τις 600 – 650 μονάδες, θεωρείται αδύνατη η πειστική κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 950 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το επόμενο μεγάλο στοίχημα.

Σ΄ αυτό, οπωσδήποτε, πρέπει να συμβάλλει και η άνοδος του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς η τωρινή εικόνα του τζίρου και του όγκου των συναλλαγών σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνδράμει στο ανοδικό ξέσπασμα της αγοράς.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News