Business & Finance Πέμπτη 19/08/2021, 16:46
BUSINESS & FINANCE

Wall Street: Η Fed «κοκκινίζει» για δεύτερη ημέρα το ταμπλό

Με απώλειες η εκκίνηση στη Νέα Υόρκη

Wall Street: Η Fed «κοκκινίζει» για δεύτερη ημέρα το ταμπλό

Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζουν οι βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) θα αποσύρει την φθηνή ρευστότητα εντός του 2021. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 140 μονάδες και διολισθαίνει στις 34.840 μονάδες. Πτώση κατά 0,37% σημειώνει και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq βρίσκεται στο -0,44%. 

  • Dow Jones -0,37% 34.830
  • S&P 500 -0,37% 4.383 
  • Nasdaq -0,44 14.461
  • Russel 2000 -0,84% 2.158 

Η σημερινή αρνητική εκκίνηση έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης, στην οποία ο Dow Jones απώλεσε 380 μονάδες, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση του μήνα.

Οι ρευστοποιήσεις συνιστούν αποτέλεσμα των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται η έναρξη μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων πριν τα τέλη του έτους.

Παρότι οι αξιωματούχοι της αμερικανικής τράπεζας έχουν επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι η επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων δεν σημαίνει απαραίτητα και άμεση αύξηση των επιτοκίων, οι επενδυτές έσπευσαν να θωρακίσουν τα κέρδη τους, προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις.

Την ίδια ώρα, περαιτέρω ανησυχία προκύπτει κι από την πορεία της αμερικανικής ανάπτυξης, με την Goldman Sachs να κατεβάζει τον στόχο για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου στο +5,5% από +9% προηγουμένως.

«Ο αντίκτυπος της παραλλαγής Δέλτα σε ανάπτυξη και πληθωρισμό θα είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι περιμέναμε» επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα, η οποία προεξοφλεί τη μείωση των δαπανών σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, η βιομηχανική παραγωγή υποφέρει από ελλείψεις πρώτων υλών, οι οποίες οφείλονται στις αναταράξεις των εφοδιαστικών αλυσίδων. «Αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι ο ρυθμός ανάκτησης των εργοστασιακών αποθεμάτων θα επιβραδυνθεί στο γ’ τρίμηνο» σημειώνει η Goldman Sachs. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News