BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Δεν άντεξε τις πιέσεις – Έχασε ξανά τις 900 μονάδες

Στις 893 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πτώση 0,68%

Χρηματιστήριο: Δεν άντεξε τις πιέσεις – Έχασε ξανά τις 900 μονάδες

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων υπαναχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αυξημένες πιέσεις σε Εθνική Τράπεζα και Ελλάκτωρ «εξουδετέρωσαν» τα στηρίγματα του Τιτάνα, εν μέσω και της ευρύτερης επενδυτικής αδιαφορίας

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτες απώλειες της τάξης του -0,68% και τερμάτισε στις 893,98 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας, χάνοντας λίγο περισσότερο από έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (900,10 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε περίπου 9,5 μονάδες (893,26 έως 902,79 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Παρότι η Λεωφόρος Αθηνών μέχρι και το μέσο της ημέρας διατηρούσε τα στηρίγματα των 900 μονάδων, οι πιέσεις σε τράπεζες και ορισμένα blue chips επιδείνωσαν σημαντικά το κλίμα, με αποτέλεσμα η αγορά να διολισθήσει εκ νέου προς τις 890 μονάδες. 

Εξάλλου, όπως έχουμε επανειλημμένως γράψει, η υπεράσπιση των 900 μονάδων αποτελεί δύσκολη υπόθεση, δεδομένης της επενδυτικής ένδειας αλλά και των προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η οικονομία.  

Σ’ αυτό συμβάλλουν και οι αδύναμοι συναλλαγματικοί όγκοι, οι οποίοι εν μέσω της θερινής ραστώνης παραμένουν περιορισμένοι, με αποτέλεσμα οι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη να καθορίζονται εντός ενός στενού εύρους.

Όλη αυτή η κατάσταση, αναμφίβολα, δεν διευκολύνει την εκδήλωση μιας πειστικής ανοδικής κίνησης, η οποία θα «ξεκολλήσει» την ελληνική αγορά από το παγιωμένο εύρος των 830 – 915 μονάδων των τελευταίων μηνών. 

Όσον αφορά τις χθεσινοβραδινές αλλαγές στους δείκτες του MSCI, εντέλει επιβεβαιώθηκε το βασικό σενάριο, το οποίο δεν προέβλεπε αναθεώρηση των ελληνικών εισηγμένων. Ούτε νέα ένταξη ούτε νέα διαγραφή, επομένως. 

Στο -3% η Εθνική Τράπεζα

Ο τραπεζικός δείκτης, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα στην αγορά, κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,10% και τερμάτισε στις 553,22 μονάδες, εντός πάντως του στενού εύρους των 550 – 560 μονάδων, το οποίο έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ήταν η αρνητική πρωταγωνίστρια της ημέρας, καθώς διολίσθησε κατά σχεδόν 3% και υπαναχώρησε κάτω των στηριγμάτων των 2,50 ευρώ, επηρεάζοντας δυσμενώς το σύνολο του κλάδου.

Κατά περίπου 1,5% μειώθηκε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία βρέθηκε στο 1,41 ευρώ, ενώ μικρότερους εύρους πτώση εμφάνισαν οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank. Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank τερμάτισε στο -1,6%.

  • Alpha Bank -0,35% 1,1435 ευρώ
  • Attica Bank -1,67% 0,153 ευρώ
  • Eurobank -0,57% 0,80 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,93% 2,45 ευρώ
  • Πειραιώς -1,46% 1,419 ευρώ

Πιέσεις από Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστίασε στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία απώλεσε το 4,2% της αξίας της και υποχώρησε στο 1,36 ευρώ, εν όψει της αυριανής εισαγωγής των νέων μετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).

Αρνητική ήταν η εικόνα και στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία μειώθηκε κατά 1,4%, ενώ η μετοχή του ΟΛΠ έκλεισε στο -1,2%, της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο -1,5% και της Σαράντης στο -1,7%. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Coca – Cola δεν κατάφερε να διατηρήσει την ενδοσυνεδριακή ορμή και τερμάτισε στο -1%, παρά τα εύρωστα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου (καθαρά κέρδη 233,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 88%).

Την ίδια ώρα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπάθησε να παράσχει η μετοχή του Τιτάνα, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,9% και τα 16,4 ευρώ. Σε οριακά θετικό έδαφος τερμάτισαν και οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Jumbo και Viohalco. 

Συνολικά, 46 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 68 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News